Totale ontzorging en veel energiebesparing voor provincie Antwerpen
Op alle sites van de Provincie Antwerpen tot tien jaar lang alle onderhoud en herstellingen uitvoeren voor alle technieken: HVAC, verlichting, gebouwbeheersystemen, branddetectie, liften, noem maar op. En tegelijk stevig besparen op het totale energieverbruik van de provincie. Dat klinkt als een enorme opdracht, maar ook als een kolfje naar de hand van Equans.
Bekijk de video van het project
Toen en nu…
Even terug in de tijd. Toen de Provincie Antwerpen in pakweg 2010 een technisch onderhoud of een herstelling moest laten uitvoeren, kon dat niet zomaar. “De provincie werkte destijds met verschillende dienstverleners, wat systematisch gepaard ging met een bestelcyclus.”, zegt Jan Eelen, department manager bij Equans.
In 2017 kwam daar verandering in. Toen ging de provincie een eerste keer met Equans in zee voor technisch onderhoud. “Een opdracht waarvoor de Provincie Antwerpen recent een nieuwe overheidsopdracht uitschreef, die we opnieuw hebben binnengehaald. Zo blijven we de provincie compleet ontzorgen door het hele patrimonium technisch te beheren en energetisch te optimaliseren. Goed voor 3 miljoen euro per jaar, tien jaar lang.”
“De Provincie Antwerpen moet daarbij niet langer veel tijd in administratie steken. Het contract valt namelijk uit te breiden met bijkomende werken. Zo kan de provincie eenvoudig nieuwe opdrachten laten uitvoeren. Meestal met Equans als geprefereerde partner, die daarvoor bijna alle expertise in huis heeft, zowel voor onderhoud en herstellingen als voor energiebesparingen. Tegelijk behoudt de provincie perfect het zicht op het prijskaartje. We hebben de kosten transparant afgesproken.”
Onderhouden, herstellen én besparen
“Tot 2030 onderhouden we alle technieken in alle gebouwen van de Provincie Antwerpen, op liefst zestig sites: verwarming, koeling, ventilatie, elektriciteit, toegangspoorten, sanitaire afwateringssystemen, liften, brand-, inbraak- en camerabeveiliging … Bovendien doen we alle herstellingen en stellen we overal waar mogelijk energiebesparende maatregelen voor, die we dan ook zelf uitvoeren. De provincie wil namelijk 3% besparen per jaar op haar gas- en elektriciteitsverbruik.”
Wat doet Equans dan, bijvoorbeeld om het energieverbruik te verminderen? Jan Eelen: “Uiteraard stellen we zo veel mogelijk energiebesparende oplossingen voor wanneer we technieken moeten vervangen. Zo schakelen we momenteel volop over van TL- naar led-verlichting. Binnenkort doen we dat bijvoorbeeld in een parkeergarage van de provincie in Geel, wat het energieverbruik nagenoeg zal halveren. Natuurlijk gaan we ook voor efficiëntere verwarming, waarbij we gezamenlijk de oudste installaties eerst aanpakken. Zo win je het meeste rendement. Bij PIVA, het Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven in Antwerpen, plaatsten we bijvoorbeeld een nieuwe gascondensatieketel.”
“Los van deze overeenkomst loopt er een onderhouds- en energieprestatiecontract voor het zwembad van het Provinciaal Recreatiedomein De Nekker in Mechelen. Daarvoor sloten we enkele jaren geleden al een energieprestatiecontract af, waarbij we verzekerden dat we 4,5% gas, 24% elektriciteit en 31% water zouden besparen. Het zijn besparingen die we vandaag stevig overtreffen, onder meer door de warmtekrachtkoppeling, zonnepanelen en de waterzuiveringsinstallatie die we plaatsten. Maar ook door de CO2-sensoren die we op de luchtgroepen installeerden, zodat die niet méér lucht in het gebouw verversen dan nodig.”
Eenvoudige, circulaire of innoverende oplossingen
Ook eenvoudige ingrepen kunnen veel energie besparen. “Zo kijken we jaarlijks de gebouwbeheersystemen na”, gaat Jan Eelen verder. “Niet zelden zien we hoe timers voor de verwarming van een gebouw op een gegeven moment manueel op andere uren zijn ingesteld. Samen met de gebruikers stellen we de timers dan opnieuw in, zodat de verwarming enkel werkt als het gebouw in gebruik is. Of we zien hoe scholen de schoolkalender niet in het gebouwbeheersysteem invoeren, waardoor de verwarming tijdens de schoolvakantie aan blijft staan. Door daar verandering in te brengen, bespaar je aanzienlijk. Ten slotte zullen we tegen eind 2024 in alle gebouwen van de provincie thermostatische kranen geïnstalleerd hebben op de radiatoren. Ook in de schoolklassen, waar het vaak veel te warm was.”
Tegelijk wil de Provincie Antwerpen meer inzetten op circulaire economie. “Als we installaties moeten vervangen, bijvoorbeeld de noodverlichting, stellen we maximaal oplossingen voor waarvan je onderdelen afzonderlijk kan verwisselen, zonder de hele installatie te moeten vernieuwen.”
Of neem nu de lift in het Antwerpse provinciehuis. “De bedieningsschermen waren defect”, vervolgt Bert Vanhaverbeke, Operations Manager bij Equans. “We moesten dan ook nieuwe schermen plaatsen, maar die pasten niet in de behuizing. Dus heeft de provincie het initiatief genomen om op een school modules te laten 3D-printen, waardoor de nieuwe schermen toch passen.”
Tien keuringen per dag
“Heel wat technische installaties moeten ook wettelijk periodiek gekeurd of onderhouden worden”, legt Stef Baeyens, Operations Manager bij Equans, uit. “Denk aan de jaarlijkse keuring of onderhoud van alle installaties voor branddetectie, inbraak en verwarming. Maar ook elk jaar de hoogspanningscabines, en elke drie of vijf jaar de laagspanningsinstallaties”, vult Bert Vanhaverbeke aan. “In 2023 deden we zo al 1.778 keuringen. Eerlijk, hier mogen we terecht trots op zijn.”
“In totaal behandelden we in 2023 alleen al 6.500 meldingen, bijvoorbeeld voor onderhoud”, gaat Jan Eelen verder. “Dat vraagt heel wat organisatie en mankracht. Met 20 medewerkers zorgen wij er continu voor dat alle installaties op alle sites van de Provincie Antwerpen werken. Als één team, samen met het team gebouwbeheer van de Provincie, doen wij ons uiterste best daarbij voortdurend de gebruikers van de gebouwen te ontzorgen, voor een maximaal leef- en werkcomfort.”