Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nucleaire services

EQUANS: gespecialiseerde diensten voor de nucleaire sector

Kostenefficiënte oplossingen voor de behandeling van uw klein en groot radioactief materiaal, zowel on-site bij u als op onze eigen Class II-site. Wij zorgen ervoor dat u zo weinig mogelijk radioactief afval overhoudt.

Uw bevoorrechte partner

Laat de behandeling en het transport van uw radioactief materiaal over aan de specialisten van EQUANS. U kunt vertrouwen op onze geavanceerde oplossingen en expertise voor de exploitatie, de post-operationele fase en de ontmanteling van uw nucleaire installaties.

Nucleaire logistiek van A tot Z

Onze logistieke dienstverlening combineert alle verschillende stappen naadloos tot een efficiënt proces, van vertrekplaats tot bestemming. Zo kunt u op uw kernactiviteit focussen. Vertrekkend van een situatieanalyse bepalen onze ingenieurs de meest geschikte oplossingen voor decontaminatie, verpakking en transport van uw radioactief materiaal. Veiligheid staat daarbij centraal. We zorgen voor de nodige stralingsmetingen en beschermuitrusting, maar we helpen u ook met opleidingen en documentatie van processen.

nucleaire_1
nucleaire_2

Nucleaire licenties & certificering

 
EQUANS (via de gespecialiseerde dochteronderneming Transnubel nv) heeft natuurlijk de nodige certificering om actief te zijn in de nucleaire sector, en meer. Zo hebben we o.a. een ISO9001:2015 en ISO 45001:2018-certificering en een licentie om ADR7-transporten uit te voeren. Dankzij 10CFR50 appendix B kunnen we ook activiteiten uitvoeren in de kerncentrales van ENGIE Electrabel. In Frankrijk (SPE-E-0400 ind.22) en Duitsland (Regel KTA 1401) zijn we ook gemachtigd om in afgeschermde zones te werken. Daarnaast hebben we onze eigen Class II-voorziening in Fleurus, waar we uw radioactief materiaal kunnen behandelen volgens de streng gecontroleerde geldende regels.

Een partner aan uw zijde

EQUANS denkt met u mee. We begrijpen dat elke situatie anders is en oplossingen op maat vraagt. Daarom bieden wij niet enkel standaardpakketten en -systemen aan, maar werken we ook op maat. Zo hebben we 8 eigen licenties voor verpakkingen voor radioactief materiaal, maar gaan we even goed slim aan de slag met andere verpakkingen. We stellen u de technieken en producten voor die het meest geschikt zijn aan een voordelige prijs. Bovendien kunt u op ons rekenen voor operationele ondersteuning, vorming en documentatie van uw nucleaire processen. Zo nemen we u heel wat werk uit de handen.

nucleaire_3
nucleaire_4

Kostenefficiëntie

Dankzij onze jarenlange ervaring in de nucleaire en onze flexibele werkcultuur kunnen we beter inspelen op de noden van de klant. Onze prijzen zijn zeer competitief, zonder dat u op service moet inboeten. Wij werken in partnerschap met onze klanten zodat we samen een win-winverhaal schrijven. Door met EQUANS in zee te gaan voor uw nucleaire oplossingen, hebt u bovendien ook makkelijker toegang tot de andere industriële diensten van onze groep.

6
Actief in 6 landen
400
350 operatoren & 50 ingenieurs
8
licenties voor nucleaire verpakkingen
+ 45
jaar ervaring
6
Actief in 6 landen
400
350 operatoren & 50 ingenieurs
8
licenties voor nucleaire verpakkingen
+ 45
jaar ervaring

Onze Oplossingen

Ontzorging voor uw radioactief materiaal

Laat de behandeling en het transport van uw radioactief materiaal over aan de specialisten van EQUANS. U kunt vertrouwen op onze geavanceerde oplossingen en expertise voor de exploitatie, de post-operationele fase en de ontmanteling van uw nucleaire installaties.

Met de modernste decontaminatietechnieken (bv. stralen, laser, chemisch, elektromechanisch, ultrasoon, stoom) dringen we de verspreiding van radioactieve besmetting doeltreffend terug, zowel tijdens de exploitatie als bij de ontmanteling, op uw site of in onze Class II-facility.

Doe een beroep op onze expertise op het vlak van demontage-, versnijdings- en afbraaktechnieken voor uw kleine en grote ontmantelingsprojecten. Met op afstand gestuurde robots kunnen onze experts ook moeilijk bereikbare of zeer radioactieve plaatsen bereiken.

Aan de hand van geijkte radiologische metingen splitsen we uw materiaal vakkundig op. Daarbij brengen we zoveel mogelijk componenten onder in een lagere categorie zodat u minder radioactief afval overhoudt dat we naar de bevoegde instanties vervoeren voor verwerking en opslag.

EQUANS heeft een ruim assortiment verpakkingen (8 eigen licenties) voor het vervoer van radioactieve bronnen, materiaal en afval van ziekenhuizen, laboratoria, industrie, kerncentrales en opwerkinstallaties bv. uranium, plutonium, splijtstofstaven, harsen …

We beschikken over de gespecialiseerde uitrusting om het transport efficiënt en veilig te laten verlopen bv. specifiek hijsmateriaal, transportframes, meettoestellen … Of we ontwikkelen een systeem op uw maat. Zo hebben we een op afstand bediend hijssysteem om vaten radioactief materiaal autonoom te laden en lossen zonder medewerkers langdurig aan straling bloot te stellen.

Verder kunt u een beroep op ons doen voor de volledige organisatie van uw wereldwijd weg-, spoor-, water- of luchttransport van radioactief materiaal, inclusief alle administratie (vergunningen, verzekeringen, douaneformaliteiten).

EQUANS verzorgt ook operationele ondersteuning voor uw nucleaire installaties, gelinkt met onze andere logistieke activiteiten: laden en lossen van radioactief materiaal, onderhoud en herstelling van verpakkingen, vorming voor uw medewerkers, bescherming tegen straling …

Daarnaast kunt u bij ons terecht voor technische diensten en onderhoud in nucleaire omgevingen bv. SG, pompen en motoren op primaire en secundaire circuits, waste management units … Operational excellence staat daarbij centraal.

U kunt ook op ons rekenen voor uw documentatie en procedures bv. safety files, ALARA-dossiers … Met onze expertise helpen we u graag om uw operationele procedures en logistieke processen te analyseren en te verbeteren.

EQUANS heeft een sterke ervaring opgebouwd in het transporteren van splijtstof in Europese kernreactoren. We gebruiken daarvoor aangepaste verpakkingen en materieel om de brandstofstaven te laden en te lossen. We leiden alle betrokken medewerkers op en doen de nodige preliminaire testen om het hele proces veilig en vlot te doen verlopen.

Daarnaast denken we graag met u mee om oplossingen te vinden voor uw nucleaire uitdagingen. EQUANS combineert zijn expertise en resources om speciale projecten op maat te realiseren. Een team van 50 ingenieurs zorgt voor de conceptuele uitwerking.

Contacteer onze experten

Slechts één bestand.
5 MB limiet.
Toegestane types: txt, rtf, pdf, doc, docx, odt, ppt, pptx, odp, xls, xlsx, ods.

Hoofdzetel

Zandbergen 1
2480 Dessel
+32 14 34 69 11

Vestigingen

Borsigstraße 7
76185 Karlsruhe (Duitsland)
+49 721 915 852 33

Vestigingen

Rue de l’Industrie 9
4530 Villers-le-Bouillet

Maatschappelijke zetel

Koning Albert II laan 19 
1210 Brussel