Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ruimtevaartindustrie

Technische expertise in een strategische omgeving

Weinig menselijke activiteiten spreken zo tot de verbeelding als de ruimtevaart. Maar een draagraket of een satelliet naar de ruimte sturen, is geen alledaagse onderneming! Productie van XXL-koude, ondergrondse leidingen, luchtbehandeling, cleanrooms ... De activiteiten van EQUANS op het gebied van de ruimtevaart, voornamelijk voor het CNES (Centre National d'Etudes Spatiales) in Frans-Guyana, voldoen aan zeer strikte deadlines en technologische uitdagingen. Technische studies, bouw, inbedrijfstelling, exploitatie en onderhoud van installaties ... de vaardigheden van onze teams in deze zeer competitieve sector gaan tientallen jaren terug.

 EQUANS_Industries_Aerospatial

Van Vega tot Ariane 6

In Kourou, Frans-Guyana – waar de Vega, Sojoez, Ariane 5 en binnenkort Ariane 6 rakketten staan – heeft EQUANS een ruime technische expertise op het vlak van installaties voor koeltoepassingen opgebouwd. In deze tropische regio vormen temperatuur- en vochtigheidsschommelingen een grote uitdaging. Als – sinds jarenlang – vaste partner van het Centre National d’Études Spatiales (CNES) is EQUANS verantwoordelijk voor de ventilatie, airconditioning en koeling van een deel van de faciliteiten: lanceerzones, gebouwen waar verschillende onderdelen van de draagraket worden voorbereid (fabricage, integratie, assemblage enz.), installaties voor de productie van Propergol enz.

XXL-koeling

Bij het opstijgen ontwikkelt een raket – zoals de Ariane 5 of Ariane 6 – een stuwkracht die gelijk is aan die van meerdere Airbus vliegtuigen. De doeltreffende koeling van de lanceerzone is bijgevolg van vitaal belang. Daarom installeert EQUANS ijswaterproductiesystemen met meerdere koelgroepen. Tijdens lanceringen (ongeveer één vlucht per maand) wordt het hele gebied kritiek. Onze operationele en onderhoudsteams zijn ter plaatse om ervoor te zorgen dat de activiteiten vlot verlopen en dat de lancering in de best mogelijke omstandigheden kan plaatsvinden.

Stofvrije ruimten en satellieten

EQUANS is gespecialiseerd in gevoelige omgevingen en stelt zijn vaardigheden ten dienste om cleanrooms te bouwen. Deze ruimten zijn nodig om de nuttige lading of payload (satellieten) voor te bereiden. In deze enorme montagehallen (EPCU) zijn extreme luchtzuiverheid en temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden van cruciaal belang.

Onze teams voldoen aan de strengste hygiëne- en veiligheidsnormen. Indien nodig plaatsen ze de nodige leidingen voor het luchtbehandelingssysteem dat ze installeren.

EQUANS_Industries_Aerospatial

Van onderhoud tot energiebesparing

EQUANS installeert niet alleen de apparatuur, maar onderhoudt ook de installaties. Waar nodig voeren wij zelfs verbeteringswerkzaamheden uit. Voor Ariane 5 bijvoorbeeld was de vervanging van drie koelwaterinstallaties van 1 MW koude door één koelwaterinstallatie van 5 MW koude een vierjarig project. Deze installatie alleen al heeft de energierekening met bijna 30 % verlaagd.

EQUANS_Industries_Aerospatial

Meer dan 25 jaar ervaring

In Frans-Guyana beschikt EQUANS over ervaren lokale teams voor het onderhoud en het beheer binnen de ruimtevaartindustrie. De 'projectteams' van EQUANS zijn dan weer in België gevestigd en hebben bewezen ervaring met het ontwerp, de levering, de installatie en de inbedrijfstelling van deze specifieke installaties.

Het was ook op Belgisch grondgebied dat EQUANS de GST3 – de koelmodule voor de Ariane 5 raket – heeft ontworpen en gebouwd en deze vervolgens naar Frans-Guyana heeft verzonden. In België zijn we ook nauw betrokken bij nieuwe ruimtevaartprojecten.

Onze expertise ten dienste van de ruimtevaartindustrie

Onze referenties

Contact

Meer weten?

Contacteer onze expert!