Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nucleaire industrie

Een veilige werkomgeving voor kritieke locaties

Om miljoenen huishoudens dagelijks van koolstofarme elektriciteit te voorzien, moeten kerncentrales over een veilige en efficiënte infrastructuur beschikken. EQUANS is al meer dan 40 jaar actief in de nucleaire sector en draagt bij aan de verbetering van de veiligheid en operationele uitmuntendheid in deze sterk gecontroleerde industrie. Bouw van kernreactoren, shutdowns voor brandstofwissels, modernisering van installaties, onderhoud, ontmanteling ... Zowel in België als in het buitenland zijn onze ingenieurs en technici betrokken bij de hele levenscyclus van installaties. In hun streven om bij te dragen aan de nucleaire industrie van de toekomst ondersteunen ze eveneens alle grote spelers binnen de nucleaire industrie bij het toepassen van innovatieve technologische oplossingen en bij het beheer van radioactief afval.

nuclear power plants reactors

Vlakbij de reactoren

Door de actieve deelname aan de bouw van de zeven Belgische kernreactoren van Doel en Tihange en aan installaties in Zweden, Duitsland en Frankrijk is EQUANS een bevoorrechte partner van de nucleaire industrie. Onze 400 hoogopgeleide medewerkers zijn perfect vertrouwd met de vereisten inzake veiligheid, beveiliging, prestaties en betrouwbaarheid van centrales en staan in voor het onderhoud en de verbetering van deze kritieke sites. Hun 10CFR50 annexe B-, ASME- en BOSEC-certificaten tonen aan dat ze alle procedures tot in de puntjes beheersen, ook in gecontroleerde zones, vlakbij kernreactoren. 

EQUANS biedt een breed scala aan diensten voor engineering, werkzaamheden, onderhoud en ontmanteling. Van geplande inspecties van reactoren over de vervanging van stoomgeneratoren tot specifieke taken ... wij zoeken voortdurend naar de beste technologische opties om de meest geschikte oplossingen in te zetten. Elektriciteits- en instrumentatiewerkzaamheden, bedieningscontrole, nucleaire leidingen, branddetectie enz.

Dankzij onze kennis van de sector en ons vermogen om grote multidisciplinaire projecten tot een goed einde te brengen, spelen we snel en efficiënt in op de vraag van industriëlen uit de sector.

Met het oog op een optimale werking van processen, en in het bijzonder tijdens menselijke interventies, moeten de koelsystemen van elektriciteitscentrales feilloos werken. Als experts in koeltechnieken kunnen wij bogen op een erkende knowhow in HVAC-installaties en koelsystemen voor de nucleaire industrie.

Ventilatoren, motoren, kanalen, koelmachines, brandkleppen ... Ook op dit vlak zorgen wij voor de engineering, de bouw, de inbedrijfstelling en het onderhoud van de apparatuur. Van risico-identificatie tot naleving van de ALARA-methode en kwaliteitscontrole... wij passen ons aan de strengste normen aan en houden rekening met de specifieke kenmerken van elk gebied.

Ons doel? De veiligheid op het werk en bescherming van het milieu garanderen, in alle omstandigheden.

Voor de behandeling en het vervoer van radioactieve stoffen biedt EQUANS eveneens een breed scala aan gespecialiseerde diensten. Deze delicate taken vereisen zeer geavanceerde technologieën en instrumenten. Om de verspreiding van radioactieve besmetting doeltreffend te beperken, komen onze teams ter plaatse of werken ze in onze eigen klasse II-faciliteit. Of het nu gaat om de exploitatie van kerncentrales of de ontmanteling ervan, wij bieden kosteneffectieve oplossingen en een uitgebreide ondersteuning, vanaf het moment dat radioactief materiaal wordt geladen tot het wordt gelost, inclusief verpakking en transport.

Voor de uitwerking van speciale projecten op maat staat ons team van 50 ingenieurs altijd ter beschikking van onze klanten.

Naast hun voortdurende betrokkenheid bij het onderhoud en de verbetering van de kerncentrales van Doel en Tihange staan onze teams ook in voor het geïntegreerde facilitymanagement (IFM) van de niet-technische gebouwen van nucleaire sites. Wat houdt dit in? Onderhoud van HVAC-systemen, elektriciteit, verlichting, brandkleppen of rolbruggen (hard services), maar ook schoonmaken, tuinieren, ongediertebestrijding en klusjes (soft services).

Waar nodig investeren wij in comfort, uitbreidingen en renovaties. Dit alles met als doel om de CO2-uitstoot en het verbruik van de gebouwen in kwestie te verminderen.

Onze expertise ten dienste van de nucleaire industrie

Contact

Meer weten?

Contacteer onze expert!