Universiteit van Luik maakt haar warmtenet nog duurzamer en efficiënter, dankzij Equans
Ze zijn energiezuinig, stoten minder broeikasgassen uit, zijn financieel interessant ... Verwarmings- en koelingsnetwerken die ondergronds geplaatst worden in wijken of steden bieden tal van voordelen! Om zulke centrale systemen duurzamer en efficiënter te maken, aarzelt Equans niet om ze te combineren met hernieuwbare energie (zoals biomassa) of om de nieuwste technologische ontwikkelingen in te zetten.
Ook aan de universiteit van Luik, waar onze teams al meer dan dertig jaar aan de slag zijn en het is gelukt om de CO2-uitstoot met bijna 12.000 ton per jaar te verminderen.
Hoe verwarm je een hele universiteitscampus?
De campus van Sart-Tilman ten zuiden van Luik is een domein dat zich uitstrekt tussen de valleien van de Ourthe en de Maas. Over een oppervlakte van 500.000 m² zijn er meer dan zestig gebouwen te vinden. De site is uitgerust met een 22 km lang verwarmingsnetwerk met water onder druk dat de universiteit en het ziekenhuis van het CHU van Luik bevoorraadt. De centrale stookruimte werkte aanvankelijk op gas en olie.
Om de milieu-impact en de CO2-uitstoot van de site te verminderen, heeft Equans een aantal oplossingen ontwikkeld. Zo kwam er onder meer een unieke warmte-krachtkoppelingsinstallatie op biomassa.
Warmte-krachtkoppeling op biomassa
“Dit project dateert uit 2012”, zegt Yannick Restivo, Operations Manager bij Equans. “In die tijd was de universiteit een pionier toen ze besliste om een grootschalig warmte-krachtkoppelingsprototype te installeren.”
De installatie, die bestaat uit een stoomketel van 13 ton per uur en twee warmte-krachtkoppelingseenheden, kan 30% van de elektriciteitsbehoefte van de site dekken en 50% van de verwarmingsbehoefte van de universiteit en het ziekenhuis.
Hoe werkt het?
Elke dag wordt het equivalent van twee opleggers pellets verbrand in een gigantische oven. De vrijgekomen warmte wordt opgevangen door buizen gevuld met water.
Dat water wordt vervolgens omgezet in hogedrukstoom die in combinatie met de warmte-krachtkoppelingstechnologie wordt gebruikt om elektriciteit te produceren en om warmte naar de gebouwen te sturen via het ondergrondse leidingnetwerk.
Is biomassa de oplossing voor de toekomst?
“Biomassa is niet de enige oplossing, maar het is wel één van de mogelijke pistes”, zegt Yannick Restivo. Met een productiedoelstelling van 8.000 uur per jaar en 12.000 ton CO2 die elk jaar wordt vermeden, biedt de installatie een enorm voordeel voor de planeet!
Voor dit project wordt de biomassa, die afkomstig is van de resten van industriële zagerijen, lokaal in België geproduceerd, volgens een circulaire aanpak.
Ondersteuning van a tot z
Aangezien Equans een onderhouds-, exploitatie- en beheerscontract heeft voor alle HVAC-installaties van de universiteit van Luik, is er permanent een team van ongeveer vijftig medewerkers aan de slag op de site. Het team biedt de klok rond een complete service en zorgt ervoor dat de installaties goed werken en zelfs nog beter worden gemaakt.
Dat gebeurt via een EPC-contract (energieprestatiecontract). “De thermische centrale die wij beheren, kun je zien als een kleinschalig industrieel bedrijf”, legt Yannick Restivo uit. “En het is onze bedoeling om dat ‘bedrijf’ zoveel mogelijk te vergroenen.”
Op naar een slim beheer
Is digitaliseren niet de beste manier om de installatie groener te maken? Nieuwe technologieën maken het inderdaad mogelijk om in te spelen op een hele reeks factoren die de energiekosten kunnen verlagen. Equans heeft hiervoor de nieuwste generatie automatiseringssystemen geïnstalleerd in de substations van elk gebouw.
Het is de bedoeling om onnodig verbruik te voorkomen door de stroomtoevoer naar gebouwen op vooraf bepaalde tijdstippen af te sluiten. Als kers op de taart is er ook een geavanceerd zaalreserveringsprogramma geïntegreerd in het verwarmingsnetwerk.
Anticiperen op de weersverwachting
In de toekomst is Equans van plan om het vermogen van de biomassaverbrander af te stemmen op de weersvoorspellingen en te profiteren van de traagheid van het warmtenet. De bedoeling is om te anticiperen op de energiebehoeften van de volgende dag. “Een centraal verwarmingssysteem maakt aanzienlijke schaalvoordelen mogelijk."
"Door de interface optimaal te programmeren, kunnen we efficiënter werken en zelfs het kleinste energieverlies opsporen”, besluit Yannick Restivo.
Een positieve balans
Warmte-krachtkoppeling op biomassa, digitalisering, intelligente automatiseringssystemen ... Equans heeft de taak op zich genomen om de installaties van de universiteit van Luik te optimaliseren en te blijven moderniseren. Duurzame ontwikkeling, daar gaat het om. Door de energie-efficiëntie van het verwarmingsnetwerk te verbeteren, wordt niet alleen de ecologische voetafdruk van de site kleiner. Ook het comfort en het welzijn van de mensen in het ziekenhuis en de universiteit gaan er namelijk op vooruit.
Op een bijzonder kritieke locatie als het CHU – één van de grootste ziekenhuizen van Wallonië – is de minste storing op het vlak van verwarming uit den boze. Dat is ongetwijfeld de reden waarom het tienjarige contract van onze teams onlangs voor de vierde opeenvolgende keer is verlengd.