Om steden en gemeenten te helpen bij het optimaliseren van hun gebouwen, ontwerpt en installeert EQUANS warmtenetten. Zo kunnen ze niet alleen hun milieu-impact verkleinen maar ook hun kosten beperken en hun gebouwen opwaarderen.
Dankzij de warmtenetten van EQUANS kunnen tertiaire gebouwen, collectieve huisvesting, industriële of openbare gebouwen comfortabel verwarmd worden. En tegelijkertijd kunnen ze hun CO2-uitstoot verlagen. Van de installatie tot het onderhoud van warmtenetten, we beschikken over ruime expertise en referenties op dat gebied, of het nu gaat om bedrijvenparken, nieuwe woonwijken of winkelcentra. Elke keer brengen we oplossingen aangepast aan de lokale context.
Warmtenetten in Brussel
In Brussel hebben onze teams gewerkt aan de installatie van een stedelijk verwarmingssysteem dat, dankzij de restwarmte van de afvalverbrandingsinstallatie van Neder-over-Heembeek, warmte levert onder andere aan het winkelcentrum Docks Bruxsel en de gebouwen van Net-Brussel. Hetzelfde warmtenet zal ook het Koninklijk Domein van Laken van stroom voorzien, waardoor het verbruik van fossiele energie in de gebouwen kan worden teruggeschroefd. De installatie van het warmtenet in het Koninklijk Domein, uitgevoerd door EQUANS en zijn partner Denys, begon in november 2019 en zal naar verwachting warmte leveren vanaf de winter van 2020-2021. Voor het Domein zal dat neerkomen op een vermindering van 2700 ton CO2 uitstoot per jaar.
Warmtenetten in Antwerpen
Blue Gate Antwerp is een voormalige industriële site in de olie-industrie van de haven van Antwerpen omgebouwd tot een park van duurzame economische activiteit. EQUANS heeft een warmtenet geïnstalleerd dat op termijn een 40-tal bedrijven, die actief zijn in duurzame technologieën, van stroom zal voorzien. De toekomstige woonwijk Nieuw Zuid in Antwerpen wil een innovatieve site worden die uitblinkt in duurzaamheid en de grenzen van wonen, werken en ontspannen in de stad verlegt. Het warmtesysteem zal ongeveer 2000 woningen van stroom voorzien.
Technologie met meerdere voordelen
De aansluiting op een warmtenet heeft veel voordelen: comfort en veiligheid voor de gebruikers, betrouwbaarheid van de faciliteiten, eenvoudige werking, competitieve en stabiele kosten. Stedelijke gebieden zullen de komende jaren sterk moeten inzetten op warmtenetten. Ze zullen zo veel mogelijk gecombineerd worden met hernieuwbare energie en energierecuperatie, waardoor steden en gemeenten een stap dichter bij de energietransitie kunnen zetten.