Equans ontwerpt, installeert en beheert het warmtenet van de grootste ecowijk van België en voorziet 1350 woningen van warm water en verwarming.
Dit project past perfect in de strategie van Equans om de energietransitie te versnellen. Rives Ardentes ligt op een steenworp afstand van het stadscentrum van Luik, op de site van Coronmeuse. Het is een ecowijk in wording die binnenkort gebruik zal maken van lokale en gecentraliseerde energie. Onder leiding van het consortium Néo Légia (bestaande uit de ondernemingen CIT Blaton, Jan De Nul Groep en Willemen Groep) moet dit project de opkomst van een nieuwe stedelijke levensstijl bevorderen, met de nadruk op duurzaamheid.
Equans staat in voor het ontwerp en de installatie van het warmtenet dat dit gloednieuwe ecosysteem zal voorzien van sanitair warm water en verwarming. Een school, kinderdagverblijven, buurtwinkels, woningen … Het gaat in totaal om meer dan 1350 gebouwen en wooneenheden. De komende twintig jaar zullen onze teams de installaties onderhouden en de bewoners koolstofarme energie leveren.
Wat is een ecowijk?
Ecowijken zoals die van Rives Ardentes duiken steeds vaker op in ons land. Ze hebben aandacht voor de natuur en het welzijn van de bewoners en trekken zo een groeiend aantal stadsbewoners aan die op zoek zijn naar een gezellige, menselijke en groene leefomgeving. Met zijn specifieke doelstellingen op het vlak van duurzame ontwikkeling is het project Rives Ardentes hiervan een mooi voorbeeld. Niet alleen omdat het de grootste ecowijk wordt die ooit in België is gebouwd (meer dan 25 hectare!), maar ook omdat het een bijzonder veelzijdige leefomgeving zal bieden waarin een hoofdrol is weggelegd voor duurzame gebouwen, energie-efficiëntie en zachte mobiliteit.
Verwarmen met afval
“De eerste woningen worden begin 2024 opgeleverd”, zegt Romain Schellens, projectmanager bij Equans. “Tegen die tijd zullen twee appartementsgebouwen en verschillende huizen al zijn aangesloten op het warmtenet dat Equans uitbouwt.” Wat maakt dit project zo bijzonder? De bewoners zullen zich verwarmen met energie die vrijkomt bij de verbranding van het afval van de stad Luik. Dankzij dit innovatieve concept profiteren ze van een stabiele verbruiksprijs, omdat de schommelingen op de markt voor fossiele brandstoffen zo goed als geen effect hebben op deze lokale energie.
Hoe werkt het?
Dit project is mogelijk dankzij de aanwezigheid van de afvalenergiecentrale van Uvelia-Intradel in de buurt. In deze fabriek, die oorspronkelijk elektriciteit produceerde uit de verbranding van huishoudelijk afval, installeerde Equans onlangs een systeem voor stoomterugwinning voor rekening van Urbeo (de autonome gemeentelijke vastgoedmaatschappij van Herstal) en Herstal Energie Verte (HEVE).
Het doel van dit contract? De stoom uit het verbrandingsproces terugwinnen en via een primair leidingnet transporteren naar een wisselaar die de warmte uit de afvalenergiecentrale kan opvangen en naar de eindverbruiker stuurt. “In het kader van het contract Rives Ardentes, uitgevoerd in opdracht van het consortium Néo Légia, staan wij in voor de installatie van een tweede leidingnet (het zogenaamde 'secundaire net') dat de warmte naar de bewoners van de ecowijk zal brengen. Wij ontfermen ons ook over de inrichting van de technische ruimte die het primaire netwerk zal verbinden met het secundaire netwerk en sluiten elke woning aan op dit secundaire netwerk.”
Wat betekent dit voor de consument?
De consument hoeft nergens naar te kijken! Via een onderstation in zijn woning (bijvoorbeeld in de berging of vestiaire) ontvangt hij water van 70 °C om de woning en het sanitair water te verwarmen. “Equans regelt alles”, stelt Thibaut Pairon, Business Developer bij Equans, gerust. “Dit omvat onder meer de dimensionering van de apparatuur, de installatie, het onderhoud, de probleemoplossing, de vervanging van defecte onderdelen, de opname en visualisering van het verbruik, en het beheer van de apparatuur en de prestaties ervan.”
Equans verzekert ook de aankoop van de warmte bij HEVE (Herstal Energie Verte) en de levering van deze warmte aan de bewoners. De installatie van het netwerk verloopt in twee fases. De eerste loopt al, de tweede is voor over enkele jaren, afhankelijk hoe de ecowijk zich ontwikkelt.
Energiegemeenschappen
Warmte- en koelingsnetten, warmtekrachtkoppeling, zonnepanelen … Er zijn verschillende manieren om van onze afhankelijkheid van gas en olie af te komen. Onze teams zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling van koolstofarme thermische oplossingen en beschikken over een uitgebreide expertise in dit domein. Van ontwerp tot elektrische en thermische installatie, via leidingwerk, automatisering, onderhoud of exploitatie: wij treden op als facilitator en integrator van de oplossing.
Zo ook voor Rives Ardentes. En dit is slechts één voorbeeld. Geconfronteerd met stijgende energieprijzen en nieuwe zorgen van het publiek, zal het aantal ecowijken de komende jaren nog toenemen. Het is onze ambitie om energiegemeenschappen te helpen groeien en bewoners de best mogelijke dienstverlening te bieden.