Steden en gemeenten willen hun inwoners de mogelijkheid geven om dichtbij huis te gaan zwemmen; het liefst van al in duurzame zwembaden. Daarvoor biedt EQUANS hen een onuitgegeven kant-en-klaar concept aan: de Publiek-Private Samenwerking Sportoase.
Meer en meer Belgische zwembaden zijn verouderd. De meeste werden in de jaren ’70 en ’80 gebouwd en sommige moeten nu hun deuren sluiten, omdat hun onderhoud en uitbating een financiële uitdaging vormen voor steden en gemeenten. Lokale autoriteiten willen echter kwalitatieve water- en sportcomplexen voorzien. En dus biedt EQUANS een kant-en-klaar concept. Daarmee kan het energieverbruik beperkt worden en de kwaliteit van het onderhoud van de technische installaties gegarandeerd, terwijl het comfort en de veiligheid van de gebruikers wordt gewaarborgd.
Sportoase: een uniek concept in zijn soort
Leuven, Tongeren, Antwerpen… In totaal heeft Sportoase al een twintigtal steden en gemeenten weten te verleiden. Zowat overal in België duikt dus een gloednieuw type zwembad op. Deze waterparadijzen zijn uitgerust met de nieuwste generatie installaties en bieden een brede waaier aan faciliteiten: een wedstrijdbad, een beweegbare bodem, een jacuzzi, spelletjes voor de kleintjes en, in de meeste gevallen, ruimtes in functie van welzijn, fitness of relaxatie.
Waarom zo’n succes bij steden en gemeenten?
Naast moderne faciliteiten biedt het concept nog vele andere voordelen: een zeer korte bouw- of renovatietermijn, kostenbeheersing, regelmatige controle van de apparatuur, analyse van de water- en luchtkwaliteit, enz. Kiezen voor een Sportoase, betekent tevens toegang krijgen tot de diensten van een dienstverlener naar keuze die in staat is om baanbrekende technische oplossingen op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid te implementeren.
Een multiserviceaanbod onder de vorm van een PPS
Warmterecuperatie, regelsysteem, ledlampen, waterzuiveringsinstallatie, fotovoltaïsche panelen… Met meer dan 50 jaar ervaring in het beheer en onderhoud van zwembadinstallaties beheert EQUANS het technische gedeelte van Sportoase-projecten van A tot Z. De bouw en exploitatie van deze sport- en watercentra wordt uitgevoerd onder de vorm van een PPS (Publiek-Private Samenwerking), een contract dat meer mogelijkheden biedt dan wanneer ze alleen met overheidsgeld zou zijn gefinancierd. Het resultaat? De Sportoases zijn stuk voor stuk ultramodern en bieden een energiebesparing van 30% ten opzichte van een traditioneel zwembad. Met zulke argumenten is de kans groot dat dit concept zich verder zal blijven ontwikkelen…