Een logisch, toegankelijk, modern ziekenhuis met liefst 67.000 m² bijkomende zorgoppervlakte. Daar bouwt UZ Brussel volop aan. Met onder meer een compleet vernieuwd Medisch Technisch Blok, 35.180 m² groot, technisch ingericht door dé specialist ter zake: Equans. “Een mooi voorbeeld van interne samenwerking voor een maximaal ontzorgde klant.”
Na veertig jaar was het ziekenhuiscomplex van UZ Brussel in Jette echt wel aan vernieuwing toe. En dus voert het universitair ziekenhuis ondertussen al enkele jaren een ambitieus plan uit, om zijn gebouwen stevig uit te breiden en te vernieuwen. Het doel: een ziekenhuis dat ten volle voldoet aan de behoeften van vandaag en morgen.
Daarbij speelt het vernieuwde Medisch Technisch Blok een cruciale rol. “In dat gebouw krijgen allerlei medische diensten onderdak”, vertelt Berten Vandebroek, Project Director bij Equans. “Zoals medische beeldvorming, het oncologisch centrum, intensieve zorgen, allerlei labo’s, het operatiekwartier, het chirurgisch dagziekenhuis en de centrale sterilisatieafdeling. Daaronder komen twee ondergrondse parkings. Goed voor in totaal 35.180 m², verspreid over acht verdiepingen.”
De ruwbouw van het nieuwe Medisch Technisch Blok is intussen al een tijdje af. En dus schreef het UZ Brussel een nieuwe openbare aanbesteding uit voor een eerste deel van de inrichting. Equans bood daarbij de beste prijs voor zekere, vlot geleverde kwaliteit. Het deed dat in een joint venture met Group Jansen, dat de binnenafwerking voor zijn rekening neemt.
Verschillende expertises
“Binnen dit project neemt Equans verschillende expertises voor zijn rekening. Het gaat om alles rond HVAC, maar ook branddetectie en -beveiliging, het toegangssysteem met badges, de wifi en datanetwerken in het hele gebouw, alle primaire en secundaire laagspanning elektriciteit, wat op zich ook weer heel wat omvat: een verplegingsoproepsysteem, alle voedingen, maar ook alle sturingen voor de automatisering en monitoring met een gebouwenbeheersysteem van Siemens.”
Daarbovenop worden nog een heel aantal zaken uitgevoerd via onderaannemers, gecoördineerd door Equans. “Zij plaatsen alle sanitaire voorzieningen, leggen een netwerk voor buizenpost aan waarmee medewerkers documenten en stalen doorsturen, en installeren alle nodige toevoer van medische gassen.”
“Het spreekt voor zich dat we het energieverbruik overal minimaliseren, bijvoorbeeld door warmte te recupereren uit lucht die we afvoeren. Daarmee warmen we sanitair water en de binnenkomende verse lucht deels op. We automatiseren ook de luchtventilatie, de verwarming en de koeling, precies afgestemd op elke ruimte, via individuele temperatuurregelingen per kamer. En natuurlijk installeren we slimme ledverlichting die aangaat en dooft als er wel of geen mensen in de buurt zijn. Zo besparen we maximaal op het energieverbruik van het gebouw. Het gebouwenbeheersysteem stuurt alle technieken daarbij automatisch aan.”
Steunen op unieke expertise
Technieken installeren in een ziekenhuis vergt heel wat kennis. “Zeker in de dienst Intensieve Zorgen en het operatiekwartier moeten we aan de strengste normen voldoen. Zo moeten we in het operatiekwartier statische elektriciteit vermijden, om bijvoorbeeld problemen met pacemakers uit te sluiten. We moeten alles luchtdicht afwerken zodat het lokaal op onder- of overdruk gezet kan worden. We moeten maximale stroomzekerheid bieden, waarbij de noodstroom direct overneemt, zonder enige dip in de spanning, enzovoort. Al die technieken en expertise bieden we meer dan ooit als één partner aan, over alle technische disciplines heen. Iets waarvoor we ons intern als een tijdelijk consortium organiseren.”
In projectdirecteur Berten Vandebroek heeft de klant één aanspreekpunt, bij een organisatie die intern als één bedrijf functioneert, waarin iedereen verantwoordelijk is om elkaar te helpen en zo tot een goed resultaat te komen. “Als één bedrijf kunnen we de technieken perfect in de juiste volgorde opbouwen en wegwerken. Iets waarbij we ook erg intensief coördineren met bijvoorbeeld de leveranciers van medische toestellen, onder meer voor radiologie. Alleen zo kunnen we hun apparatuur juist integreren en via een complexe planning tot het gewenste eindresultaat komen.”
Daarbij komt dat de technieken in de medische wereld erg snel veranderen. “Een MRI-scanner die je nu koopt, is over een jaar misschien al verouderd. Dus wachten ziekenhuizen bij een groot bouwproject zo lang mogelijk met bestellen, om dan vaak andere apparatuur te kopen dan oorspronkelijk was besproken. Het bestek wijzigt geregeld tijdens een ziekenhuisproject: wijzigingen waarover elke betrokken partij mee moet zijn. Tegelijk moeten wij natuurlijk vooruit. Daarom bouwen we onze technieken risicogebaseerd op, waarbij we de laatste technische ‘eindjes’ nog niet installeren. Tot we toch verder moeten, om de planning te halen. Dan gebeurt het wel eens dat de leverancier van de medische toestellen of wijzelf nog iets moeten aanpassen.”
Volledige transformatie in fasen
“Wat dit project ook complex maakt, is dat het Medisch Technisch Blok in vijf fases wordt opgeleverd, maar niet per verdieping. Met andere woorden: sommige zones op bepaalde verdiepingen kunnen al in gebruik zijn, terwijl dat voor andere nog niet het geval is. Sommige afdelingen verhuizen ook tijdelijk naar een nieuw gebouw, waarna we hun bestaande locatie kunnen renoveren.”
Equans levert deze maand de eerste fase van het Medisch Technisch Blok op: de afdelingen anatomo-pathologie en centrale sterilisatie. “Ondertussen werken we ook al aan de tweede fase. Zo blijven we doorwerken tot we in april 2026 onze voorlopig laatste werken van de derde fase opleveren. Voor fasen vier en vijf volgen nog openbare aanbestedingen, waarvoor we ons zeker ook kandidaat stellen.” In 2029 wil UZ Brussel zijn complete transformatie afgerond hebben.