Voor Berlijnse bollen van Belgische topkwaliteit
Equans koelt optimaal doorheen hele productie
Van ambachtelijk bereide bakkerijproducten over luxepatisserie tot dessertvullingen: Joriba Bakery maakt het allemaal. Dat gebeurt op grote schaal, maar altijd artisanaal, met respect voor consistente kwaliteit en duurzaamheid. En dus doorheen het hele proces gegarandeerd op de juiste temperaturen gekoeld, met een natuurlijk koelmiddel. Voor zijn nauwkeurig ingerichte en ingestelde koelprocessen rekent Joriba Bakery op de koelexperts van Equans.
Ooit begon Joriba Bakery als een kleine ambachtelijke bakkerij nabij Diksmuide, in de jaren veertig van de vorige eeuw. Zoveel decennia later maakt het familiebedrijf veel meer dan alleen zijn befaamde Diksmuidse boterkoeken. En het doet dat ook niet meer in de kleine bakkerszaak van toen.
Vandaag vervaardigt Joriba Bakery zijn artisanale bakproducten, luxepatisserie, dessertvullingen en vernieuwende producten voor bijvoorbeeld veganisten in state-of-the-art vestingen: de productiesite in Sint-Eloois-Winkel, het in 2021 overgenomen Deleye in Moeskroen en sinds kort een derde, compleet nieuwe vestiging, ook in Moeskroen. De nieuwe site is achtduizend vierkante meter groot, met twee nieuwe productielijnen, waarmee voornamelijk ambachtelijke Berlijnse bollen vervaardigd worden.
Om boule na boule tot een perfect resultaat te komen, moeten zowel ingrediënten als eindproducten continu op de juiste temperatuur gekoeld blijven. Elke stap van het productieproces vereist daarbij de juiste temperatuur, van -30 tot +20 °C. Joriba Bakery kiest daarbij heel bewust voor een natuurlijk koelmiddel, voor een minimale impact op milieu en klimaat.
Meer zelfs: met de perfecte koeling en klimatisatie staat of valt alles voor de productie van Joriba Bakery. De onderneming rekent daarvoor volledig op Equans. Het is niet de eerste keer dat het bedrijf de expertise van de specialist in industriële koeling inroept. Een bezoek aan een soortgelijke installatie van Equans bij Dely Wafels gaf voor Joriba Bakery de doorslag om opnieuw met Equans in zee te gaan. “Dat had niet alleen met het concept en de technologie te maken, maar ook met de prijs-kwaliteitverhouding ervan en afspraken in wederzijds vertrouwen”, bevestigt commercieel manager Koen Demerie.
Koeling doorheen het hele proces
Joachim Houtekier, projectleider bij Equans, leidt ons langs de productielijnen. “Alles begint in de koelruimte waar Joriba Bakery de ingrediënten optimaal bewaart. Ook op andere locaties op en langs de productielijnen koelen we. Bijvoorbeeld de productiehal die we continu op gelijke temperatuur houden, bij de verschillende rijskasten en de installatie die het nodige ijswater van 2°C produceert. Daarnaast controleren we ook het algemene klimaat in de productiehal...optimaal voor product en mens.”
“Eenmaal helemaal bereid, gaan de boules de Berlin op elke van de twee productielijnen in een vriestunnel, die als een spiraal naar boven loopt. Eenmaal diepgevroren, verpakt Joriba Bakery de boules. Ook in die verpakkingsruimte verzekeren we een constante temperatuur. Vervolgens gaan de producten de diepvries in, die we op -20 °C houden.”
Op basis van natuurlijk koelmiddel
“Bij zo’n grote installaties stellen wij doorgaans koeling op basis van ammoniak voor”, gaat Joachim Houtekier verder. Een natuurlijk koelmiddel, dus. “Enerzijds gebruiken we ammoniak van -34 °C, waarmee we de Berlijnse bollen invriezen in de tunnels en stockeren in de diepvries.
Oorspronkelijk was het idee van de klant om met CO2 als koudemiddel te werken, maar na een uitgebreide analyse werd uiteindelijk gekozen voor het meest performante koudemiddel NH3 met de laagste Total Cost of Ownership.
Anderzijds gebruiken we ammoniak van -7°C waarmee we glycolwater koelen tot -4°C. Die glycol pompen we dan rond naar de verschillende koelers en wisselaars op en rond de productielijnen.”
Zo bereikt het bakkerijbedrijf een optimale productie, met overal gegarandeerd de juiste temperatuur en met een minimum aan energieverbruik. “Dat laatste realiseren we dankzij o.a. het gebruik van frequentieregeling op de motoren van de compressoren en onze software die instaat voor een modulerende compressor- en condensorregeling”, zegt Joachim Houtekier. Ook restwarmte van de installatie wordt gebruikt voor de vloerverwarming van de diepvries en ontdooiwarmte. “Daarmee bereiken we een hoge Coefficient of Performance (COP): een optimale verhouding tussen het bereikte koelvermogen en het elektrische verbruik.”
Alle koel- en HVAC-installaties plaatst Equans zelf. “Alleen voor de isolatie- en laswerken doen we een beroep op gespecialiseerde onderaannemers. Eind november 2022 begonnen de werkzaamheden. Half april 2023 waren de productielijnen operationeel, gevolgd door een testfase. In juni 2023 is Joriba Bakery klaar om in Moeskroen de eerste boules de Berlin te produceren, in te vriezen en te verpakken…klaar voor het grote publiek.”
Partner voor de lange termijn
Joriba Bakery zal jarenlang zorgeloos op de koeling van de nieuwe productielijnen kunnen rekenen. “Onze klant ging immers voor een all-in contract, waarbij Equans zeven jaar lang blijft instaan voor onderhoud en herstellingen. We kunnen met behulp van ons SCADA-systeem de installatie vanop afstand bedienen, controleren of alles nog perfect verloopt en eventueel bijsturen. En indien nodig, komen we uiteraard ter plaatse.”
Dankzij onze jarenlange ervaring in de bouw van industriële koelinstallaties kunnen wij de levenscyclus van de installaties van onze klanten optimaliseren. Equans leidt volledig geautomatiseerde en milieuvriendelijke koelprojecten deskundig in goede banen: van ontwerp tot inbedrijfstelling en van beheer tot onderhoud. Dankzij innovaties in koel-, verwarmings- en vriestechnologieën helpt Equans u de beste productkwaliteit en een duurzaam productieproces tot stand te brengen, wat zich vertaalt in de beste bedrijfsresultaten.