Voor veel steden en gemeenten is het onderhoud en de uitbating van sport- en vrijetijdsinstallaties een stevige uitdaging. In Aartselaar zal het verouderde zwembad plaatsmaken voor een nieuw. Een bouwconcept, waarbij EQUANS duurzame technieken toepast, dat een voorbeeld is voor andere projecten.
Een zwembaduitbater staat voor een heel aantal uitdagingen: het energieverbruik beperken, de kwaliteit opvolgen, de technische installaties onderhouden en het comfort van de gebruikers garanderen. EQUANS beschikt over jaren ervaring en biedt oplossingen voor sport- en recreatiecentra, zowel op het vlak van beheer en onderhoud van technische installaties als van energie-efficiëntie.
Nieuwe sportinfrastructuur vervangt verouderd zwembad
De gemeenten Aartselaar, Hemiksem en Niel werken samen aan een nieuw zwembad. Het huidige zwembad van het sportterrein in Aartselaar is verouderd en zal in het najaar 2021 plaatsmaken voor het nieuwe zwembad. In opdracht van de intercommunale IGEAN zorgen de teams van EQUANS, samen met partners Strabag, Tractebel ENGIE en LD-Architecten, voor de bouw van het nieuwe zwembad. EQUANS is verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van de technieken: waterbehandeling, elektrische installaties, sanitair en HVAC. Strabag neemt het bouwkundige deel op zich en Tractebel ENGIE zorgt voor het ontwerp, de stabiliteitsstudie, de coördinatie van BIM – Building Information Modeling – en van de veiligheid. Aangezien het project een Design & Build betreft, werd ook LD-Architecten betrokken bij het project.
Energie-efficiëntie met duurzame technieken
Het nieuwe zwembad zal op energetisch vlak hoog scoren dankzij de diverse duurzame technieken die toegepast worden. Zo is het gebouw ontworpen met een gunstig energiepeil (E42) en uitgerust met zonnepanelen en ledverlichting met daglichtsturing. Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is. Er wordt ook ingezet op efficiënt watergebruik door eigen productie en recuperatie van het zwembadwater alsook van regenwater.
Een voorbeeldproject
De werf is begin 2020 opgestart en bevindt zich nog in de bouwkundige fase. Voor het bouwconcept kreeg het zwembad de Construsoft BIM Award 2020 in de categorie Sport en Recreatie, voor het modelleren van de verschillende disciplines. Bovendien rijfde het project ook de Publieksprijs 2020 binnen. BIM staat voor Building Information Modelling. In een BIM-model worden de ontwerpen van de verschillende technische disciplines en technieken in beeld gebracht en in 3D-modellen gegoten. Die 3D-modellen worden dan perfect op elkaar afgestemd. Gezien de omvang en complexiteit van het leidingnetwerk van het zwembad, heeft dit in de ontwerpfase meer werk gevergd, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd in de uitvoeringsfase.