In het Belgische energielandschap wordt een afvalverbrandingsoven vaak gekoppeld aan een elektriciteitscentrale. Om een continue dienstverlening te blijven garanderen, moesten de elektriciteitscentrale en luchtgekoelde noodcondensor in Schaarbeek worden gerenoveerd. Partner EQUANS legde al zijn expertise aan de dag om in iets minder dan twee jaar een EPC-installatie te ontwerpen en te bouwen.
In een verbrandingsoven wordt de energie die vrijkomt bij de verbranding van afval, gewoonlijk teruggewonnen voor de productie van stoom. De stoom wordt in een turbine geëxpandeerd en vervolgens gebruikt om elektriciteit op te wekken. Deze warmte kan ook worden gerecupereerd door ze aan een verwarmingsnet te leveren. In Schaarbeek worden beide functies – verbranding en energieproductie – momenteel opgesplitst en door twee verschillende bedrijven beheerd: Bruxelles Energie verbrandt het afval en levert stoom aan ENGIE, die instaat voor de elektriciteitsproductie.
Nieuwe luchtgekoelde noodcondensor
Om de elektriciteitscentrale van Schaarbeek nog 25 jaar langer te laten meegaan, was een renovatie onvermijdbaar. Er moest een nieuwe luchtgekoelde noodcondensor worden geïnstalleerd. Romain Crehay, projectmanager bij de afdeling Contracting Solutions van EQUANS, legt het principe en het nut ervan uit: “De noodcondensor wordt gebruikt bij een technisch defect van een turbine, een ’turbine trip’ zoals wij zeggen: de geaccumuleerde energie (tussen 65 en 130 t/u stoom) wordt dan gecondenseerd en afgevoerd. Maar hij wordt ook ingezet tijdens het onderhoud van een turbine of bij het opstarten en stilleggen van een verbrandingsketel. De stoom moet aan specifieke criteria voldoen om in de turbines te worden geëxpandeerd. Bij de opstart of onderbreking wordt er echter niet meer aan deze criteria voldaan. In dat geval kan de stoom niet naar de turbine en zal de luchtgekoelde noodcondensor deze rol overnemen.” Dit is een ideale oplossing waarbij de verbrandingsoven het afval van de stad Brussel kan blijven verbranden en waarbij het proceswater tegelijk in een gesloten circuit blijft.
Waarom EQUANS?
Voor dit project viel de keuze op EQUANS “omdat we als Turn Key Contractor alle disciplines beheersen die nodig zijn voor de realisatie van deze EPC-installatie”, legt Romain Crehay uit. “Bij deze startklare installaties staan we in voor elke fase. Ons Procesteam bepaalt het werkproces. Daarna gaan we over tot de aankoopfase, waarin we alle specificaties voor de belangrijkste apparatuur opstellen (condensor, pompen, expansie- en koelstations enz.). Vervolgens gaat ons ontwerpbureau aan de slag met de constructie, het leidingwerk, de elektrische installatie en de automatisering. Dan beginnen we met de bouw. Bij dit project werd het elektrische gedeelte uitgevoerd door EIAD Industrie Sud en onze collega’s van de afdeling Boilers zorgden voor de leidingen. Daarna volgden de inbedrijfstelling, veiligheidstests, aanpassing van de automatiseringsparameters aan de programmering, prestatietests en ten slotte de oplevering van de installatie. En na dat alles is de installatie volledig startklaar voor de klant.
Specifieke expertise
Dit specifieke project werd mogelijk gemaakt dankzij de expertise van de afdeling Contracting Solutions, die deel uitmaakt van de nieuwe divisie Energy Transition & Integrated Solutions van EQUANS. Hier zijn alle afdelingen met betrekking tot energietransitie ondergebracht. Deze afdeling biedt systemen of installaties, groot en klein, waarmee bedrijven hun energie optimaal kunnen benutten en tegelijk voordelen behalen op het vlak van energie, milieu en financiën.
De ontwerpfase, die anderhalf jaar in beslag nam, is in oktober 2019 van start gegaan. De ingebruikname vond plaats in juni 2021.