Vorig weekend opende Groot Schijn, het 17de Sportoase van België, officieel de deuren in Deurne. Het nieuwe sportcomplex omvat een zwemgedeelte, een fitnesscentrum en 2 overdekte schaatspistes, die samen de grootste schaatsbaan van België vormen. Als dé referentiepartner voor energiezuinige sport- en recreatiecentra, werd ook EQUANS betrokken bij het project.
Met Sportoase biedt EQUANS lokale autoriteiten al jaren een kant-en-klaar concept aan voor de bouw van kwalitatieve sport- en zwemcomplexen. De gebouwen worden uitgerust met de meest geavanceerde installaties, die zowel de energiekosten als de ecologische voetafdruk beperken. Zo ook Groot Schijn, waarbij EQUANS instond voor de installatie van alle technieken in het schaatscomplex, gaande van elektriciteit en brandbeveiliging tot HVAC en deep cooling voor de ijsbanen. Daarnaast zal EQUANS de komende jaren ook het gebouwbeheer en onderhoud van de installaties in Groot Schijn voor zijn rekening nemen.
Gespecialiseerde afdelingen
Op vlak van klimaatbeheersing brengt een schaatsbaan specifieke uitdagingen met zich mee.
“ Je moet met verschillende temperaturen rekening houden. Het ijs wordt gekoeld op -14 °C, bij een omgevingslucht van zo’n 12 °C. Als er dan een lek is bij een buitentemperatuur van 20 °C, ontstaat er druppelvorming. Wil je vermijden dat de hele schaatsbaan zich in mist hult, dan heb je een zware ontvochtigingsinstallatie nodig. Daarvoor kunnen we rekenen op onze teams gespecialiseerd in HVAC-installaties bij temperaturen onder nul. De collega’s van de divisie ‘Buildings’ stonden op hun beurt in voor de elektriciteit en brandbeveiliging, terwijl de collega’s verantwoordelijk voor de ‘Maintenance’ activiteiten het gebouwbeheersysteem plaatsten. Zo was dit project een mooie samenwerking tussen alle departementen van EQUANS. ”
20 tot 25% energiezuiniger
Volgens Glenn is het schaatscomplex van Groot Schijn 20 tot 25% energiezuiniger dan een traditionele schaatspiste. Dat is de optelsom van de verschillende energie-efficiënte installaties.
“ Eerst en vooral zijn er 2 luchtgroepen voorzien voor de ventilatie, in functie van de bezetting. Daarnaast maken we voor de ijsmachines gebruik van 3 compressoren, die zijn uitgerust met een frequentiedrive om energie te besparen naargelang de vraag. Bovendien wordt de warmte die de ijsmachines produceren hergebruikt om het zwembadgedeelte en de vloer onder de ijspistes te verwarmen. Doordat we veel energie kunnen recupereren, vermoeden we dat de voorziene koeltoren amper zal moeten draaien. ”
Veiligheid voorop
Tot slot ging er ook veel aandacht uit naar de veiligheid van de gasten.
“ Bij oude schaatsbanen ging er vaak pure ammoniak door de leidingen onder de ijsbaan om het ijs te koelen. Wanneer zo’n leiding kapotging, kwam er dus schadelijke ammoniak vrij. In Groot Schijn blijft alle pure ammoniak in de machinekamer en loopt er een alkalimiddel door de leidingen, wat geen schade kan toebrengen. ”