EQUANS installeert op het parkeerterrein van Goodyear de grootste fotovoltaïsche carport van Luxemburg. Dit gebeurt in opdracht van energieleverancier Enovos, die de installatie ontwikkelt en bouwt.
Het is de grootste installatie in zijn soort in Luxemburg: in augustus 2021 werd een carport met 1500 fotovoltaïsche panelen ingehuldigd op de parking van het testterrein van Goodyear, in Colmar-Berg. EQUANS, dat over heel wat expertise beschikt in zonnepanelen voor bedrijven, nam de volledige uitvoering van het project op zich, in opdracht van energieleverancier Enovos. De installatie zal ieder jaar het verbruiksequivalent van meer dan 170 gezinnen aan groene energie opwekken.
Een stap dichter bij de energietransitie
Zonne-energie is de meest verspreide energie ter wereld. Een industriebedrijf kan er op twee manieren gebruik van maken. Een eerste manier is door fotovoltaïsche of thermische panelen op zijn daken te plaatsen om zijn eigen installaties van energie te voorzien en zijn CO2-uitstoot te verminderen. Een tweede manier is door zijn terrein – of in dit geval, zijn parking – ter beschikking te stellen om groene energie te leveren aan burgers, en zo mee te werken aan de energietransitie. Bandenfabrikant Goodyear heeft op zijn site in Colmar-Berg voor de tweede mogelijkheid gekozen.
Een win-winoperatie
Van de bouw van de carport, de levering en installatie van de panelen en de omvormers tot het plaatsen van de hoogspanningscabine … EQUANS nam het hele project voor zijn rekening. Het vermogen is 667,5 kWp, goed voor een jaarlijkse opbrengst van 657 500 kWh. Enovos Luxemburg, klant van EQUANS en partner van Goodyear, vangt de opgewekte energie op en stuurt ze naar het net.
Een blik op de toekomst van de energie
Hoewel een project van dergelijke omvang momenteel eerder zeldzaam is door de technische complexiteit (het terrein heeft een helling van 2,5°) en de ambitie ervan, toont het duidelijk het nut van zonne-energie als energie van de toekomst. Alle partijen winnen erbij: het loont niet alleen economisch, maar ook ecologisch, aangezien het de Luxemburgse regering helpt haar doelstelling te bereiken om tot 100% hernieuwbare energie te komen. Momenteel maakt zonne-energie 13% uit van de Luxemburgse energiemix. Door dit soort installaties zal dit percentage de komende jaren ongetwijfeld toenemen.