Schoonmaakproducten voor een schonere wereld, schoon geproduceerd
Ooit was stoom een makkelijke en goedkope energiedrager voor industriële processen. Maar vandaag is de energie om stoom te produceren erg duur. Dus wil Christeyns zijn stoomverbruik zo veel mogelijk vervangen en zoveel mogelijk afbouwen. De toonaangevende wereldspeler in de chemie- en wasmiddelenindustrie opteerde voor efficiënt en zelfgeproduceerde energie via Warmte-krachtkoppeling (WKK). Het gebruikt de warmte en elektriciteit bovendien niet alleen in de eigen productiesites. Ook enkele nabijgelegen appartementsgebouwen genieten mee. Equans maakte het project waar, van a tot z: van conceptontwikkeling tot installatie, onderhoud en daar voorbij.
Christeyns is één van die internationale bedrijven met Belgische roots waarop we best trots mogen zijn. De groep met hoofdzetel in Gent produceert hygiëneoplossingen: van wasmiddelen voor wasserijen tot industriële reinigingsproducten, handzeep en ontsmettingsmiddelen. Daarnaast ontwikkelt en plaatst Christeyns doseerinstallaties en geeft het advies rond het efficiënt gebruik van zijn producten, water en energie.
Christeyns voegt daarbij de daad bij het woord. Het vertelt niet alleen anderen hoe zij energie efficiënter kunnen opwekken en inzetten, maar maakt daar ook zelf werk van, onder meer met een omvangrijke PV-installatie. Voortaan doet het bedrijf dat ook met een warmte-krachtkoppeling, voor de Gentse productiesites van Christeyns, zusterbedrijf GOVI en de omgeving. Om dat waar te maken, klopte Christeyns aan bij de specialisten van Equans.
Stomende energievreters ombouwen
“Tot op vandaag werken nog veel industriële bedrijven met installaties op stoom, omdat het nu eenmaal een makkelijke energiedrager is”, vertelt Sam François, projectmanager bij Equans. “Maar de energie om stoom op te wekken is tegenwoordig duur. Bovendien moeten we dringend onze ecologische voetafdruk verkleinen. Dus zoeken meer en meer industriële bedrijven naar oplossingen om hun energieverbruik te optimaliseren. Bijvoorbeeld door af te stappen van stoom.”
Dat was exact wat Christeyns wilde bereiken: nog zo weinig mogelijk energievretende stoom verbruiken. Een uitdaging perfect naar de hand van Equans, die wereldleider is in technologie voor de energietransitie. “Met gebruiksklare oplossingen en ontwikkelingen op maat helpen we bedrijven hun gebouwen energie-efficiënter te maken. Van studies en audits tot volledige realisaties van projecten, zoals bij Christeyns.”
Stevige stappen in energietransitie
“In een eerste fase schakelden we grote stoomverbruikers in de productieprocessen om van stoom naar warm water als thermische energiedrager”, legt Sam François uit. Dat vergde uiteraard de nodige aanpassingen in de industriële installaties van Christeyns. “We moesten een compleet nieuw warmwaternetwerk aanleggen en de voormalige stoomverbruikers daarop aansluiten.”
Om die overgang soepel te laten verlopen, bracht Equans eerst de productieomgeving en alle verbindingspunten gedetailleerd in kaart, met een 3D-scan. Dat leverde een basis om de vernieuwde productiesystemen uit te tekenen. “Vervolgens zetten we de beoogde stoomverbruikers stap voor stap over, via een back-upsysteem. Pas nadat er voldoende warmte op het netwerk afgenomen werd, konden we de warmte-krachtkoppeling in gebruik nemen.”
Want inderdaad, Christeyns ging nog veel verder in zijn energietransitie. “Het warmwaternetwerk maakte de weg vrij voor warmte-krachtkoppeling. Zo’n WKK voedt het waternetwerk met warmte, opgewekt met aardgas, maar produceert ook meteen elektriciteit, die Christeyns ter plekke en dus (kosten)efficiënt verbruikt.”
Stevige uitdagingen, maar geknipte partner
Zowel het warmwaternetwerk als de WKK-installatie zijn volledig ontworpen en gerealiseerd door Equans. “Drie jaar geleden begon onze samenwerking”, vertelt Sam François. “Daarbij doorliepen we een uitvoerig voortraject, waarbij we verschillende types WKK en ideeën uitwisselden, zodat de installatie zeker futureproof zou zijn. Alle installaties daadwerkelijk op de productievloer implementeren vergde een jaar.”
Wat waren de uitdagingen daarbij? “Ten eerste: de WKK zelf, wat een complexe installatie is. Er komen heel wat elementen bij kijken: de aan- en afvoer van water, de productie van elektriciteit, de nodige automatisatie en ventilatie, het olienetwerk … De bouw van een WKK is ook sterk gereglementeerd door de overheid en de distributienetbeheerder.”
“Verder was onze werkwijze ongewoon”, merkt Sam François op. “Normaal gezien leggen we eerst een warmwaternetwerk aan, waarop de klant geleidelijk zijn voormalige stoomverbruikers kan overschakelen, waarna wij de WKK installeren. Zo’n WKK werkt immers maar zolang ze voldoende warmte moet produceren. Wekt ze geen warmte op, dan produceert ze ook geen elektriciteit. Bij Christeyns hebben we tegelijk het warmwaternet én de WKK ingevoerd. Dus startten we eerst het back-upsysteem op, schakelde Christeyns vervolgens de nodige verbruikers om en stelden we tot slot de WKK in bedrijf, eenmaal de vraag naar warmte volstond.”
Wat levert dat allemaal op?
De warmte-krachtkoppeling van 550 kWe zal jaarlijks meer dan 4.100 MWh aan elektriciteit en 4.900 MWh aan warmte produceren. Dat levert voor Christeyns een aanzienlijke energiebesparing op. Daarnaast gebruikt Christeyns de warmte van de gasmotor waarop de WKK draait, om twee hallen te verwarmen. Zo bereikt de installatie tijdens het stookseizoen een rendement van liefst 96%. En toch is dat nog maar het begin.
Want op momenten dat Christeyns vooral elektriciteit nodig heeft, levert de WKK ook nog altijd warmte op. “Die restwarmte transporteert de onderneming via een bestaand warmtenet naar naburige appartementsgebouwen. Zo wekt Christeyns niet alleen efficiënt energie op voor zichzelf, maar ook voor de buurtbewoners.”
De WKK kan ook meer elektriciteit opwekken dan wat Christeyns vandaag nodig heeft. Het bedrijf is er namelijk van overtuigd dat het in de toekomst meer stroom zal verbruiken. En tegelijk wil het zijn stoomverbruik verder afbouwen De vraag naar warmte en elektriciteit zal dus verder toenemen, en de warmte-krachtkoppeling zal die perfect kunnen leveren.
Energietransitie
Het project bij Christeyns is een mooi voorbeeld van hoe Equans nieuwe technologieën inzet in het kader van de energietransitie. Algemeen beschouwt Equans WKK als een interessante oplossing om efficiënter energie op te wekken, al dan niet gecombineerd met andere technologie zoals PV. “Wij kunnen een volledige oplossing op maat uitwerken, van a tot z, met verschillende technologieën. Het potentieel van WKK is groot. Zowel residentieel, via een warmtenet, als industrieel. Zo wint iedereen: de bedrijven, de omwoners én de planeet.”