Equans installeert een stadsnet om de gebouwen van een voormalige kazerne te verwarmen of te koelen, deels met behulp van de energie die van nature aanwezig is onder het aardoppervlak
Aan de Generaal Jacqueslaan in Elsene, op de plaats van de voormalige Fritz Toussaintkazerne, zal binnenkort een gloednieuw project worden opgestart. De 27 emblematische gebouwen van de oude politiekazerne zullen binnenkort plaatsmaken voor een open, stedelijke en universitaire wijk. Een reconversie die de nadruk wil leggen op minder CO2-uitstoot. In het kader van deze energietransitie leggen Equans en diens partner Colas een warmtenet met 'lage' en 'middelhoge' temperatuur aan dat zo'n 3500 meter beslaat.
Het lagetemperatuurnet wordt uitsluitend gevoed door geothermische energie, terwijl het middentemperatuurnet wordt gevoed door een combinatie van een gascondensatieketel en warmte-krachtkoppeling.
Bekijk de video van het project
Hernieuwbare energie
Met 600 studentenwoningen, universiteitsfaciliteiten, een auditorium en zelfs een zaal gewijd aan duurzame energiebronnen wil Usquare een innovatief ontwikkelingscentrum worden dat de universitaire reputatie van onze Europese hoofdstad nog zal versterken. Dit project, dat wordt geleid door de Société d'Aménagement Urbain (SAU) in samenwerking met de universiteiten ULB en VUB, houdt rekening met duurzame en maatschappelijke overwegingen die gebaseerd zijn op het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals geothermie, om aan de energiebehoeften van de gebouwen te voldoen.
Wat is geothermie?
Het principe van geothermie is het benutten van de warmte of koude die van nature onder het aardoppervlak is opgeslagen om water voor te verwarmen of af te koelen dat vervolgens via een netwerk van ondergrondse leidingen naar de nieuwe wijk wordt gedistribueerd.
Afhankelijk van de behoeften wordt dit water vervolgens rechtstreeks toegevoerd of eerst plaatselijk verwarmd of gekoeld door een warmtepompinstallatie. Deze techniek is milieuvriendelijker dan traditionele gasverwarmingsmethoden en biedt talrijke voordelen zoals een eenvoudige en betrouwbare werking en lagere en stabiele energiekosten. Bovendien kunnen de gebouwen erdoor passief worden gekoeld (geokoeling) door overtollige warmte op te vangen en af te voeren uit de gebouwen via het warmtenet.
Vrij toegankelijke werf
"Ons werk in het kader van dit contract omvat twee delen", legt Romain Schellens, projectmanager bij Equans, uit. "De installatie van de geothermische installatie enerzijds en de aanleg van het ondergrondse leidingnet anderzijds." De werf is vrij toegankelijk. Dit vereist een perfecte coördinatie tussen de partners: "Bij het gebruik van werktuigen en rondrijdende machines midden in de stad, is het absoluut noodzakelijk om de richtlijnen en het tijdschema nauwgezet na te leven. De veiligheid van voorbijgangers en personeel hangt ervan af!"
XXL-boor en corrosiebestendige leidingen
Voor de installatie van het geothermische systeem moeten 131 boringen worden uitgevoerd tot een diepte van 115 meter. "Dit type boring gebeurt met een imposante rupsboorinstallatie voorzien van een mast die enkele meters hoog kan zijn, afhankelijk van de diepte van de boringen", legt Romain Schellens uit. In het geval van een gesloten bodemenergiesysteem – zoals hier het geval is – is het de bedoeling om een wisselaar (of geothermische sonde) in het boorgat te plaatsen. Dit gat wordt vervolgens gevuld met vulmateriaal dat zorgt voor een goede thermische geleiding tussen de aarde en de geothermische wisselaar, maar ook een effectieve fysieke scheiding vormt tussen beide.
Onze partner Colas voert tevens al het grondwerk voor de sleuven van het warmtenet uit, terwijl Equans verantwoordelijk is voor het installeren van de leidingen zelf. De keuze viel op voorgeïsoleerde 'Calpex'-kunststofleidingen voor het middentemperatuurnet: "Deze leidingen zijn gemaakt van hoogwaardige polyurethaanisolatie en bieden uitstekende resultaten op het vlak van energieprestaties." In vergelijking met stalen leidingen hebben ze bovendien het enorme voordeel dat ze de levensduur van het netwerk met tientallen jaren verlengen. Een groot pluspunt voor ondergrondse leidingen in een stadsomgeving!
Open en duurzame wijk
De teams van Equans, die sinds half september 2023 op de werf actief zijn, installeren momenteel de ondergrondse leidingen over een lengte van maar liefst 3500 meter om de warmte van de geothermische collectoren naar de stookruimte en vervolgens naar de gebouwen van de voormalige kazerne te transporteren. Uiteindelijk zullen warmtepompen en een intelligent reguleringssysteem de lokale installaties van de gebouwen aanvullen.
Als alles volgens plan verloopt, zouden de werkzaamheden van Equans in de eerste helft van 2024 klaar moeten zijn. Vanaf dat moment kunnen aan elk gebouw onderstations worden geïnstalleerd om deze nieuwe open en duurzame stadswijk te voorzien van warm en sanitair water.