Voor de installatie van 103 EV-laadpunten doet Agfa-Gevaert een beroep op zijn jarenlange partner Equans
Ooit was Agfa-Gevaert één van de belangrijkste fabrikanten van analoge fotofilm. Vandaag ontwikkelt de onderneming hoogtechnologische innovaties, waaronder membranen die de productie van groene waterstof rendabel maken. Ondertussen elektrificeert Agfa-Gevaert volop zijn bedrijfswagenpark. Voor de laadpalen doet de innovatieve chemiereus een beroep op zijn trouwe partner Equans.
Vandaag focust de Antwerpse multinational Afga-Gevaert compleet op B2B-activiteiten. Meer bepaald technologie voor analoge en digitale beeldvorming en IT-systemen, vooral voor de grafische industrie en gezondheidszorg. Maar dus ook bijvoorbeeld baanbrekende membranen voor de productie van waterstof, waarvoor Equans momenteel de productielijn mee helpt opzetten. Later meer hierover.
Om maar te zeggen, Agfa-Gevaert is vandaag een heel andere onderneming dan twee decennia geleden. Doorheen al die jaren werkte het bedrijf ook al samen met Equans. “Op basis van een raamcontract voeren wij allerhande onderhoudsactiviteiten uit voor Agfa-Gevaert”, vertelt Steven Geerinckx, Senior Project Manager bij Equans. “Dat gebeurt op basis van een jaarcontract dat onlangs werd vernieuwd tot 2028. Bovendien realiseerden we al heel wat automatiseringsprojecten voor Agfa-Gevaert. Onze samenwerking zit dan ook al lang erg goed.”
Elektrificatie van hun bedrijfswagenpark: Agfa-Gevaert klopt opnieuw bij ons aan
Zoals zovele bedrijven in België zet ook Agfa-Gevaert resoluut in op de elektrificatie van zijn bedrijfswagenpark. Daar hoort ook de uitrusting van zijn parkings met laadpalen bij. “Enkele jaren geleden had het bedrijf daar al een begin mee gemaakt voor de parking van zijn hoofdkantoor en fabriek in Mortsel, maar het aantal laadpalen volstond niet meer.”
Dus vroeg Agfa-Gevaert een voorstel voor de aanleg van 103 nieuwe laadpunten. Een project dat de CO2-uitstoot van Agfa-Gevaert met ongeveer 250 ton per jaar terug zal dringen, ook dankzij het gebruik van restenergie. Equans kwam als beste uit de bus, dankzij de competitieve prijs en het jarenlange vertrouwen.
“Wat we dan concreet hebben gedaan? Het volledige pakket”, vertelt Steven Geerinckx. “Op de bestaande parking bouwden we een compleet nieuwe laadpaleninfrastructuur uit, van A tot Z. Om te beginnen: een nieuwe middenspannings- en laagspanningscabine, op haar beurt gevoed met stroom van de bestaande hoogspanningscabine. In de nieuwe cabine zet een transformator van 2,5 MVA de hoogspanning om in laagspanning.”
“Vanuit verdeelkasten in de cabine vertrekt de stroom dan naar vijf nieuwe voetpadkasten op de parking. Elke voetpadkast verdeelt de laagspanning vervolgens naar een string van laadpalen. Goed voor in totaal 103 laadpunten van telkens 22 kW. Bovendien brachten we de nodige noodstopcircuits aan en regelden we de volledige data- en netwerkcommunicatie, onder meer voor de financiële afhandeling . Ook alle civiele werken voerden we zelf uit, zoals het openbreken van de parking, zodat we de nodige vermogenskabels konden leggen.”
Onze sterkte? Sleutel op de (auto)deur
Met andere woorden: Equans nam het complete project voor zijn rekening. Van het uittekenen van de infrastructuur, over de volledige installatie ervan, tot het aanbrengen van de nieuwe wegmarkeringen en uiteindelijk de indienstneming met de nodige testen. Sleutel op de (auto)deur, als het ware, met een maximaal ontzorgde klant.
Dat vraagt erg veel expertise in heel uiteenlopende disciplines, maar die heeft Equans dan ook in overvloed in huis. Meer dan ooit, trouwens. “Net als de nodige coördinatieskills”, gaat Steven verder. “Binnen zo’n project moet je heel veel afdelingen, experts en al dan niet interne subcontractors naadloos met elkaar laten samenwerken, exact volgens een optimale planning, waarbij de milestones elkaar mooi opvolgen. Tegelijk moet je de klant continu op de hoogte houden, via wekelijkse meetings.”
Equans kon zich dan ook geen enkele misstap permitteren. “Absoluut niet, want de tijdslijn waarbinnen we dit project moesten realiseren, was erg krap. We hadden al bij al maar een half jaar de tijd om de klus te klaren. Maar het is ons gelukt. En de klant is erg tevreden, over de hele lijn. Omdat we de planning hebben gehaald, waarbij de werken mooi op elkaar aansloten, maar ook wegens de hoge afwerkingsgraad. We maken intussen ook al werk van laadinfrastructuur op andere sites van Agfa-Gevaert.”
Geplaatst op de groei
Vandaag zijn de laadpunten op de parking in Mortsel in gebruik, en volstaan ze voor de huidige vraag. Maar mocht dat niet langer het geval zijn, dan valt de infrastructuur makkelijk uit te breiden. Het project is dan ook zodanig uitgedacht dat het mee kan groeien, naarmate Agfa-Gevaert zijn bedrijfswagenpark verder elektrificeert. Het bedrijf werkt daar momenteel de plannen voor uit.
“Het vermogen in de nieuwe cabine is daar al op voorzien. De laadpalen zijn ook met load balancing uitgerust: als elk laadpunt het volledige vermogen uit de cabine trekt, verlagen de palen hun verbruik, om overbelasting te voorkomen. Vandaag is dat nog niet nodig, maar dat wordt het wel als de laadinfrastructuur verder uitbreidt. Dankzij de load balancing kan Agfa-Gevaert de laadpalen bovendien voeden met gratis restenergie uit de fabriek, verkregen via warmtekrachtkoppeling. Daarmee drijft het bedrijf zijn CO2-uitstoot nog verder terug.”
Zo helpt Equans ook deze onderneming versneld haar energietransitie te realiseren en haar ecologische voetafdruk drastisch te verminderen. Met een volledig afgewerkte laadinfrastructuur, tegen een vaste prijs opgeleverd, plug-and-play, en netjes binnen de voorziene timing.