Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De geschiedenis van Fabricom

ancienne affiche fabricom

Fabricom is het historische merk van EQUANS inzake ontwerp, integratie en onderhoud van multitechnische installaties en diensten. In juli 2021 werd Fabricom EQUANS en het bundelt tegenwoordig zijn expertise met die van Cofely Services en Axima om de prestaties en het rendement van industrieën, gebouwen, transportinfrastructuur en distributienetwerken te verbeteren.

Des sociétés aux destins liés

1946

Oprichting van Fabricom. Fabricom, dat aanvankelijk actief is in assemblage, ontwikkelt geleidelijk aan nieuwe activiteiten op het vlak van instrumentatie, mechanica, industriële pijpleidingen, automatisering van industriële processen, enz.

ancienne photo fabricom
ancienne photo fabricom
ancienne photo fabricom
ancienne photo fabricom
ancienne photo fabricom
ancienne photo fabricom

Bedrijven met eenzelfde missie

Fabricom neemt deel aan de bouw van de Wereldtentoonstelling in Brussel, onder meer door elektriciteits- en verlichtingsinstallaties aan te leggen. Het is ook verantwoordelijk voor de stabiliteitsstudie van het beroemde Atomium.

1983

Fabricom levert acht modules aan de gasterminal van Kårstø in Noorwegen en versterkt daarmee zijn reputatie als technisch expert in de olie- en gasindustrie.

2002

Fabricom neemt GTI over, een partner bij uitstek die in Nederland hetzelfde dienstenpakket aanbiedt als Fabricom in België. Deze overname leidt tot een herconfiguratie van de dochterondernemingen van beide bedrijven, zowel in België als in Nederland. In België krijgt de nieuwe geïntegreerde organisatie de naam Fabricom GTI.

2009

De fusie van Suez en Gaz de France leidt tot de oprichting van de entiteit GDF SUEZ Energy Services, een van de vijf operationele takken van GDF SUEZ. In zijn Benelux-divisie versterken Fabricom, Cofely Services, Axima Contracting en Axima Refrigeration hun synergieën om hun klanten in de industriële, diensten- en infrastructuursector geïntegreerde oplossingen te kunnen aanbieden.

2012

Om deze unieke cluster van dienstverleners meer zichtbaarheid te geven, voegen de Benelux-entiteiten van GDF SUEZ Energy Services zich bij het overkoepelende merk 'Cofely': een merk dat 100 % gewijd is aan b2b-diensten op het vlak van energie-efficiëntie. Fabricom wordt dan Cofely Fabricom, Cofely Services blijft zoals het is en Axima (waaronder nu Axima Contracting, Axima Refrigeration, Thermoco en ISB vallen) krijgt de naam Cofely Axima, een specialist in klimaattechniek, koeling en brandveiligheid.

2015

GDF SUEZ wordt ENGIE. Deze nieuwe naam belichaamt de dynamiek van verandering in het licht van de uitdagingen bij de energietransitie. Tegelijkertijd veranderen de Belgische entiteiten van GDF SUEZ opnieuw van naam: deze worden ENGIE Fabricom, ENGIE Cofely, ENGIE Axima (voor het onderdeel energiediensten) en ENGIE Electrabel (voor het onderdeel elektriciteit).

2016

ENGIE Fabricom viert zijn 70e verjaardag.

2020

Om hun klanten beter te begeleiden in hun transitie naar koolstofneutraliteit, verenigen de dienstenentiteiten van ENGIE in België (ENGIE Fabricom, ENGIE Cofely en ENGIE Axima) zich onder ENGIE Solutions en onderscheiden ze zich zo van hun zusterbedrijf ENGIE Electrabel, de Belgische marktleider in energieverkoop en de grootste producent van groene elektriciteit in België.

Juli 2021

Oprichting van het merk EQUANS, leider in multitechnische diensten. EQUANS is nu een autonome entiteit binnen ENGIE, onder de algemene leiding van Jérôme Stubler, die alle dienstverlenende bedrijven van de ENGIE-groep omvat. ENGIE Solutions wordt EQUANS in België en Luxemburg.

November 2021

Bouygues tekent een overnameovereenkomst met ENGIE voor de overname van EQUANS.

Oktober 2022

Bouygues rondt de overname van Equans af, wat een belangrijke stap is in de ontwikkeling van de Groep. Dankzij deze operatie kan Bouygues een wereldleider worden in de groeiende markt van de multitechnische diensten, met activiteiten die een centrale rol spelen in de ecologische, industriële en digitale transitie. Meer info.

Jobs

Werken bij EQUANS

Bij EQUANS zijn we voortdurend op zoek naar nieuw talent om onze teams te versterken en onze klanten, dankzij de technische expertise van onze mensen, de beste service te bieden.