Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De geschiedenis van Axima

Ancienne photo Axima

Axima is het historische merk van EQUANS in technische installaties, koeloplossingen en brandbeveiliging. In juli 2021 werd Axima EQUANS en het bundelt tegenwoordig zijn expertise met die van Fabricom en Cofely Services om de prestaties en het rendement van industrieën, gebouwen, transportinfrastructuur en distributienetwerken te verbeteren.

Bedrijven met eenzelfde missie

1971

Het verhaal van Axima begint met de oprichting van een onafhankelijke HVAC-divisie door Fabricom. In 1971 wordt een nieuw bedrijf opgericht met de naam Fabricom Air Conditioning. Het eerste grote contract betrof de installatie van de airconditioning in de WTC-torens 1 en 2 in de buurt van het station Brussel-Noord .

Tussen 1972 en 1975

Fabricom Air Conditioning haalt voordeel uit de uitbreiding van de Brusselse vastgoedmarkt.

Tussen 1975 en 1985

Fabricom Air Conditioning groeit gestaag, vooral dankzij contracten in het Midden-Oosten en de Belgische nucleaire industrie.

1983

Fabricom Air Conditioning opent centra in Vlaanderen en Wallonië.

1986-1999

Fabricom Air Conditioning neemt een aantal bedrijven over, waaronder Van Heffen, Rineau, Volker, Merckx en Biotim.

1987

Bahco Ventilation (het toekomstige ISB) komt bij de Fabricom Groep.

2000

De Fabricom Groep neemt Grencobel over. Het bedrijf, gespecialiseerd in koeling, krijgt de naam Axima Refrigeration.

2001

Fabricom Air Conditioning wordt omgedoopt tot Axima Contracting.

2003

Axima Contracting neemt de activiteiten van GTI in België over.

2009

Na de fusie van Suez en Gaz de France worden de diensten van de twee groepen samengevoegd in de entiteit GDF SUEZ Energy Services; Cofathec komt bij Axima Contracting en Cofely Services. Thermoco en ISB blijven afzonderlijke bedrijven onder de paraplu van Axima Contracting.

2012

Axima (waaronder nu Axima Contracting, Axima Refrigeration, Thermoco en ISB vallen) krijgt de naam Cofely Axima. De naamswijziging is bedoeld om de naamsbekendheid van het merk Cofely te vergroten en de synergie tussen de bedrijven in de Benelux-divisie van GDF SUEZ Energy Services beter zichtbaar te maken.

Naast Cofely Fabricom en Cofely Services is Cofely Axima een aanbieder van energiegerelateerde diensten en biedt het oplossingen in HVAC, koeling, airconditioning, pijpleidingen en brandbeveiliging.

2015

Met de overname van Vandewalle in Jabbeke vestigt Cofely Axima zich in West-Vlaanderen.

2015

GDF SUEZ wordt ENGIE. Deze nieuwe naam belichaamt de dynamiek van verandering in het licht van de uitdagingen bij de energietransitie. Tegelijkertijd veranderen de Belgische entiteiten van GDF SUEZ opnieuw van naam: deze worden ENGIE Axima, ENGIE Fabricom, ENGIE Cofely (voor het onderdeel energiediensten) en ENGIE Electrabel (voor het onderdeel elektriciteit).

Cofely Axima zet zijn activiteiten dus verder onder de naam ENGIE Axima. ISB Ventilation wordt ISB Building Technics.

2020

Om hun klanten beter te begeleiden in hun transitie naar koolstofneutraliteit, verenigen de dienstenentiteiten van ENGIE in België (ENGIE Axima, ENGIE Fabricom, ENGIE Cofely) zich onder ENGIE Solutions en onderscheiden ze zich zo van hun zusterbedrijf ENGIE Electrabel, de Belgische marktleider in energieverkoop en de grootste producent van groene elektriciteit in België.

Juli 2021

Oprichting van het merk EQUANS, leider in multitechnische diensten. EQUANS is nu een autonome entiteit binnen ENGIE, onder de algemene leiding van Jérôme Stubler, die alle dienstverlenende bedrijven van de ENGIE Groep omvat. ENGIE Solutions, waaronder de merken ENGIE Axima, ENGIE Fabricom en ENGIE Cofely vallen, wordt EQUANS in België en Luxemburg.

November 2021

Bouygues tekent een overnameovereenkomst met ENGIE voor de overname van EQUANS.

Oktober 2022

Bouygues rondt de overname van Equans af, wat een belangrijke stap is in de ontwikkeling van de Groep. Dankzij deze operatie kan Bouygues een wereldleider worden in de groeiende markt van de multitechnische diensten, met activiteiten die een centrale rol spelen in de ecologische, industriële en digitale transitie. Meer info.

Jobs

Werken bij EQUANS

Bij EQUANS zijn we voortdurend op zoek naar nieuw talent om onze teams te versterken en onze klanten, dankzij de technische expertise van onze mensen, de beste service te bieden.