Hoewel België in 2023 een aanzienlijke daling van 4,62% van de uitstoot van broeikasgassen registreerde, moet het ambitieuze doel van -47% tegen 2030 nog worden bereikt. De industrie, die op zijn eentje goed is voor 44% van de uitstoot van ons land, staat centraal in deze energietransitie. Hoewel 9 van de 10 Belgische industriële beleidsmakers van mening zijn dat decarbonisatie noodzakelijk is om te reageren op de klimaatnoodtoestand, en 96% van mening is dat dit compatibel is met hun activiteiten, zijn nog te weinig van hen tot actie overgegaan.
Dit blijkt uit de allereerste enquête over industriële decarbonisatie, een unieke studie die is uitgevoerd door OpinionWay in opdracht van Equans, leider in de energie- en dienstensector, bij 1.336 industriële beleidsmakers in Europa (Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en België), waarvan meer dan 200 in België. De resultaten die hier beschreven worden, hebben enkel betrekking op de Belgische respondenten. Deze unieke enquête onderzoekt hoe Europese industrieën zich mobiliseren om te decarboniseren, hoe ze hun aanpak willen vereenvoudigen, welke ondersteuning ze nodig hebben, en welke belemmeringen ze zien bij decarbonisatie.
Een groot bewustzijn in België en een wil om te handelen
De eerste bevinding van deze enquête is glashelder: de wil om te decarboniseren is zeker aanwezig. 96% van de Belgische industriële beleidsmakers is van mening dat decarbonisatie compatibel is met hun activiteiten en 88% beschouwt decarbonisatie als essentieel in het licht van de klimaatnoodtoestand.
"De resultaten tonen een groot bewustzijn binnen de Belgische industrie en velen zijn er sterk van overtuigd dat decarbonisatie noodzakelijk is. Een aantal bedrijven is er zelfs al concreet over aan het nadenken. Tal van bedrijven aarzelen echter nog om de stap te zetten, uit vrees voor de schijnbare complexiteit van de energietransitie, het gebrek aan beschikbare hulpmiddelen of de moeilijkheid om prioriteiten te stellen in een veeleisende economische context. Onze rol bij Equans is juist om industriëlen te helpen zorgelozer vooruitgang te boeken, door hen concrete, stapsgewijze en op maat gemaakte oplossingen te bieden."
Mark Dirckx, CEO van Equans BeLux
Het gebrek aan een geschikte infrastructuur voor de energietransitie als belangrijkste belemmering
34% van de ondervraagde industriële beleidsmakers heeft concrete acties ondernomen ter bevordering van de decarbonisatie en 35% bevindt zich nog in de reflectiefase.
De OpinionWay-enquête voor Equans identificeert verschillende structurele obstakels voor decarbonisatie in België. Als belangrijkste belemmering wordt het gebrek aan geschikte infrastructuren voor de energietransitie genoemd (28%), gevolgd door het tekort aan interne vaardigheden (27%), de omvang van de vereiste investeringen die de financiële middelen van het bedrijf overstijgen (26%), en de moeilijkheid om inzamelings-, recycling- en hergebruikkanalen te vinden die geschikt zijn voor hun behoeften (26%). Hoewel geen van de belemmeringen volledig domineert, kan hun combinatie een zekere traagheid veroorzaken.
Een ander obstakel bij decarbonisatie is dat 58% van de ondervraagde Belgische industriële beleidsmakers van mening is dat het politieke debat over het klimaat hun inspanningen in de weg staat.
"De industrie heeft behoefte aan duidelijkheid en stabiliteit om investeringen te kunnen plannen die soms zwaar en van lange duur zijn. We moeten bedrijven steunen in hun voornemen om actie te ondernemen. Wanneer het politieke debat over het klimaat en de energietransitie in de loop van de tijd veranderen, kan dit inderdaad onzekerheid creëren, beslissingen vertragen en het inzetten van middelen bemoeilijken. De coherentie van boodschappen en publieke prioriteiten is noodzakelijk zodat industriële actoren met vertrouwen beslissingen kunnen nemen", voegt Mark Dirckx toe.
Oplossingen al binnen handbereik
Belgische industriëlen zijn vastbesloten om hun energietransitie te laten slagen, en ze zijn zich bewust van het feit dat decarbonisatie niet alleen een noodzaak is in het licht van de klimaatuitdagingen, maar ook interessante en significante kansen biedt. Bovenaan de lijst van waargenomen voordelen staat de verbetering van de bedrijfsreputatie (57%), gevolgd door innovatie (51%) en toegang tot nieuwe markten (39%).
In België onderscheiden de industriëlen zich van hun collega’s in andere Europese landen door hun inspanningen om het water- en grondstoffenverbruik te verminderen en de circulariteit te verbeteren: 73% van de Belgische industrieën die een decarbonisatiestrategie implementeert, heeft acties
ondernomen op dat vlak, vergeleken met 52% op Europees niveau. Vanuit energiestandpunt zijn zonneenergie, energieopslag en warmtepompen de meest geprezen technologieën om fossiele brandstoffen geheel of gedeeltelijk te vervangen.
"Om deze verandering door te voeren, hebben we bij Equans ‘Carbon Shift' geïntroduceerd, een speciale aanpak die audits, multisectoriële technische oplossingen en aangepaste financieringsmodellen biedt, waardoor bedrijven hun energietransitie kunnen starten zonder dat ze op eigen houtje de investeringslast moeten dragen. Dit soort ondersteuning is bedoeld om de stap naar actie te vereenvoudigen, die vaak als de moeilijkste wordt ervaren", benadrukt Mark Dirckx van Equans BeLux.
Kortom, deze eerste enquête voor Equans over industriële decarbonisatie benadrukt dat het proces goed op gang is gekomen binnen de Belgische industrie, maar dat het moet ondersteund worden om volledig zijn vruchten af te werpen. De overgang naar een gedecarboniseerde industrie wordt door de grote meerderheid van de beleidsmakers niet alleen als noodzakelijk beschouwd, maar ook als compatibel met hun economische activiteit. Toch blijven concrete stappen vaak achterwege door specifieke hindernissen die om collectieve antwoorden vragen.
"Het versnellen van deze dynamiek betekent dat alle belanghebbenden — publieke, private, technische of financiële — zich samen inzetten om deze obstakels te overwinnen, de eerste stappen te begeleiden, en de voorwaarden te creëren voor een duurzame en efficiënte industriële overgang", concludeert Mark Dirckx.
Meer weten over ons onderzoek naar de decarbonisatie van de europese industrie?
Over de Enquête
Deze enquête werd afgenomen door OpinionWay tussen 3 en 13 maart 2025 bij 1.336 industriële beleidsmakers van particuliere bedrijven met 50 tot 4.999 werknemers, verdeeld over Frankrijk (509), het Verenigd Koninkrijk (218), Duitsland (208), Nederland (200) en België (201). De respondenten zijn rechtstreeks betrokken bij de beslissingen rond de energietransitie van hun bedrijf. De steekproef is gewogen om representativiteit te kunnen garanderen wat grootte, sector en locatie betreft.
Gezien de klimaatnoodtoestand en de energiecrisis is decarbonisatie een prioriteit geworden voor de Europese overheden en industriëlen. In deze context heeft Equans zijn allereerste decarbonisatie-enquête gelanceerd om de praktijken, obstakels en actiemogelijkheden binnen de industriële sector beter te begrijpen. De verzamelde gegevens dragen bij aan een duidelijk overzicht van de ambities en behoeften van de sector, terwijl ze een gezamenlijke dynamiek richting een duurzamere industrie bevorderen.
Over Equans BeLux
In België en Luxemburg kunnen de klanten van Equans rekenen op bijna 80 jaar expertise en ervaring in een breed aanbod aan technische diensten. Met 9.900 medewerkers verspreid over meer dan 56 locaties zijn we sterk lokaal verankerd en altijd dicht bij onze klanten. In 2023 realiseerde Equans BeLux een omzet van 2,2 miljard euro.
Over de Equans Groep
Als dochteronderneming van de Bouygues-groep is Equans een wereldleider in de energie- en dienstensector met activiteiten in 20 landen, 90.000 medewerkers verspreid over 5 continenten en een omzet van 19,2 miljard euro in 2024.
Equans ontwerpt, installeert en levert op maat gemaakte oplossingen om de apparatuur, systemen en technische processen van zijn klanten te verbeteren en hun gebruik te optimaliseren in het kader van hun energie-, industriële en digitale transities. Dankzij een sterke lokale aanwezigheid gebaseerd op zijn historische merken en eersteklas technische expertise, zijn de hooggekwalificeerde experts van Equans in staat om regio's, steden, industrieën en gebouwen te begeleiden op het gebied van HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), koeling en brandveiligheid, faciliteitenbeheer, digitalisering en ICT, elektriciteit, mechanica en robotica. Equans is de leider op de belangrijkste Europese markten (Frankrijk, Zwitserland, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) en beschikt ook over een sterke aanwezigheid in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.