In 2018 vroeg BEFIMMO de vergunning aan voor ZIN, de herontwikkeling van de WTC-site aan de Simon Bolivarlaan in het hart van de Brusselse Noorderwijk.
Het innovatieve project heeft als ambitie de emblematische WTC I en II torens te hergebruiken. ZIN is een multifunctioneel project van ongeveer 110.000 m² bovengronds, waaronder 75.000 m² kantoren, 14.000 m² woongelegenheid, 16.000 m² hotel, en verder sportruimtes, vrijetijdsruimtes, horeca en handelszaken. EQUANS sloot voor het project een omvangrijk onderhoudscontract af.
Een multifunctioneel leefkader : kantoren, appartementen, hotel
Het project voorziet de bouw van een nieuw centraal gebouw dat de twee bestaande torens verbinden, zo ontstaan in totaal 14 verdiepingen die toegewijd zullen zijn aan kantoorruimtes. De tussenliggende verdiepingen, in de bestaande torens, zullen ingenomen worden door appartementen in het oosten en een hotel in het westen. Door deze mix van functies zal er altijd volop leven zijn in het gebouw met verschillende gebruikers op verschillende tijdstippen. Zo zal ZIN volop bijdragen tot een heel nieuwe dynamiek in de Noordwijk van Brussel.


Soft & hard services
Voor sommige EQUANS-medewerkers voelt dit project een beetje als thuiskomen. De kantoren van het voormalige Cofely Services bevonden zich vroeger immers in de WTC-torens. In juli 2021 ondertekende EQUANS een onderhoudscontract voor het project ZIN en dat voor een duur van 18 + 2 jaar. Sven Verhoeven, project Engineer DBFMO bij EQUANS, legt uit: “Het contract is tweeledig: enerzijds staan onze EQUANS-teams in voor het onderhoud van de technische installaties, anderzijds houden wij mee toezicht en leveren wij advies voor het concept en design van de installaties in het kader van het onderhoud. Het is de bedoeling dat er na de voorlopige oplevering een EQUANS-onderhoudsteam actief zal zijn op de site met een sectoroverste, een ploegbaas, een FM-coördinator en gespecialiseerde techniekers en klusjesmannen. De sectoroverste zal vanaf 2022 deelnemen aan de vergaderingen zodat hij zich kan inwerken.”
Het onderhoud omvat zowel hard als soft services. Verhoeven: “Binnen het gedeelte hard services staan wij in voor het onderhoud en beheer van de technische installaties en garanderen we het energiebeheer en de comfortgarantie van de klant. Opdrachten die stuk voor stuk gebaseerd zijn op strikte service-level agreements. Wat betreft soft services behoren de schoonmaak van gemeenschappelijke delen, het reinigen van de ramen, groenonderhoud, ongediertebestrijding en algemene klusdiensten tot ons takenpakket.”
Uitgekiend energetisch concept
EQUANS was betrokken tijdens de ontwikkeling van het concept en design van de installaties. De voornaamste doelstelling was om tot een volledig gasloos gebouw te komen, waarbij enkel in extreme omstandigheden en noodgevallen gasgebruik noodzakelijk is. Het energetisch concept zal onder meer een koude-warmteopslagsysteem (KWO) bevatten. “Een techniek die gebruikt maakt van een open systeem dat grondwater oppompt en na de energie-uitwisseling opnieuw injecteert in de grond”, aldus Verhoeven. “Om over een energieneutraal gebouw te kunnen spreken, is er nood aan maar liefst 1.703.828 kWh aan elektriciteit. Een zonnepaneelinstallatie op het dak van het gebouw en de serre en een zonnepaneelinstallatie geïntegreerd in de gevel moeten, onder andere, een deel van de benodigde elektriciteit genereren.”


Smart Enterprice Application Platform
Op het gebied van energie en comfort houdt de EQUANS-equipe de vinger aan de pols met behulp van een gebouwbeheersysteem (GBS). De keuze viel op een Smart Enterprice Application Platform (SEAP) dat alle technieken integreert in een BIM-omgeving. Verhoeven: “Naast monitoring van elementen zoals HVAC, verlichting, veiligheid, comfortvoorwaarden of energieverbruik, bevat het SEAP ook smart dienstverleningen zoals bezettingsgraadmeting, smart cleaning, smart parking of smart meeting rooms. Tot slot zullen we ook een BIM-aanpak hanteren voor operations, waarbij we een link creëren tussen het BIM-model en onze onderhoudsactiviteiten.”
Duurzaam en aanpasbaar
De principes van circulair bouwen staan centraal in het ZIN-project. De bedoeling is om enerzijds de hoeveelheid afval te beperken door zoveel mogelijk elementen van het bestaande gebouw te hergebruiken (ondergrondse verdiepingen, funderingen en circulatiekernen) en een nieuw leven geven aan de elementen die niet ter plaatse hergebruikt kunnen worden door ze te recycleren of elders te hergebruiken of gerecycleerd. Bovendien zijn de nieuwe materialen die voor de bouw worden gebruikt, duurzaam en vervuilen ze weinig.
Het is ook zaak om circulariteit mee te nemen in het ontwerp van het gebouw, in verschillende levenscycli, met een flexibiliteit op lange termijn, kwestie van te kunnen voldoen aan de veranderende behoeften van de toekomst.
