Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Comfort en veiligheid in het nieuwe Bordet Instituut

07 april 2021

EQUANS werkt mee aan de bouw van een groot oncologisch centrum en streeft naar uitmuntendheid om het welzijn van de patiënten te verbeteren.

Het Instituut Jules Bordet staat voor meer dan 75 jaar zorg en onderzoek in de strijd tegen kanker en heeft een reputatie die tot ver buiten onze grenzen reikt. Het grootste Belgische centrum voor oncologische behandelingen, onderzoek en onderwijs, gelegen nabij de Hallepoort in Brussel, verhuist binnenkort naar modernere en comfortabelere gebouwen op het ziekenhuis- en universiteitscomplex in Anderlecht. Dankzij zijn ruime ervaring in de gezondheidszorg werd EQUANS de elektrische installatie, de verlichting, de toegangscontrole, alsook de IT- en telecominfrastructuur van dit nieuwe ziekenhuiscomplex van 80 000 m² toevertrouwd.

100% veilig

Met zijn 250 ziekenhuisbedden, een operatiekwartier, radiotherapiebunkers en onderzoekslaboratoria is het nieuwe gebouw opgetrokken rond een hoofdas die alle stromen van het gebouw bedient en structureert. Van de primaire leidingen over de hoogspanningscabines, tot de distributie op elk van de 9 verdiepingen, wij namen de volledige elektrische installatie van het gebouw voor onze rekening. In dit ultramoderne ziekenhuis werd alles ontworpen om de veiligheid van de patiënten en de beschikbaarheid van kritieke apparatuur te garanderen: UPS-oplossingen (uninterruptible power supply), generatoren, noodnetwerk, enz. Ook een toegangscontrole- en videobewakingssysteem garanderen de veiligheid van het gebouw.

Deux hommes inspectant une installation dans l'hôpital
Armoires de télécommunication

Onderling verbonden

Om het personeel in staat te stellen overal in het ziekenhuis permanent met elkaar in contact te staan, hebben wij in nauwe samenwerking met het studiebureau TPF een doeltreffend communicatiesysteem ontwikkeld. Elke kamer is uitgerust met een “Bedside” terminal, een soort boordcomputer die toegang verleent tot het internet, digitale radio of TV, maar ook telefoon (via het SIP-protocol). Geluids-, video- en intercomsystemen zorgen ook voor een comfortabele werkomgeving voor al het personeel van het Instituut.

Slimme Ledverlichting

In het kader van dit project werd bijzonder veel aandacht besteed aan respect voor het milieu. Onze teams hebben meer dan 16 000 ledlampen geïnstalleerd die aangesloten zijn op een intelligent beheersysteem om het verbruik zo veel mogelijk te verminderen. Aanwezigheidssensoren, programmering van de dienstregeling, geautomatiseerd beheer… Wij hebben ervoor gezorgd dat de verlichtingsinstallaties perfect zijn aangepast aan het gebruik en de bezetting van de lokalen.

Plafond design éclairé
Salle informatique à la pointe de la technologie

Modernste technieken

Ten slotte hebben de teams van EQUANS ook een ultramoderne computerzaal ingericht om het Instituut Jules Bordet aan te sluiten op een betrouwbaar en veerkrachtig computernetwerk. Netwerk voor gekoeld water, klimaatkasten (In-Row), koude batterijen, ventilatoren… Elk onderdeel werd zorgvuldig gekozen om het energieverbruik te verminderen en de best mogelijke omgeving te bieden voor de toekomstige servers van het ziekenhuis.

Ziekenhuis van de toekomst

Dankzij deze nieuwe infrastructuren wil het Bordet Instituut een toenemend aantal patiënten kunnen behandelen met steeds performantere technologie. Door de krachten te bundelen met de onderzoekslaboratoria van de Université Libre de Bruxelles, het Erasmusziekenhuis en de ziekenhuizen van het I.R.I.S.-net, wil het een groot en uniek Brussels kankercentrum tot stand brengen. In de overtuiging dat de ziekenhuizen van de toekomst een cruciale rol zullen spelen in de maatschappij van morgen, zijn wij blij dat we hebben bijgedragen tot dit belangrijke project in de strijd tegen kanker, zowel op Belgisch als op internationaal niveau.

Installation de télécommunication
80000
m² vloeroppervlakte
290
bedden, waarvan 40 in daghospitaal
9
verdiepingen
16000
ledlampen geïstalleerd
80000
m² vloeroppervlakte
290
bedden, waarvan 40 in daghospitaal
9
verdiepingen
16000
ledlampen geïstalleerd
Contact

Wilt u meer weten over onze expertise op het gebied van gezondheidszorg?

Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans draagt bij aan het nieuwe gebouwencomplex The Wings

Nieuws

Koeltechnieken in de voedselindustrie

Garantir la bonne gestion climatique dans votre production