Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EQUANS helpt Gasbottling de infrastructuur toekomstbestendig te maken

Uitstekende samenwerking tijdens gefaseerd langetermijnproject leidt tot volledige modernisering van de infrastructuur, tot een flexibele en vlot uitbreidbare omgeving en tot volledige gemoedsrust.

Om de ontvangst, opslag en overleg van gassen zo efficiënt en betrouwbaar mogelijk te houden, was de infrastructuur van Gasbottling aan modernisatie toe. Voor dit omvattend langetermijnproject gingen ze op zoek naar een betrouwbare partner die hen in elke fase kon begeleiden. EQUANS bleek de ideale partner voor het installeren, integreren, ondersteunen en herstellen van de vele oplossingen voor het besturen en aandrijven van hun installaties. De samenwerking is gebaseerd op vertrouwen en duurzaamheid maar ook op samen innoveren en elkaar challengen.

 

Gasbottling is een filiaal van Antargaz NV, en maakt deel uit van de internationale investeringsgroep UGI. Als onderdeel van Antargaz is Gasbottling marktleider in de verdeling van butaan in gasflessen en propaan in gastanks. Hun hoofdactiviteit bestaat uit het vullen en herkeuren van gasflessen, opslag en overleg van LPG-gassen. Op jaarbasis verzet Gasbottling 27.000 ton gas voor diverse klanten in zowel binnen- als buitenland. Het gas wordt aangeleverd in vrachtwagens, bewaard in opslagtanks, en in de afvulhal worden de flessen en tanks met gas opgevuld, in totaal ongeveer 2 miljoen flessen. Gasbottling stelt ongeveer 35 mensen tewerk.

Toen Wim Willems in 2016 als site manager werd aangesteld, was één van zijn belangrijkste opdrachten om Gasbottling ‘een mooie facelift’ te bezorgen. Er was al geruime tijd niet meer geïnvesteerd in de modernisering van de site. Toen de concessie voor de site werd vernieuwd, was de tijd rijp voor een flinke upgrade van de infrastructuur. Een upgrade die zou verlopen in verschillende fasen, en die ze idealiter met eenzelfde partner konden afwerken.

Hiervoor hebben we een offerteaanvraag gestuurd en zo kwamen we in contact met het team van EQUANS”, vertelt Wim Willems. “We hadden van bij het eerste contact een goed gevoel bij. Je merkte dat deze mensen met verstand van zaken spraken , en het vertrouwen was er meteen. Dat is uiterst belangrijk voor een langdurig en gefaseerd project zoals dat bij ons.

De eerste fase bestond uit het moderniseren van de besturingssystemen voor de beveiliging van de opslagtanks en de afvoerlijnen, de hoogniveaus, de kleppen, en de levelcontroles. “Die werden tot dan nog op zeer ambachtelijke wijze uitgevoerd met relais”, licht Wim Willems toe, “Deze relais werden volledig omgezet naar een veiligheids-PLC-systeem met het ATVSoft.NET Scada systeem in de vorm van een dashboard

Iedereen was erg tevreden over deze eerste fase, waarna Gasbottling besliste om ook de volgende fases samen met EQUANS uit te voeren. “Het was een kwestie van vertrouwen”, weidt Wim Willems uit: “ik wist dat de projecten in goede handen waren en dat ik me intussen om onze kernactiviteiten kon bekommeren. Dat was voor mij ook een doorslaggevend argument.” Deze positieve indruk werd ook bevestigd door de externe inspectiediensten, die de nieuwe installatie en het gebruiksgemak best konden smaken, voegt Willems er nog aan toe.

Doorheen de verschillende fasen, gespreid over zes jaar, bleef de samenwerking uitstekend. “EQUANS kwam regelmatig aankloppen met ideeën om de infrastructuur nog te verbeteren”, geeft Wim Willems als voorbeeld, “Niet allemaal even ingrijpend, maar het toonde wel aan dat ze er voortdurend mee bezig waren, dat ze zich in onze plaats stelden.”

De samenwerking werd ook vereenvoudigd doordat EQUANS, alle aspecten van het project kon behartigen, zegt Wim Willems: “Bekabeling trekken, sensoren aansluiten, al het programmeerwerk voor de sturing: dat dit alles door een en dezelfde partij kon gebeuren, was ook een echte meerwaarde.

Intussen werken Gasbottling en EQUANS samen aan de vijfde fase, waarmee de upgrade van de infrastructuur stilaan ten einde komt. “Koeling van tanks, visualisatie van de kleppen, detectiesystemen, nieuwe drukmetingen … al deze systemen werden stap voor stap gemoderniseerd”, zegt Wim Willems, “en nu beschikken we weer over een toekomstbestendige omgeving, waar ook makkelijk nieuwe componenten aan toegevoegd kunnen worden. Een erg overzichtelijke omgeving, waarin we kort op de bal kunnen spelen wanneer er iets fout zou lopen. Dankzij de glasvezelbekabeling tussen de leidingen en het stuursysteem en de softwarematige opvolging wordt het ook veel eenvoudiger om controlepunten toe te voegen indien nodig.

De huidige infrastructuur bezorgt Wim Willems de nodige gemoedsrust: “Ik wil ’s avonds naar huis gaan in de wetenschap dat alles onder controle is, dat er waarschuwingen zullen komen als er iets aan de hand is, maar ook enkel dan.

Als er dan, ondanks de flexibele infrastructuur, toch zaken zijn waarvoor Gasbottling de hulp van EQUANS nodig heeft, weet hij zich verzekerd van een snelle respons: “Ik hoef hen maar te bellen om een aanpassing door te voeren, en die klus is binnen de kortst mogelijke tijd geklaard.

Contacteer onze experten

Heeft u een vraag over ons aanbod, wenst u meer informatie of zoekt u een aanspreekpunt? Stuur ons uw vraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Contacteer ons vandaag nog voor meer info. Samen bekijken we wat we voor uw automatiseringsproject van bulkgoederen kunnen betekenen.

Slechts één bestand.
5 MB limiet.
Toegestane types: txt, rtf, pdf, doc, docx, odt, ppt, pptx, odp, xls, xlsx, ods.