Gespecialiseerde nucleaire projecten
Equans kan bogen op een rijke geschiedenis van meer dan veertig jaar activiteit in de nucleaire sector. Ons team van 400 experts zet zich elke dag onvermoeibaar in om de veiligheid en operationele uitmuntendheid te verbeteren. Dankzij de vitale financiële steun van het Energietransitiefonds van de FOD Economie heeft Equans met succes baanbrekend werk verricht op het gebied van innovatieve operationele methoden. Hierdoor wordt een 100% veilige werking binnen de nucleaire omgeving gegarandeerd.
Verpakking voor hoogradioactief afval (2020-2022)
Radioactief afval ontstaat in verschillende sectoren, waaronder kerncentrales voor elektriciteit, onderzoeksfaciliteiten en medische instellingen zoals ziekenhuizen. Dit afval bevat zowel laag-, middel- als hoogradioactieve componenten. Al bijna twee decennia lang zijn er jaarlijks ongeveer twintig transporten nodig van middel- tot hoogradioactief afval naar verwerkingsinstallaties. Historisch gezien vielen deze transporten onder een 'speciale regeling', waarbij de naleving van de ADR-voorschriften werd verzekerd door aanvullende maatregelen. Deze regeling was echter bedoeld als uitzondering en niet als norm.
In reactie op het verzoek van NIRAS en met de ondersteuning van de relevante autoriteiten, werden een op maat gemaakte transporttrailer en verpakking ontworpen die volledig voldoen aan de huidige regels en voorschriften. Dit garandeert een veilig transport van radioactief afval. De haalbaarheid van het project werd aanvankelijk onderzocht via een industriële studie in samenwerking met de FOD Economie. De trailer en verpakking werden streng getest met niet-radioactieve materialen om eventuele ontwerpfouten te identificeren en te corrigeren. Na twee jaar onvermoeibare inspanningen is het ontwerp nu voltooid en gereed voor de komende uitdagingen.
ARCHER (2018-2021)
Project ARCHER, een samenwerking tussen Equans, Magic Instruments, de KU Leuven en de UHasselt, streefde naar de ontwikkeling van een geavanceerde robot die autonome operaties in uiterst risicovolle radioactieve omgevingen kan uitvoeren. Deze geavanceerde robot is ontworpen om zelfstandig in radioactieve omgevingen te navigeren, waarbij geometrische en radiologische gegevens in real time naadloos worden geïntegreerd in één uitgebreide kaart.
Deze baanbrekende innovatie vermindert de nood aan menselijke tussenkomst aanzienlijk, waardoor de kans op menselijke fouten afneemt en de operator minder wordt blootgesteld aan straling en besmettingsrisico's.
Mobiele smeltoven (2020-2021)
Bij het ontmantelen van kerncentrales is de belangrijkste taak het verwijderen van alle radioactieve componenten uit de faciliteiten. Om de samenleving en het milieu te beschermen tegen mogelijke radioactieve blootstelling zijn alle nucleaire activiteiten strikt beperkt tot gecontroleerde gebieden. Omdat kerncentrales oorspronkelijk zijn ontworpen voor energieopwekking hebben ze een beperkte beschikbare ruimte in gecontroleerde gebieden. Dit maakt de bouw van tijdelijke faciliteiten voor het ontmantelingsproces noodzakelijk.
Uiteindelijk moeten deze tijdelijke installaties zelf ook worden ontmanteld, wat leidt tot de productie van extra kernafval. Een alternatieve optie is vertrouwen op internationale verwerkingsinstallaties, maar dat zorgt dan weer voor een toename van het aantal nucleaire transporten.
Studie van transport over binnenwateren (2020-2021)
Bij een blik op de toekomst wordt duidelijk dat de ontmanteling van kerncentrales snel nadert, wat zal zorgen voor een toename van de productie van kernafval. Deze grotere hoeveelheid afval moet worden getransporteerd naar verwerkingsinstallaties of opslagfaciliteiten, waardoor er meer nucleaire transporten nodig zullen zijn. Deze uitbreiding van de transporten brengt, al naargelang de afvalcategorie, unieke uitdagingen met zich mee.
Afval van categorie A omvat voornamelijk een groot aantal eenheden, terwijl afval van categorie B en C te maken heeft met logistieke hindernissen vanwege de aanzienlijke omvang, het gewicht en de radiologische activiteit. Dat zien we bijvoorbeeld bij componenten zoals stoomgeneratoren. Door de nadelen van wegvervoer is onderzoek gedaan naar transport via de binnenwateren. De voornaamste conclusie van deze studie is dat containervervoer over de weg beter haalbaar is, terwijl het vervoer van grote componenten via de binnenvaart duidelijke voordelen biedt.
Automatisering van vervoerder (2020-2023)
Met de ontmanteling van nucleaire faciliteiten in het vooruitzicht, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat deze locaties volledig vrij zijn van radioactieve besmetting. Traditioneel vertrouwden operatoren op handheldapparaten om nauwkeurig de radioactiviteitsniveaus op de muren, vloeren en daken van deze structuren te meten. Dit proces is echter bijzonder tijdrovend, gezien de kleine afmetingen van de apparaten en de uitgestrektheid van de te meten gebieden. Het vereist een hoge precisie om foutieve metingen te voorkomen en vaak zijn dubbele metingen nodig voor extra zekerheid. Daarnaast legt het een zware druk op de arbeidskrachten.
Als antwoord op deze uitdagingen heeft het project 'Automatisering van metingen', in samenwerking met het Energietransitiefonds, een geautomatiseerd meetinstrument bedacht en ontworpen. Deze innovatieve oplossing kan eenvoudig via een vorkheftruck voor een gebied worden geplaatst, waar het autonoom de omgeving scant. Daarnaast heeft het project 'Automatisering van vervoerder' onderzocht of het haalbaar is om een geautomatiseerd transportsysteem te implementeren ter vervanging van de handmatig bediende vorkheftruck. Dankzij deze verbetering kan het meetinstrument volledig autonoom metingen uitvoeren, wat zowel de tijd die nodig is voor de beoordeling als de arbeidsbelasting aanzienlijk vermindert, terwijl tegelijkertijd de kans op menselijke fouten afneemt.
Haalbaarheidsstudie: ontmanteling van stoomgeneratoren
(2020-2022)
Overal ter wereld worden nucleaire faciliteiten en energiecentrales ofwel gesloten, ofwel zijn er plannen voor ontmanteling in de komende decennia. Het ontmantelen van een kerncentrale is een zeer gespecialiseerde onderneming, waarbij elke component nauwkeurig moet worden onderzocht voordat de voorbereidingen en planning kunnen beginnen.
In deze context heeft Equans, via zijn gespecialiseerde dochteronderneming Transnubel NV en met de waardevolle steun van het Energietransitiefonds, een uitgebreide haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Deze studie omvatte verschillende kritieke aspecten, waaronder de beoordeling van de transportlogistiek van de kerncentrale naar de ontmantelingsfaciliteit, de complexiteit van de ontmantelingswerkzaamheden (waaronder snijden, ontsmetten, sorteren en verpakken), het waarborgen van de veiligheid en ergonomie gedurende het hele project, evenals een grondige kostenanalyse om de totale projectkosten te bepalen.