Duurzame koel- en vriescellen bij Sligro
Wie ooit al een filiaal van Sligro Food Group bezocht, weet het. De groothandel is de onestopshop bij uitstek voor de Belgische foodprofessional. Om zijn klanten nog beter te kunnen bedienen, bouwde het bedrijf in Evergem een gloednieuw distributiecentrum. Sligro Food Group mikt daarbij op een zo klein mogelijke CO2-uitstoot. Voor de duurzame koel- en vriescellen met warmterecuperatie rekende de onderneming daarom op een wereldleider in energietransitie en decarbonisatie: Equans.
Sligro Food Group heeft steeds meer bezorgklanten in België. Om hen optimaal te kunnen bedienen, had de groothandel voor foodserviceklanten dan ook een bijkomend distributiecentrum nodig. Dat gebouw verrees de voorbije maanden in Evergem, nabij Gent: de ideale uitvalsbasis om het westen van België te bedienen.
Duurzame logistieke infrastructuur
Met het nieuwe distributiecentrum krijgt Sligro Food Group in ons land een logistieke infrastructuur voor zelfbedienings- en bezorgserviceklanten die vergelijkbaar is met die in Nederland. Het centrum maakt niet alleen indruk door zijn enorme oppervlakte (16.500 m²), maar ook door de doorgedreven duurzaamheid ervan. Er zijn koel- en diepvriescellen die CO2 als natuurlijk koelmiddel gebruiken, en waarvan Sligro Food Group de restwarmte hergebruikt.
“We werken al langer samen met Sligro Food Group, ook bij andere filialen”, zegt Maxim Van Dam, specialist in koeltechnologie bij Equans. “Voor het nieuwe distributiecentrum realiseerden we nagenoeg alle benodigde technieken, op de elektriciteitswerken na. Sligro Food Group engageerde ons voor het uitdenken, uitwerken en uitvoeren van de technieken, maar ook voor het bijhorende onderhoud, tot vijf jaar na de oplevering.”
Duurzaam koelen en vriezen met natuurlijk koelmiddel
Het spreekt voor zich dat zo’n enorm distributiecentrum voor voedingswaren nood heeft aan heel wat ruimte om producten gekoeld en diepgevroren te bewaren en te verhandelen. “Daarvoor realiseerden we twee erg grote koelcellen van 1.670 en 4.565 m², een kleinere koelcel voor het nemen van voedingsstalen en een grote diepvriescel van ongeveer 800 m² groot. De diepvriescel koelt de producten voortdurend op -25 °C.”
De cijfers zijn op zich al indrukwekkend, en dan hebben we het nog niet gehad over hoe duurzaam de koel- en vriescellen zijn. “Ze werken namelijk compleet op CO2, één van de drie meest toegepaste natuurlijke koelmiddelen van vandaag, naast ammoniak en propaan. CO2 was in deze situatie de interessantste optie, onder meer omdat je daarmee makkelijker een installatie bouwt die verschillende temperaturen kan opleveren, wat hier nodig was.”
“Bij de cellen plaatsten we trouwens twee CO2-installaties. Beide installaties leveren zo samen een bijna volledig redundant systeem op. Als één van de twee systemen zou uitvallen, kunnen de cellen toch nog drie dagen lang op temperatuur blijven.”
Warmterecuperatie
Maar dat is nog maar de helft van het verhaal. Equans koos voor de koel- en vriescellen niet alleen voor CO2 omdat je daarmee makkelijk en duurzaam koelt op verschillende temperaturen. “De CO2-installaties laten ook warmterecuperatie toe. Het koelen van de cellen levert op zijn beurt namelijk warmte op. Het is te zeggen: om de cellen koud te krijgen, onttrekken we er warmte aan, via CO2 dat in vloeibare vorm door koelcircuits in de cellen loopt. De CO2 neemt daarbij warmte op uit de cellen, tot op het punt dat het in gas verandert. Met regelbare ventielen kunnen we exact bepalen wanneer het CO2 in gas verandert én dus exact hoe koud het in elke cel is.”
“Die CO2 sturen we door de koelcircuits via compressoren, die op hun beurt ook warmte opleveren”, gaat Maxim verder. “Normaal gezien geef je die warmte dan vrij aan de buitenlucht. Maar wij warmen er eerst water mee op, via een warmtewisselaar. Alleen wat daarna nog aan restwarmte overblijft, voeren we naar buiten af.”
Energietransitie
Met de koeltechnologie laat Sligro Food Group dus geen warmte onnodig verloren gaan en springt het bedrijf efficiënter met energie om. Zo drukt Sligro Food Group zijn operationele kosten en maakt het zijn processen duurzamer, wat resulteert in een kleinere ecologische voetafdruk. Het is een mooi voorbeeld van hoe Equans een bedrijf helpt om een heuse energietransitie te realiseren: duurzame koeling, waarbij geen enkel ‘bijproduct’ – in dit geval overtollige warmte – zomaar verloren gaat. Zo’n oplossing voor warmterecuperatie is trouwens toepasbaar bij zowat elk bedrijf dat grote hoeveelheden warmte genereert. Denk aan de chemische industrie, de voedselverwerkingsnijverheid, de energiesector zelf, enzovoort.
“Zo’n CO2-installatie mag wel nooit stilvallen”, legt Maxim Van Dam uit. “Daarom laden de zonnepanelen van Sligro Food Group een UPS-accu (Uninterruptible Power Supply) op. Die batterij verzekert dat de installatie niet uitvalt bij een spanningsdip.”
Extra verwarming
“In de winter zal Sligro Food Group met de teruggewonnen warmte deels zijn kantoren en vergaderruimtes verwarmen via vloerverwarming. Goed voor 291 m² op het gelijkvloers en 761 m² op de eerste verdieping. Maar ook de magazijnen, technische ruimtes en de vloer van de diepvries zullen ermee verwarmd worden.
Dat laatste is erg belangrijk: op de vloer van de diepvriescel mag het niet vriezen, zodat er geen ijs ontstaat, wat voor een onveilige werkomgeving zou zorgen.”