EQUANS bouwde mee aan grootste schaatscomplex van België

07 oktober 2021
Je moet met verschillende temperaturen rekening houden. Het ijs wordt gekoeld op -14 °C, bij een omgevingslucht van zo’n 12 °C. Als er dan een lek is bij een buitentemperatuur van 20 °C, ontstaat er druppelvorming. Wil je vermijden dat de hele schaatsbaan zich in mist hult, dan heb je een zware ontvochtigingsinstallatie nodig. Daarvoor kunnen we rekenen op onze teams gespecialiseerd in HVAC-installaties bij temperaturen onder nul. De collega’s van de divisie ‘Buildings’ stonden op hun beurt in voor de elektriciteit en brandbeveiliging, terwijl de collega’s verantwoordelijk voor de ‘Maintenance’ activiteiten het gebouwbeheersysteem plaatsten. Zo was dit project een mooie samenwerking tussen alle departementen van EQUANS.
Glenn Verheyen projectmanager en energieconsultant bij EQUANS
entrainement patinage artistique
match de hockey
Eerst en vooral zijn er 2 luchtgroepen voorzien voor de ventilatie, in functie van de bezetting. Daarnaast maken we voor de ijsmachines gebruik van 3 compressoren, die zijn uitgerust met een frequentiedrive om energie te besparen naargelang de vraag. Bovendien wordt de warmte die de ijsmachines produceren hergebruikt om het zwembadgedeelte en de vloer onder de ijspistes te verwarmen. Doordat we veel energie kunnen recupereren, vermoeden we dat de voorziene koeltoren amper zal moeten draaien.
Glenn Verheyen projectmanager en energieconsultant bij EQUANS
Bij oude schaatsbanen ging er vaak pure ammoniak door de leidingen onder de ijsbaan om het ijs te koelen. Wanneer zo’n leiding kapotging, kwam er dus schadelijke ammoniak vrij. In Groot Schijn blijft alle pure ammoniak in de machinekamer en loopt er een alkalimiddel door de leidingen, wat geen schade kan toebrengen.
Glenn Verheyen projectmanager en energieconsultant bij EQUANS
Piscine
Contact

Wilt u meer weten over onze oplossingen?

Nieuws
Referenties

Marl: nieuwe lijn voor de terugwinning van gevaarlijk afval

Referenties

Eerste steen gelegd voor nieuwe F35-infrastructuur in Kleine-Brogel