De stad Leuven heeft EQUANS de relightingprojecten van 3 voetbalterreinen van het Boudewijnstadion in Kessel-Lo, alsook het hoofdterrein van voetbalterreinen Ymeria in Wijgmaal toevertrouwd.
De vervanging van de oude lichtarmaturen door state-of-the-art LED-technologie past in de ambitie om de stad tegen 2030 klimaatneutraal te maken. “Onze teams werkten aan het vervangen van de oude armaturen door state-of-the-art LED-technologie. Met deze energiezuinige veldverlichting is het elektriciteitsverbruik tot minder dan de helft verminderd. Goed voor een CO2-reductie van meer dan 42 ton per jaar!” Joline CULUS, Project Manager Relighting
Energietransitie is dan ook een werkwoord in Leuven. Om de netto-uitstoot van (menselijke) broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO₂), methaan of lachgas tot nul te kunnen reduceren, neemt de stad tal van initiatieven die het patrimonium energiezuiniger en groener maken.
Maarten Andries (Operation Manager): “Als technische onderhoudspartner van de stad Leuven sinds 2012, doen onze ploegen er alles aan om het bestuur maximaal in die ambitie te ondersteunen. De vernieuwing van de terreinverlichting op de voetbalvelden van het Boudewijnstadion van Kessel-Lo en Ymeria Wijgmaal is daar een mooi voorbeeld van.”
Energieverbruikers uitschakelen
De site van voetbalterreinen Boudewijnstadion is uitgerust met drie identieke voetbalvelden, elk voorzien van vier masten met telkens drie schijnwerpers. De huidige lampen in de armaturen hebben een effectief verbruik van 2.178W/stuk. Daardoor bedraagt het totaal vermogen van de oude installatie 78.408W. De lampen bevatten bovendien kwik en hebben een gemiddelde levensduur van amper 12.000 uur. In die tijd neemt het lumenpakket snel af. Na ongeveer 4.500 branduren treedt er al een verlies van 20% op. Hetzelfde verhaal op het hoofdveld in Wijgmaal, waar de oude schijnwerpers van hetzelfde type op de vier masten samen 34.848W wegtikten.
Verbruik ligt 2,3 keer lager
“Om de oude verlichting te vervangen, kozen we voor beide velden voor OptiVision LED gen3-armaturen van Philips”, vertelt projectmanager Arne Vandermeulen. “Ze zijn vandaag de referentie voor sportveldverlichting.”
In Kessel-lo installeerden we per mast twee armaturen, van telkens drie LED-modules. Eén armatuur wordt gericht naar het veld en één naar het doel. Elke armatuur heeft een vermogen van 1.415W, wat het totaal voor het volledige complex op 33.960W brengt; 2,3 keer minder dan de oude installatie. In Wijgmaal hangen drie armaturen per mast. Op elke hoek staan er telkens twee naar het veld gericht en één naar het doel. Het totaal is goed voor een vermogen van 16.980W. Ook hier zal de energiefactuur voortaan dus 2,3 keer lager zijn.”
Levensduur 55 jaar, in plaats van 6,5 jaar
“Los daarvan zal het voor de stad ook als muziek in de oren klinken dat de lampen niet meer om de 6,5 jaar moeten vervangen worden. De OptiVision LED gen3-armaturen hebben een levensduur van 55 jaar. Dat is een enorm verschil. Het gevoeligste onderdeel van de LED-oplossing is bovendien niet het lichtpunt maar de driver, die de 230 volt omzet naar gelijkstroom. We plaatsen die op een goed bereikbare plek. Mocht er in de toekomst toch een defect zijn, dan hoeven de elektriciens de 18 meter hoge masten niet meer in.”
Het resultaat zijn kosten- en energiezuinige voetbalvelden die bovendien volledig beantwoorden aan de kwaliteitseisen van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. “Voor wedstrijden op het hoofdveld in Wijgmaal moet de lichtsterkte 200 lux zijn, op de drie velden in Kessel-lo volstaat 80 lux. Met behulp van een accessoire van onze leverancier, kunnen we de lichtbundels zo richten dat het volledige veld aan de normen voldoet.”