Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Visualisatiesysteem voor het nieuwe Brusselse mobiliteitscentrum

12 april 2022

EQUANS installeert de apparatuur in de nieuwe controlekamer van Brussel Mobiliteit en vereenvoudigt zo het toezicht op het stadsverkeer, de klok rond, zeven dagen per week.

De veiligheid en vlotheid van het Brusselse verkeer verbeteren: dat is de ambitie van het Brussels Mobility Center, het nieuwe Brusselse mobiliteitscentrum. De MIVB en Brussel Mobiliteit hebben ervoor gekozen om hun teams samen te brengen in deze hypermoderne ruimte in het hart van de hoofdstad, voor een optimaal beheer van de Brusselse mobiliteit. EQUANS is al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in het ontwerp en de integratie van audiovisuele en multimediaoplossingen en heeft meegewerkt aan de installatie van dit zenuwcentrum, dat in het najaar van 2021 in gebruik werd genomen. Na het controlesysteem van het crisiscentrum van het Brusselse Gewest hebben onze teams een doeltreffende video-oplossing bedacht en geïnstalleerd voor Brussel Mobiliteit. Een kleine rondleiding.

Clean desk-principe

Een videowall van twaalf schermen, een set van acht hoogtechnologische werkstations, een crisis control room en een opleidingslokaal … De oprichting van het Brussels Mobility Center heeft het dagelijkse leven van de operatoren van Brussel Mobiliteit grondig veranderd. Om hen te helpen bij het toezicht op het wegennet en het beheer van verkeersongevallen heeft EQUANS een ergonomische en vlotte visualisatietool geïnstalleerd.

Brussel Mobiliteit beschikt over een heel arsenaal aan communicatiesystemen en beelden van camera’s in tunnels, op bruggen of op kruispunten. De uitdaging was om al deze bronnen tot bij de operator te brengen en ze te controleren met één enkel toetsenbord en één enkele muis.
Sébastien Gilson Projectmanager bij EQUANS
ordinateurs surveillance
écrans de surveillance et surveillant

Dynamisch beheer van het verkeer

Dankzij de ingevoerde oplossing kan Brussel Mobiliteit het verkeer in Brussel monitoren en niet minder dan 26 verkeerstunnels en meer dan 500 kruispunten met verkeerslichten in de gaten houden. Bij een zwaar ongeval kunnen de operatoren in real time informatie delen en communiceren met diensten zoals de MIVB (hun buren), de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH), de politie of de gemeenten.

In het centrum is er ook een crisiskamer met toegang tot de systemen en de camerabeelden. De meerwaarde van onze oplossing zit in de toegankelijkheid en dit vanaf elk aangesloten werkstation.
Sébastien Gilson Projectmanager bij EQUANS

Geïntegreerde oplossing

In het kader van dit contract stonden de teams van EQUANS in voor het volledige project: van de PoC (Proof of Concept) tot het onderhoud (helpdesk), met inbegrip van de installatie en de opleiding van de operatoren (beheerders). EQUANS heeft bovendien, in samenwerking met Barco voor de levering van het materiaal, een noodcontrolekamer ingericht op een andere plaats in de stad. Ook hier kunnen alle bronnen en applicaties worden verdeeld en gecontroleerd vanaf vijf desks. Wij hebben ook twee videowalls (van vier schermen) geïnstalleerd.

ordinateurs surveillance
equans-brussels-mobility

Vlotter werken voor de operator

Automatisch opsporen van incidenten (AID – Automatic Incident Detection), verkeersborden en andere verkeerscontrolesystemen (ANPR-systemen,…) In totaal zijn meer dan veertig bronnen en applicaties toegankelijk vanaf elk werkstation. Dankzij de voorinstellingen op basis van de gebruikersrollen krijgen de operatoren zo toegang tot relevante informatie om hun werk te doen.

Dat we al onze bronnen vlot en zonder vertraging kunnen beheren, is een echt voordeel. De hoge redundantieniveau van het Barco-systeem garandeert de vlotte werking ervan en geeft ons de gemoedsrust die we nodig hebben om ons op onze activiteiten te concentreren.
Moaad Yacoubi Project Manager bij Brussels Mobiliteit

Op termijn wil Brussel Mobiliteit diezelfde technologie installeren in bepaalde voertuigen. EQUANS is bij dit project betrokken. Met welk doel? De operatoren die onderweg zijn, in staat stellen om op afstand verbinding te maken met de interface, via een eenvoudige 4G-verbinding.

15
werkstations (desks)
1
videowall van 6 op 2
4
videowalls van 2 op 2
40
gebruiksklare en 80 beschikbare bronnen
15
werkstations (desks)
1
videowall van 6 op 2
4
videowalls van 2 op 2
40
gebruiksklare en 80 beschikbare bronnen
Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans draagt bij aan het nieuwe gebouwencomplex The Wings

Contact

Wil u meer weten over onze audiovisuele en multimediaoplossingen?