Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Meer dan 25 jaar technisch beheer en energiebeheer voor het Justus Lipsiusgebouw in Brussel: een geslaagde langetermijnsamenwerking

15 maart 2021

Sinds de bouw in 1995 is EQUANS aanwezig in het Justus Lipsiusgebouw van de Raad van de Europese Unie in Brussel. De reikwijdte van onze diensten is in de loop der jaren gegroeid.

Het Justus Lipsiusgebouw is een van de drie gebouwen van de Raad van de Europese Unie in Brussel waarin het secretariaat-generaal en het perscentrum van de Raad zijn ondergebracht. Vroeger was het de hoofdzetel van de Europese Raad, maar sinds 2016 worden de Raadszittingen in het aangrenzende Europagebouw gehouden. Justus Lipsius ligt in het hart van de Europese wijk en bestaat uit verschillende gebouwen met zes tot acht verdiepingen en een totale oppervlakte van 215 000 m². De teams van EQUANS zijn niet alleen verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van alle technische installaties van dit gebouw, maar ook voor de installaties van het Europagebouw en het derde gebouw van de Raad in Brussel, het LEX-gebouw.

Technisch onderhoud en energiebeheer

In totaal worden meer dan 80 medewerkers van EQUANS ingezet in de drie gebouwen van de Raad. Alle technische installaties staan 24 uur per dag onder toezicht van onze operatoren: HVAC, elektriciteit, leidingen, sanitair, elektromechanische systemen, onderhoud van keukeninstallaties, warmtepompen, warmtekrachtkoppelingseenheden, enz. En dat is nog niet alles. Onze teams staan ook in voor een efficiënt energiebeheer van de installaties door o.a. de regeling van de verlichting, de vochtigheidsgraad en de temperatuur. Ook hier zorgen wij 24u/24 voor de energiezuinige werking van de installaties. De uitdaging bestaat erin het beste serviceniveau voor de technische installaties te garanderen en de inzittenden een optimaal comfort te bieden.

Extérieur du bâtiment Justus Lipsius
Equipe sur chantier

Een partnerschap van lange duur

Het werkterrein van EQUANS in de gebouwen van de Europese Raad is in de loop der jaren gegroeid en evolueert vandaag nog steeds. Zo hebben onze teams hun expertise ingebracht bij de bouw van het Justus Lipsius-gebouw, de uitvoering ervan en staan ze ook in voor het onderhoud van het Lipisus-, het Europa- en het LEX-gebouw. Tegelijkertijd voert EQUANS diverse projecten uit voor de Raad, zoals energie-audits maar ook energiebesparingsplannen of renovatieprojecten. Dankzij onze brede waaier aan diensten sinds vele jaren, hebben wij een echte vertrouwensrelatie met de klant opgebouwd.

Evolutie naar een nieuwe manier van werken

Een project dat EQUANS onlangs werd toevertrouwd, is de volledige renovatie van een hele verdieping van het Justus Lipsius-gebouw. Tot nu toe bestond het gebouw voornamelijk uit afzonderlijke kantoren en is de tijd aangebroken om te evolueren naar een nieuwe manier van werken. De verdieping, met een oppervlakte van 1750 m², zal in 4 maanden gerenoveerd worden. EQUANS staat in voor de totale vernieuwing van de technische installaties: HVAC, elektriciteit, ledverlichting, slimme oplossingen voor het beheer van de verlichting, enz. Een echte uitdaging op het vlak van timing die onze teams zijn aangegaan!

Tablette
+ 25 jaar
onderhoud en energiebeheer van de gebouwen van de Europese Raad
215000
totale oppervlakte van het Justus Lipsius gebouw
+ 80
EQUANS-medewerkers staan ten diensten van de Europese Raad
24/ 24 u
EQUANS verzekert de werking van de installaties 24 uur per dag, 7 dagen per week
+ 25 jaar
onderhoud en energiebeheer van de gebouwen van de Europese Raad
215000
totale oppervlakte van het Justus Lipsius gebouw
+ 80
EQUANS-medewerkers staan ten diensten van de Europese Raad
24/ 24 u
EQUANS verzekert de werking van de installaties 24 uur per dag, 7 dagen per week
Contact

Wenst u meer informatie over onze technische en energiebeheeroplossingen?

Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans voorziet zorgcampus Sint-Jozef van alle technieken

Sint-Jozef is een gloednieuwe zorgcampus in Ekeren. Het gaat om een multifunctionele zorginstelling die onder meer een internaat, klaslokalen en diverse therapie- en buitenruimtes huisvest. Voor de studie en installatie van de technieken deed hoofdaannemer Van Roey een beroep op Equans. Dat er voor alle technieken en bijhorende expertise één aanspreekpunt was, bleek hier een groot voordeel. Komende zomer neemt de buitengewone onderwijsinstelling Sint-Jozef zijn intrek op de gloednieuwe campus in Ekeren. De nood aan een nieuw gebouwencomplex kwam er niet zomaar.Leerlingen van de buitengewone basisschool Het Sas en de buitengewone middelbare school De Tjalk zullen in Sint-Jozef les krijgen in klaslokalen die volledig op maat van hun behoeften zijn ontworpen. Dankzij de zorginstelling Heder, die onder andere een revalidatiecentrum met zwembad omvat, een ganglabo, een internaat, een gespecialiseerd kinderdagverblijf, een centrum voor dagopvang en een hotel, biedt zorgcampus Sint-Jozef een allesomvattend zorgaanbod op een toplocatie.
Nieuws

Digitalisatie in de betonindustrie

State-of-the-art aansturing voor mengers, vulgroepen en/of betontransport, geautomatiseerde aanvoer… Equans is een belangrijke speler op gebied van automatisering van bulkhandeling en procescontrole van menginstallaties in de betonindustrie. Het Process Solutions team heeft de zomermaanden van 2022 hard gewerkt aan het upgraden en uitbreiden van betoncentrales voor klanten zoals Marmorith, Ergon, Ronveaux en Norré-Behaegel. Projecten die de klanten liefst tijdens de verlofperiode inplannen, zodat medewerkers zo weinig mogelijk of helemaal geen last hebben van stilstand en onbeschikbare infrastructuur. Zo kreeg het Process Solutions team van Equans de pittige uitdaging om in die zomermaanden maar liefst vier complexe projecten af te werken. 
Nieuws

De afvalverbrandingsinstallatie van InBW: een uitdagende opdracht!

Equans renoveert in recordtempo de stoomketel en de apparatuur voor rookgasbehandeling in de afvalverbrandingsinstallatie (AVI) van Virginal. Het resultaat: veiligere installaties met een hoger rendement.Afvalverbrandingsinstallaties zijn in essentie grote fabrieken die warmte en elektriciteit opwekken door het verbranden van huishoudelijk afval. Een voorbeeld van productie van hernieuwbare energie. De AVI van de intercommunale InBW, gelegen tussen Nijvel en Brussel (in Virginal), is een van de vier installaties in het Waals Gewest. Ze is gebouwd medio jaren negentig en kon dus wel een grondige opknapbeurt gebruiken. Als partner van verscheidene AVI’s (niet alleen in België, maar ook in onze buurlanden Frankrijk en Nederland) verving Equans een groot deel van de oven-stoomketel van productielijn 1. We vernieuwden ook de installaties om de rookgassen van lijnen 1 en 2 te behandelen en de afzuiginstallatie en transportbanden voor de bijproducten van de AVI (sintels, assen en rookzuiveringsresten). Het doel? De levensduur van de apparatuur verlengen, de prestaties verbeteren en ervoor zorgen dat Waals-Brabant autonoom kan blijven voor het verwerken van huishoudelijk afval.