De nieuwe VIB bio-incubator, de ideale plek voor biotech startups
Reed u de voorbije maanden op de E40 ter hoogte van Gent, dan zag u hem vermoedelijk verrijzen; het nieuwe Bio-Incubatorgebouw van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie; of kortweg VIB. Met zijn ultramoderne laboratoriuminfrastructuur, wordt dit gebouw, dat zijn deuren opent begin 2024, een nieuwe thuishaven voor biotech-start-ups. Voor de oplevering van alle technieken in het gebouw, doet het VIB beroep op Equans, die met zijn sterke, multitechnische ervaring de partner bij uitstek is.

Het ligt voor de hand; de VIB Bio-Incubator zit barstensvol innovatiekracht. Het gebouw biedt alle technologie en de ruimte die pionierende start-ups in de biotechsector nodig hebben om hun potentieel ten volle waar te maken.
Het opvallende gebouw, met een bouwstart in oktober 2021, telt acht verdiepingen. Op de benedenverdieping vind je de inkomhal, vergaderzalen, een cafetaria en een grote fietsenstalling.
Op de eerste tot zesde verdieping vind je 22 bio-incubatoren, niet enkel voorzien van state-of-the-art laboratoria maar ook van de nodige kantoorruimten voor biotech-bedrijven. Het gloednieuwe hoofdkantoor van het VIB zal zijn intrek nemen op de zevende en achtste verdieping.
Alle technieken gerealiseerd door Equans
De nieuwe VIB Bio-Incubator wordt een cruciaal onderdeel van het lifesciences-ecosysteem in Vlaanderen, Europa en daarbuiten. Maar ook voor Equans vormt dit project een mijlpaal. “We realiseren namelijk alle technieken zelf”, zegt projectmanager Gunter Thienpont. “We kunnen dat op een heel efficiënte manier, omdat Equans alle technieken onder één dak aanbiedt. Dat gebeurt via verschillende dochterondernemingen, die wekelijks samenzitten om af te stemmen. Samen ontzorgen we de klant zo volledig.”
Equans overziet een bijzonder breed werkterrein in de nieuwe VIB Bio-Incubator: van HVAC, sanitair, een gebouwbeheersysteem en sprinklers, over alle elektrische installaties, tot data-infrastructuur en werfbewaking. Bovendien werd de installatie uitgevoerd volgens de opgestelde normen om het BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat te kunnen behalen.


Duurzame HVAC- en sanitaire technologie
In eerste instantie nemen we de installaties voor HVAC, het sanitair, de afvalstroom, en BMS-systeem voor onze rekening. “Op het dak staan warmtepompen, een luchtgroep en zonnepanelen. Op de zesde verdieping vind je ook warmtepompen, drie luchtgroepen en waterbehandelingssystemen. Twee luchtgroepen leveren samen een debiet van liefst 70.000 m³ per uur op, om de lucht van alle labo’s op de zes verdiepingen te verversen. De installatie is ronduit uniek.”
Daarnaast staat er een luchtgroep van 9500 m³ per uur op het dak voor de kantoorruimtes van het VIB en bevinden er zich twee kleinere luchtgroepen op de benedenverdieping, alsook nog één van 11.000 m³ voor de bureelruimtes van de huurders. Op de +6 staan er 2 luchtgroepen met een capaciteit van 35 000 m³ die redundant samenwerken en zo de laboratoriumruimtes voorzien van verse lucht. “Zo voorkomen we dat de lucht zich vermengt en gevaarlijke stoffen vanuit de laboratoria zich nooit doorheen het gebouw kunnen verspreiden. De lucht wordt gefilterd, zodat die noch pollen, noch gassen bevat. Dankzij een stoombevochtiger en ontvochtiger blijft de luchtvochtigheid ideaal.”
Regenwater wordt gebruikt voor de toiletten. “Dit regenwater wordt op verschillende manieren verzameld. Tussen de zonnepanelen op het dak door, maar ook via de twee patio’s in het gebouw en de vijf open tuinen. Langs de groene gevels hangen netten die het vocht opvangen. Het dak is bovendien een groendak, dat water buffert.”
Energieverbruik op de voet gevolgd
Equans plaatst alle elektrische installaties. “Het gebouw bevat bijna alleen maar elektrische installaties, onder meer gevoed met energie van de zonnepanelen”, zegt Gunter Thienpont. “Nergens verbruiken we fossiele brandstoffen in het gebouw. Daarnaast rusten we alle 22 labo’s uit met onder meer zacht en hard labowater.”
Alle energieverbruik voor verwarming en koeling kan de bouwheer uitgebreid monitoren via een gebouwbeheersysteem, door Equans geïmplementeerd. “Zo kan je van elke incubator zien hoeveel energie die verbruikt. Stijgt het verbruik, dan wordt dat grondig geanalyseerd.”


Ook heel wat data-infrastructuur
Equans plaatst alle databekabeling, glasvezelbekabeling, serverlokalen en de gasblussing. “Dit project omvatte kilometers kabel”, zegt Gunter Thienpont. “138 km kabel met meer dan 3.500 aansluitingen, meer dan 3,3 km fiber voor de verbindingen tussen kasten, én 36 datakasten. De Wifi bekabeling trekken we dubbel. Zo kunnen er meer mensen tegelijkertijd gebruik van maken.”
In de serverlokalen komen de lijnen van de providers binnen waar de data worden opgeslagen en verwerkt “In het serverlokaal op de benedenverdieping verdelen we de serverkasten in drie aparte compartimenten. Zo heeft elk biotech-bedrijf toegang toe zijn eigen servers met zijn eigen sleutel.”
Via het serverlokaal koppelt Equans ook alle systemen in het gebouw, zodat de bouwheer die via het gebouwbeheersysteem kan monitoren en aansturen. Zo ook de data-infrastructuur in het serverlokaal zelf, en het energieverbruik ervan. “Hoe hoger het berekende Power Usage Effectiveness (PUE), hoe energie-efficiënter het datacenter of gebouw werkt.”
Werfbewaking en sprinklers werden ook geïnstalleerd
Ten slotte verzekerde Equans ook de brandbeveiliging van het hele gebouw. “Daarvoor installeerden we watersprinklers en twee brandpompen. Zeventig procent van de sprinklers is zichtbaar, 30% verwerkt in een vals plafond.”
De werken aan het gebouw nemen in totaal meer dan twee jaar in beslag. “PortEyes, een filiaal van Equans, bewaakt de werf continu met mobiele cameramasten. Slimme software geeft alarm in de meldkamer, waarop de medewerker het alarm checkt en de politie belt, indien nodig. We blijven op de site tot het voorziene einde van de werken in november 2023.”
“Die deadline moeten en zullen we halen”, besluit Gunter Thienpont. “Momenteel werken we met 74 Equans-collega’s in het gebouw. We doen er alles aan om het gebouw op tijd op te leveren.”
