In het kader van een nieuwe opdracht, neemt EQUANS de HVAC-installatieactiviteiten van het Kankerinstituut Arsène Burny (ICAB) en het Unilab over en maken we de oplevering van het eerste deel van het gebouw mogelijk.
Kanker is een maatschappelijke uitdaging geworden. Als reactie daarop heeft het CHU van Luik besloten een nieuwe ruimte te bouwen en zo op één enkele site het Kankerinstituut en alle klinische analyselaboratoria (Unilab) samen te brengen. Het gaat om een complex project, aangezien alle competenties van een kankerinstituut moeten worden ondergebracht op zeven niveaus – waarvan er twee voor laboratoria zullen worden gebruikt. Het gaat over laboratoria voor celtherapie én een eenheid voor radiofarmacie uitgerust met een cyclotron die ter plaatse isotopen kan produceren. In 2021 kreeg EQUANS, na een juridische procedure, de taak toevertrouwd om de volledige HVAC-installatie van het gebouw conform te maken. Een belangrijke werf waardoor het oncologiecentrum al in februari 2022 kon openen. De inbedrijfstelling van de apparatuur op de andere verdiepingen volgt nog.
Technische expertise
Het Kankerinstituut Arsène Burny van het CHU strekt zich uit over 6.000 m² en beschikt over een tiental nieuwe, ultraperformante machines (scanners, radiologie-uitrusting, MRI, enz.). Dit platform voor radiotherapie, oncologische beeldvorming en nucleaire geneeskunde bevindt zich in de kelderverdieping van het nieuwe gebouw (niveau -3). De technische vereisten inzake klimaatregeling waren héél specifiek. Christophe De Boeck, projectmanager bij EQUANS, vertelt: “Voor sommige apparatuur is continue koeling met ijswater nodig. Andere toestellen vereisen stabiele en nauwkeurige omstandigheden qua temperatuur … Voor elk type machine hebben we contact opgenomen met de fabrikanten om ervoor te zorgen dat we aan elke specifieke behoefte kunnen voldoen. Een kwestie van veiligheid voor patiënten en personeel …


Warm en gekoeld water
Buizen voor warm en gekoeld water, koelingssystemen, radiatoren, … Om het oncologiecentrum te kunnen openen, hebben onze teams de laatste hand gelegd aan de verwarmings- en koelingsinstallaties , die nu in het hele gebouw werken. Christophe De Boeck: “Om de apparatuur van gekoeld water te voorzien en de lokalen te verwarmen, was het bijvoorbeeld een hele uitdaging om de warmwater- en koudwaterproductie weer ‘up and running’ te krijgen. Daar zijn we nu klaar mee!” Het nabijgelegen ketelhuis van Sart Tilman (via een stadsverwarmingsnet) levert oververhit warm water. Het gekoelde water wordt dan weer ter plaatse geproduceerd, met een capaciteit van 3 MW koud.
Drukcascades
Nu het medisch-technisch platform van het ICAB operationeel is, concentreren onze teams zich op de rest van het gebouw, d.w.z. de laboratoriumruimten, de radiofarmacie en het LTCG (Laboratorium voor Cel- en Gentherapie), zonder de ontvangstruimten voor patiënten (polikliniek en dagziekenhuis) te vergeten. Ook hier moeten we aandacht besteden aan de veiligheid van de patiënten en het personeel, met name wat de drukbeheersing betreft. “De radiofarmacie bijvoorbeeld, is een zone die wordt gecontroleerd door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle”, voegt Christophe De Boeck eraan toe. “We moeten koste wat het kost voorkomen dat er radioactief materiaal uit het gebouw ontsnapt. Wij zullen er dus voor zorgen dat deze ruimten onder negatieve druk blijven staan ten opzichte van de andere, dankzij iets wat wij drukcascades noemen.”


Installatie, controle en bediening
Op het gebied van ventilatie omvat het project de installatie van 36 luchtbehandelingskasten – met een systeem voor warmteterugwinning –, 17 luchtafzuiginstallaties en een compleet netwerk van ventilatiekanalen. In de laboratoriumruimten (gelegen op de niveaus +1 en +2) worden ook onafhankelijke afzuigelementen (zoals zuurkasten, tafels en afzuigarmen) geïnstalleerd. Om de continuïteit van het project te verzekeren, regelt EQUANS ook alle HVAC-apparatuur, evenals de exploitatie van het gebouw. Wat is het doel van onze teams? Een functionele en gezonde omgeving creëren op elke verdieping van het gebouw en het ICAB en Unilab in staat stellen hun ambitie waar te maken om de referentie te worden op het gebied van kanker voor heel Wallonië.