Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Biofarma: een groot industrieel elektriciteitsproject bij UCB

2 juni 2022

EQUANS bouwt mee aan een nieuwe farmaceutische productiefaciliteit voor UCB. De opdracht omvat de inrichting van 13.000 m² aan cleanrooms.

UCB is een biofarmaceutisch bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en innovatieve oplossingen voor mensen met ernstige ziekten van het centrale zenuwstelsel of het immuunsysteem. Het bedrijf is gevestigd in Brussel en draagt bij aan de belangrijke positie die België in de wereldwijde farmaceutische industrie bekleedt. Voor het ontwerp en de plaatsing van de elektrische installaties in de nieuwe productiefaciliteit in Eigenbrakel, vertrouwt UCB op de expertise van EQUANS. Het gaat om een bijzonder project, niet alleen door de verscheidenheid aan technieken (HS, LS, brand- en gasdetectie, CCTV, toegangscontrole, UPS, data network, process network, environmental system, emergency system, building management system), maar ook door de strakke plaatsingstermijnen.

Een gigantische site

GSK, Baxter, Johnson & Johnson … De expertise van EQUANS in de farmaceutische sector is al meermaals bewezen. Bij UCB voeren onze teams al jarenlang dagelijks onderhoud, facilitymanagement en kleine werken uit.

De teams van EQUANS kennen UCB goed. Zeker de site in Eigenbrakel, die een van de strategische centra van de groep is. Maar het is de eerste keer dat UCB ons vraagt een elektrisch installatieproject van zo’n grote omvang te beheren. In totaal zetten we voor de bouw van de nieuwe installaties een team van 150 mensen in, die gedurende 18 maanden 6 dagen per week zullen werken. Dat is niet niets!
Jacques Haine Section Manager bij EQUANS
equans_chez_ubc

Ontwerp en plaatsing

370 km laagspanningskabels, meer dan 4000 lampen, meer dan 1000 rookmelders, een redundante noodstroomvoorziening, bijna 2800 stopcontacten en 600 aan te sluiten toestellen … De bestekteksten zijn indrukwekkend. Ze omvatten alle technieken in verband met elektrotechniek. Het gehele project omvat een complex van twee gebouwen: een technisch gebouw met een vloeroppervlakte van 2000 m² en een productie/ondersteuningshal met een vloeroppervlakte van 5000 m², verdeeld over vijf niveaus.

De werken zijn gestart in maart 2021. We hebben eerst een deel van de ontwerp- en engineeringsfase voor onze rekening genomen, zodat we zeker waren dat we aan alle eisen van de klant voldeden.
Jonathan Beaudart Construction Manager

13.000 m² cleanrooms

Als het op veiligheidsvoorschriften aankomt, spant de farmaceutische sector de kroon. De teams van EQUANS zijn verantwoordelijk voor de uitrusting van 13.000 m² cleanrooms. In deze speciaal ontworpen ruimtes wordt de lucht voortdurend gecontroleerd om de producten te beschermen tegen eventuele besmettingen of interacties met niet-gezuiverde lucht.

Om elektrische apparatuur in een cleanroom te installeren, zijn specifieke materialen en technieken nodig zoals metingsystemen voor omgevingsparameters. EQUANS beschikt over een uitgebreide expertise op dat gebied. We zijn volledig op de hoogte van de procedures om de aantasting of besmetting van toekomstige geneesmiddelen te voorkomen.
Xavier Splingard Project Engineering Lead
salles_blanches
nouvelle_usine_Wallonie

Dynamische biotechnologieën in Wallonië

De nieuwe productiefaciliteit voor biologische multiproducten zal dienen voor de commerciële vervaardiging van een geneesmiddel tegen monoklonale antilichamen. Met de bouw van die faciliteit toont UCB wederom aan zowel de productie van geneesmiddelen op basis van chemische ‘kleine moleculen’ als de productie van grote therapeutische proteïnen (biomanufacturing) te beheersen. De faciliteit maakt de lancering en de bevoorrading op lange termijn mogelijk van toekomstige geneesmiddelen die zich momenteel in klinische ontwikkeling bevinden. De site is een bewijs van de buitengewone dynamiek van de biotechnologie in Wallonië en heeft als doel de hele wereld te bevoorraden.

+ 160
personen die dit project uitvoeren
370 Km
laagspanningskabels
5000
lichtpunten geïnstalleerd
13000
cleanrooms
+ 160
personen die dit project uitvoeren
370 Km
laagspanningskabels
5000
lichtpunten geïnstalleerd
13000
cleanrooms
Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans draagt bij aan het nieuwe gebouwencomplex The Wings

Contact

Meer weten over onze ervaring in de farmaceutische sector?