Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ariane 6: einde van de werken aan het lanceerplatform ELA-4

01 oktober 2021

Op 28 september in Kourou, Frans-Guyana, vond de officiële inhulding plaats van het lanceerplatform ELA-4 voor de toekomstige lancering van de Ariane 6-raket. Op een site van 72 hectare – of 150 voetbalvelden groot – gelegen aan de Route de l’Espace, installeerden de EQUANS-teams de koelinstallaties voor het lanceerplatform.

De bouw en inbedrijfstelling werden meer dan een jaar geleden voltooid en vandaag bevinden onze teams zich in de fase van onderhoud, exploitatie en technische kwalificatie met de teams van het Franse Centre national d’études spatiales (CNES). We zitten nu in het laatste traject, namelijk de gecombineerde testen ter voorbereiding van de eerste lancering, gepland voor het tweede kwartaal van 2022.

Een terugblik op dit gigantische project en onze jarenlange aanwezigheid in het Guyaanse ruimtevaartcentrum…

Eerste Belgisch bedrijf op de lanceerbasis

De Belgische teams van EQUANS hebben een opdracht binnengehaald voor de grondinfrastructuur van de Ariane 6. Dit contract ligt in het verlengen van de historische activiteiten van EQUANS in de ruimtevaartsector, met name op het vlak van kritische klimaatregelingstoepassingen voor het CNES. EQUANS beschikt over een specifieke industriële organisatie die is toegesneden op de bouw, de inbedrijfstelling, het onderhoud en de exploitatie van de airco-installaties van het Guyaanse ruimtevaartcentrum (CSG).

logo ariane 6
projet ariane 6

Kolossale koeling

De stuwkracht van de versie 64 (met vier boosters) van de Ariane 6 bij de lancering is te vergelijken met de kracht van meer dan tien Airbus A380 toestellen. Daarom is een efficiënte koeling van de lanceerzone absoluut noodzakelijk. EQUANS installeerde hiervoor ijswaterproductie-installatie die bestaat uit drie koelgroepen met een capaciteit van 1 MW. Speciaal daarvoor werd een netwerk van 10 km leidingen en buizen gelast. Daarbij hebben de teams gewerkt aan alle klimaatregelingsinstallaties in het lanceerassemblagegebouw (BAL) van de nieuwe ARIANE 6-draagraket en aan de volledige montage van de lucht- en hydraulische netwerken in het lanceergebied. Tenslotte installeerden zij de airco-infrastructuur van een tiental andere gebouwen, uitgerust met luchtbehandelingsunits en ventilatorconvectoren.

Eén project, drie contracten

Naast het ELA4-project voor Ariane 6 bouwde EQUANS ook de klimaatregelingsinfrastructuur voor de uitbreiding van het Booster Integration Building (BIP), bestemd voor de P120-boosters van Ariane 6 en de Vega C-draagraket, en bouwde daarbij ook het EFF-gebouw (ESR Finishing Facilities). Dit gebouw maakt het mogelijk de ESR’s (Ariane 6-boosters) verticaal te brengen en vervolgens het einde van de AIT-operaties van de ESR’s verticaal uit te voeren, voordat ze naar het BSB-gebouw worden gebracht voor opslag.

projet ariane 6
SKF entreprise

Lokale aanwezigheid en expertise

De projectteams van EQUANS zijn gevestigd in België en hebben bewezen ervaring in het ontwerp, de levering, de installatie en de inbedrijfstelling van klimaat- en koelsystemen in de ruimtevaartsector. Zo zijn er al meerdere projecten uitgevoerd in het centrum: de “Kelvin”-installatie voor gekoeld water, het lanceerplatform voor Vega (ELV) en Soyuz (ELS), het nieuwe FCUBE-gebouw, de EPCU’s voor S5 en nu dus ook het nieuwe lanceerplatform voor Ariane 6 (ELA 4). Dit gebeurt in samenwerking met de lokale teams van de Société Kouroucienne de Froid (SKF), een filiale van EQUANS, over ervaren lokale teams voor de uitvoering van de projecten, het onderhoud en de exploitatie. De langdurige aanwezigheid van EQUANS wordt aangevuld door een groot netwerk van plaatselijke partners, hoofdzakelijk Kmo’s en lokale ambachtslieden.

Onderhoud & Exploitatie

Naast de bouw van de infrastructuren voor ELAN-4, zijn de lokale teams ook verantwoordelijk voor het deel onderhoud & exploitatie van de lanceerplatform 3 voor Ariane 5 (ELA-3), van Vega (ELV) en van Soyuz (ELS). En sinds juli 2019 zijn ze ook verantwoordelijk voor het onderhoud, de exploitatie en de technische kwalificatie van het nieuwe lanceerplatform voor Ariane 6 (ELA4).

projet ariane 6
Contact

Wilt u meer weten over onze oplossingen?

Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans voorziet zorgcampus Sint-Jozef van alle technieken

Sint-Jozef is een gloednieuwe zorgcampus in Ekeren. Het gaat om een multifunctionele zorginstelling die onder meer een internaat, klaslokalen en diverse therapie- en buitenruimtes huisvest. Voor de studie en installatie van de technieken deed hoofdaannemer Van Roey een beroep op Equans. Dat er voor alle technieken en bijhorende expertise één aanspreekpunt was, bleek hier een groot voordeel. Komende zomer neemt de buitengewone onderwijsinstelling Sint-Jozef zijn intrek op de gloednieuwe campus in Ekeren. De nood aan een nieuw gebouwencomplex kwam er niet zomaar.Leerlingen van de buitengewone basisschool Het Sas en de buitengewone middelbare school De Tjalk zullen in Sint-Jozef les krijgen in klaslokalen die volledig op maat van hun behoeften zijn ontworpen. Dankzij de zorginstelling Heder, die onder andere een revalidatiecentrum met zwembad omvat, een ganglabo, een internaat, een gespecialiseerd kinderdagverblijf, een centrum voor dagopvang en een hotel, biedt zorgcampus Sint-Jozef een allesomvattend zorgaanbod op een toplocatie.
Nieuws

Digitalisatie in de betonindustrie

State-of-the-art aansturing voor mengers, vulgroepen en/of betontransport, geautomatiseerde aanvoer… Equans is een belangrijke speler op gebied van automatisering van bulkhandeling en procescontrole van menginstallaties in de betonindustrie. Het Process Solutions team heeft de zomermaanden van 2022 hard gewerkt aan het upgraden en uitbreiden van betoncentrales voor klanten zoals Marmorith, Ergon, Ronveaux en Norré-Behaegel. Projecten die de klanten liefst tijdens de verlofperiode inplannen, zodat medewerkers zo weinig mogelijk of helemaal geen last hebben van stilstand en onbeschikbare infrastructuur. Zo kreeg het Process Solutions team van Equans de pittige uitdaging om in die zomermaanden maar liefst vier complexe projecten af te werken. 
Nieuws

De afvalverbrandingsinstallatie van InBW: een uitdagende opdracht!

Equans renoveert in recordtempo de stoomketel en de apparatuur voor rookgasbehandeling in de afvalverbrandingsinstallatie (AVI) van Virginal. Het resultaat: veiligere installaties met een hoger rendement.Afvalverbrandingsinstallaties zijn in essentie grote fabrieken die warmte en elektriciteit opwekken door het verbranden van huishoudelijk afval. Een voorbeeld van productie van hernieuwbare energie. De AVI van de intercommunale InBW, gelegen tussen Nijvel en Brussel (in Virginal), is een van de vier installaties in het Waals Gewest. Ze is gebouwd medio jaren negentig en kon dus wel een grondige opknapbeurt gebruiken. Als partner van verscheidene AVI’s (niet alleen in België, maar ook in onze buurlanden Frankrijk en Nederland) verving Equans een groot deel van de oven-stoomketel van productielijn 1. We vernieuwden ook de installaties om de rookgassen van lijnen 1 en 2 te behandelen en de afzuiginstallatie en transportbanden voor de bijproducten van de AVI (sintels, assen en rookzuiveringsresten). Het doel? De levensduur van de apparatuur verlengen, de prestaties verbeteren en ervoor zorgen dat Waals-Brabant autonoom kan blijven voor het verwerken van huishoudelijk afval.