Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Koeltechnieken in de voedselindustrie

Altijd het juiste klimaat in uw productie

Een onberispelijke voedselveiligheid begint met de juiste temperatuur in elke fase van het productieproces. Een gecontroleerd productieklimaat is dan ook van het hoogste belang, maar komt met een onvermijdelijke energiekost.

Bij Equans weten we hoe de eigenheden van uw proces en gebouw kunnen vertalen naar installaties die performant, betrouwbaar en vooral zuinig werken, zodat u de strengste kwaliteitsnormen kan doorstaan aan de laagste operationele kosten.
 

Specifieke uitdagingen in de productie van levensmiddelen

Het produceren van voeding brengt zijn eigen, zeer specifieke uitdagingen met zich mee. Geert Van Der Veken, Department Manager Cooling/HVAC bij Equans : “De omgeving waarin levensmiddelen geproduceerd worden, mag op geen enkele manier afbreuk doen aan de kwaliteit en de voedselveiligheid. Twee elementen zijn daarbij van belang. Enerzijds luchtbehandeling om te waken over het gewenste vochtgehalte en te vermijden dat levensmiddelen in aanraking zouden komen met contaminaties. Anderzijds koeling en verwarming om erover te waken dat ze in elke fase aan de juiste temperaturen zijn blootgesteld.” Als multi-technische partner kan Equans bogen op meer dan een halve eeuw ervaring om een gepaste oplossing voor deze uitdagingen te bedenken.

Planning cruciaal in integratie luchtbehandelingssystemen

Wat de luchtbehandeling betreft ziet Geert planning als het voornaamste aandachtspunt. “De technieken hebben we in de vingers. Of de klant nu nood heeft aan clean piping, laminaire luchtsnelheden … We werken altijd een concept op maat van de behoeftes uit. Pas dan gaan we op zoek naar de geschikte toeleveranciers die qua levertermijn en qua specificaties daar de beste invulling aan geven.”

Maar omdat HVAC-installaties mee in de bouw moeten geïntegreerd worden, moeten vele partijen gecoördineerd en nauwgezet samenwerken om tot het gewenste resultaat te komen. Timing is alles. “De sterkte van Equans is de grootte van onze organisatie. Als er meer capaciteit nodig is om de deadline te halen, kunnen we snel schakelen met onze teams. Bijkomend zijn wij als BIM-expert een perfecte partner voor architecten en studieburelen.”

Energiezuinige koelingsinstallaties

Koudeproductie is een van de grootste kostenposten op de energiefactuur. Het belang van energie-efficiëntie kan vandaag dan ook niet onderschat worden. “De klant kan steeds rekenen op de meest zuinige installatie. Voor Equans is dat altijd het uitgangspunt. We werken al jaren aan totaaloplossingen waar we de restwarmte van onze koelingsinstallatie inzetten op plaatsen in de productie waar er net warmte nodig is. Geïntegreerde oplossingen dus, die door ons studiebureau DESS (Development of Energy Saving) tot in de puntjes berekend worden. Op die manier kunnen we de beste rendementen bereiken.

Om de hoogste kwaliteit te handhaven kunnen bedrijven zich echter geen stilstand in hun koelingsinstallaties veroorloven. “We bouwen daarom in kritische installaties redundantie in. Door ze bijvoorbeeld uit meerdere circuits samen te stellen, zodat er zelfs wanneer er eentje uitvalt, verder gewerkt kan worden. Daarnaast zetten we in op remote monitoring. Wanneer een parameter (temperatuur, druk, stroom …) niet meer binnen bepaalde grenzen ligt, kunnen we meteen ingrijpen. Onze techniekers van wacht lossen in de meeste gevallen het probleem zelf online op. Als ze toch ter plaatse moeten gaan, weten ze op die manier al wat er noodzakelijk is om de herstelling uit te voeren”, weet Geert.

Klant volledig ontzorgen

Zowel qua luchtbehandeling als qua koeling en verwarming kunnen we ook het onderhoud en de nazorg verzorgen. “We willen een partner zijn. De bedoeling is om de klant volledig te ontzorgen gedurende de volledige levensduur van de installatie. Er kunnen in elke fase wel problemen opduiken. Klanten kunnen erop vertrouwen dat we steeds alles in orde brengen. Want op vlak van luchtbehandeling en koeling mogen er geen compromissen gesloten worden. De installaties moeten werken en de beloofde performanties afleveren.

Artikel gepubliceerd in Foodtec magazine op 10 oktober 2022

Contact

Meer weten over onze expertise in koeltechnieken?