Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sint-Baafs kathedraal: moderne technieken om cultureel erfgoed te beschermen en op te waarderen

24 maart 2021

EQUANS wil steden helpen hun cultureel erfgoed te beschermen en op te waarderen via een totaalintegratie van moderne technieken zoals die in de Sint-Baafs kathedraal in Gent.

Steden, gemeenten en culturele instellingen willen hun cultureel erfgoed beschermen en opwaarderen. Dankzij zijn technische expertise kan EQUANS innovatieve oplossingen bieden die zorgen voor meer comfort, een betere ervaring en meer veiligheid voor de bezoekers van cultureel erfgoed.

Partner in totaalintegratie van A tot Z

In Gent hebben de teams van EQUANS deelgenomen aan de modernisering van de Sint-Baafskathedraal in opdracht van de ondernemer Artes Depret. EQUANS heeft voor de totaalintegratie van nieuwe elektrische installaties in de kathedraal gezorgd: van brand- en diefstalbeveiliging, tot camerabewaking, toegangscontrole, anti-diefstalsysteem, digitale bewegwijzering, audio-installatie, verlichting, centraal besturingssysteem, data, telefonie en algemene elektriciteitswerken.

chantier cathédrale saint-bavon
chantier cathédrale saint-bavon

Het is nu een ultramodern bezoekerscentrum dat het publiek in staat stelt de meesterwerken van de Sint-Baafskathedraal te ontdekken. De gerestaureerde panelen van het Lam Gods zijn te bewonderen met behulp van een virtual reality-bril. EQUANS was verantwoordelijk voor de elektrische installatie van het nieuwe bezoekerscentrum, dat een parcours voorziet doorheen verschillende delen van de kathedraal. In de crypte werd een 3D-beleving geïnstalleerd over de geschiedenis van de kerk en het Lam Gods, waarvoor EQUANS de IT-backbone heeft voorzien.

Daarnaast zorgde EQUANS voor de brand- en diefstalbeveiliging van het Lam Gods. Met uitzondering van de vitrine van het Lam Gods, was er nog geen brandbeveiliging aanwezig in de kathedraal. EQUANS installeerde ook een nieuw branddetectiesysteem op de zolder van de kathedraal. Na de brand in de Notre Dame-kathedraal in Parijs heeft Sint-Baafs stappen ondernomen om zijn belangrijkste veiligheidssystemen aan te passen.

poutres toit cathédrale saint-bavon
chantier cathédrale saint-bavon

Moderne technieken in een unieke historische omgeving

Om de toegankelijkheid van de kathedraal te optimaliseren en de vier niveaus (benedenkerk, crypte, hoogkoor met kooromgang en de vijf kranskapellen) voor iedereen toegankelijk te maken, werd een circulatietoren gebouwd, die de verschillende niveaus met elkaar verbindt. De implementatie van de technieken was een van de belangrijkste pijlers tijdens deze bouwwerken. Het is een grote uitdaging om de technologie zo onopvallend mogelijk te integreren in een beschermde en historisch waardevolle infrastructuur. Zo hebben de moderne oplossingen van EQUANS als hoofddoel een aantrekkelijke omgeving te creëren voor de bezoekers.

6000 kg
Gewicht van de vitrine van het Lam Gods
10000 kg
Bewapening voor het gewelf Lam Gods
22
EQUANS zal gedurende 16 maanden actief zijn in de kathedraal
6000 kg
Gewicht van de vitrine van het Lam Gods
10000 kg
Bewapening voor het gewelf Lam Gods
22
EQUANS zal gedurende 16 maanden actief zijn in de kathedraal
Contact

Meer informatie over de oplossingen van EQUANS om uw cultureel erfgoed te verbeteren en te beschermen?

Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans draagt bij aan het nieuwe gebouwencomplex The Wings

Nieuws

Koeltechnieken in de voedselindustrie

Garantir la bonne gestion climatique dans votre production