Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Silver Tower: een passieve kantoortoren in hartje Brussel

18 NOVEMBER 2020

EQUANS heeft meegewerkt aan de bouw van een hoogwaardig gebouw, werkplekken herbekeken en bijgedragen aan de vernieuwing van de Noordwijk.

De expertise van EQUANS op het gebied van milieuvriendelijke kantoorruimtes is algemeen gekend. Na de Möbius-torens en de Manhattan-toren hebben onze teams aan de bouw van de Silver Tower gewerkt. Voor deze 137 meter hoge passieve toren, gelegen aan de Sint-Lazaruslaan in Sint-Joost-ten-Node, heeft de projectontwikkelaar Ghelamco ons de installatie van alle HVAC-apparatuur, warm/koudtechnieken en brandbeveiliging toevertrouwd.

Passieve toren

Met een gevel in de vorm van een zilveren ellips wordt de Silver Tower een van de meest emblematische gebouwen in de Noordwijk van Brussel. Met zijn 7 kelderverdiepingen en 31 verdiepingen wordt het een van de eerste tertiaire torens in de hoofdstad. Hoewel het gebouw door zijn esthetiek de facto een architecturaal juweel is, is het niet minder vernieuwend vanuit energetisch oogpunt. Koelinstallatie met ammoniak, actieve plafonds, Building Management System (BMS)… Om zijn klant te helpen zijn milieudoelstellingen te bereiken en het BREEAM “Excellent” certificaat te behalen, heeft EQUANS een oplossing geïmplementeerd die gericht is op het verminderen van het verbruik van het gebouw en het verhogen van het comfort van zijn bewoners.

construction silver tower
construction silver tower

Actieve plafonds en natuurlijk koelmiddel

Voor bijvoorbeeld verwarming en airconditioning hebben onze teams op elke verdieping actieve plafonds geïnstalleerd. Dat systeem maakt het mogelijk om de temperatuur van de ruimtes te regelen, dankzij een netwerk van buizen die in de valse plafonds zijn verborgen. De koelinstallatie die de toren van gekoeld water voorziet, gebruikt ook ammoniak. Dit 100% natuurlijke koelmiddel – meestal gebruikt in de industrie – is bijzonder milieuvriendelijk en stoot geen broeikasgassen uit.

Sprinklers en BMS

Een ander opmerkelijk element: om het gebouw en de bewoners te beschermen tegen een eventuele brand, heeft EQUANS een brandbeveiligingssysteem geïnstalleerd dat bestaat uit 2800 waterroosters (sprinklers). Een record in dit soort gebouwen! Tot slot hebben we alle technische apparatuur aangesloten op een geïntegreerd gebouwbeheersysteem. Dat maakt het mogelijk om de installaties op afstand te besturen en tegelijkertijd de milieuprestaties en de exploitatiekosten te verbeteren.

construction silver tower
construction silver tower

Comfort op maat

Productie en distributie van gekoeld water, warm water, ventilatie, branddetectie- en blussystemen… In nauwe samenwerking met Tractebel ENGIE en onze partner Cegelec (voor het HVAC-gedeelte) hebben onze teams het project van A tot Z beheerd, rekening houdend met de toekomstige ontwikkelingen (plaatsing van keukens, restaurant, vergaderzalen, kantoorwanden…) en de behoeften van de eindgebruikers.

Heroprichting Noordwijk

De werken zullen tegen eind 2020 klaar zijn. Op die datum zullen de 2000 personeelsleden van de administratieve diensten van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel (GOB) hun intrek nemen in dit nieuwe, ultramoderne gebouw, dat perfect past in de heropleving van de Noordwijk van Brussel. Dankzij de technische uitrusting, de energieprestaties en het optimale gebruik van de kantoorruimte zal de Silver Tower waarschijnlijk een van de belangrijkste trekpleisters van het toekomstige Sint-Lazarusplein worden. EQUANS is heel blij met zijn een actieve rol in dit ambitieuze project.

construction silver tower
40000
kantoorruimte
2800
sprinklers
25 km
leidingen voor verwarmings- en koelsystemen
14000
ventilatiekanaal
40000
kantoorruimte
2800
sprinklers
25 km
leidingen voor verwarmings- en koelsystemen
14000
ventilatiekanaal
Contact

Meer informatie over ons aanbod van duurzame en intelligente gebouwen?

Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans draagt bij aan het nieuwe gebouwencomplex The Wings