EQUANS installeert het ETCS-systeem op het Belgische spoorwegnet en draagt zo bij aan veiligere spoorwegen in Europa.
Sneller, veiliger en vooral geharmoniseerd spoorvervoer in heel Europa: dat is het doel van het European Train Control System (ETCS). De Belgische spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel wil dat performant communicatiemiddel benutten om mogelijke ongevallen op het spoorwegnet te voorkomen. Daarom heeft Infrabel een contract gesloten met EQUANS en zijn partner Siemens om het ETCS-systeem (niveau 2) op 1.427 kilometer spoor te installeren. Dankzij dit project past België als een van de eerste landen in Europa het nieuwe veiligheidssysteem toe op haar spoorwegnet.
Onze collega's leggen het project uit in volgende video:

Wat is ETCS?
ETCS (European Train Control System) is een sein-, besturings- en veiligheidssysteem voor treinen. Het is de ontworpen om de vaak incompatibele systemen die de Europese spoorwegmaatschappijen momenteel gebruiken, te vervangen door dit uniforme systeem. Het regelt de snelheid automatisch, geeft waarschuwingssignalen weer en herhaalt de seinen langs het spoor op het controlescherm. Zo kunnen treinbestuurders voortaan met een gerust hart hun werk doen.
Hoe werkt het?
Het systeem heeft verschillende niveaus. Niveau 1 is al in België ingevoerd en zorgt ervoor dat eventuele fouten van de bestuurder worden rechtgezet door de snelheid van de trein automatisch aan te passen wanneer die een rood licht nadert. Op niveau 2 worden voortdurend gegevens van het spoor naar de trein doorgestuurd via een GSM-R radiocommunicatiesysteem eigen aan de spoorwegen. Op die manier staan de treinen de spoorzijde permanent met elkaar in verbinding, in twee richtingen.

De bijdrage van EQUANS
Civieltechnische werken, informaticakasten, spoorapparatuur, bekabeling, tests, kwaliteitscontroles ...ETCS niveau 2 wordt momenteel geïnstalleerd in ons land. “In samenwerking met Siemens, dat de technologie voor zijn rekening neemt, zorgen onze teams ervoor dat de werkzaamheden langs en in de sporen correct worden uitgevoerd. We leggen hierbij de nadruk op de montage en de elektrische aspecten”, vertelt Alexis Assoignon, Section Manager bij EQUANS. “We werken in zones van ongeveer tien kilometer. Dat doen we gedeeltelijk 's nachts en in het weekend, wanneer de lijnen onderbroken zijn. Passagiers kunnen dan uiteraard rekenen op alternatieve vervoersoplossingen.”
Enkele cijfers:
- 59 ETCS+IL-projecten en 88 IL-Only-projecten
- 1.427 km lijnen in Wallonië en Vlaanderen
- 700 km glasvezelkabel
- 1.050 km 1kV-kabel
- 4.143 km seinkabel
- 6.706 bakengroepen
- 1.560 assentellers
- 3.276 spoorstroomkringen
- 2.752 seinen

De nieuwe norm
Met dit contract speelt EQUANS een belangrijke rol bij de harmonisatie van het Europese spoorwegverkeer. Het is inderdaad de bedoeling dat ETCS binnen enkele jaren in heel Europa de oude nationale ATP-systemen vervangt. In België werken EQUANS en Siemens hard aan de invoering van dit nieuw systeem. Momenteel worden in het hele land verschillende projecten uitgerold en enkele zijn al operationeel. Het project wordt tegen eind 2025 voltooid, wanneer het ETCS-systeem de technische norm wordt voor alle operatoren die gebruikmaken van het Belgische spoorwegnet.