Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ledverlichting: een lager energieverbruik en meer comfort bij bpost

24 september 2020

Met de installatie van een nieuw ledverlichtingssysteem bij bpost vermindert EQUANS het energieverbruik met 51% en verbetert het comfort van de werknemers.

Industriële verlichting, maar ook verlichting in private en publieke gebouwen, weegt vaak zwaar door op de energiefactuur van een bedrijf of een overheidsinstantie. Om zijn klanten te helpen hun elektriciteitsverbruik te verminderen, en hun comfort te verbeteren, biedt EQUANS efficiënte relighting oplossingen aan die verschillende voordelen combineren: minimum 50% energiebesparing, een betere efficiëntie op lange termijn en een snelle terugverdientijd.

Wat houdt een relighting project in?

Eerst voeren we een voorstudie uit van de bestaande installaties. Op basis hiervan evalueren we de beste manier om het verlichtingssysteem van onze klanten te optimaliseren, inclusief de uitrusting met ledtechnologie. In de praktijk zorgen wij voor alles: de keuze van de leveranciers tot het onderhoud van de nieuwe installaties. Een kant-en-klare oplossing die ook bpost heeft overtuigd in het kader van haar relighting project.

entrepôt
entrepôt

Naar een koolstofneutraal postbedrijf

Het is niet de eerste keer dat EQUANS met bpost samenwerkt aan een project om de koolstofarme transitie van het bedrijf te versnellen. In het verleden hebben we al zonnepanelen geïnstalleerd op de sorteercentra van bpost in Charleroi, Luik, Antwerpen en Gent voor een totaal van 3,2 MW. Vandaag gaat EQUANS een stap verder en vervangen we de verlichting van dezelfde sorteercentra. Resultaat: een daling van het elektriciteitsverbruik van deze gebouwen met 51% en een verhoging van het comfort voor de gebruikers.

7 500 ledlampen

In totaal omvat dit project de installatie van meer dan 7 500 ledlampen op een oppervlakte van bijna 170 000 m². De werkzaamheden starten in februari 2021 en zullen 6 maanden duren. Op termijn zal het jaarlijkse verbruik voor de verlichting van de sorteercentra van bpost worden teruggebracht van 5,6 GWh naar 2,8 GWh en een vermindering van de CO2-uitstoot van 1000 ton per jaar. Bovendien zal bpost na minder dan 4 jaar zijn investeringen terugverdiend hebben.

femme dans un entrepôt
employés dans entrepôt

Financieringsmogelijkheden

Bpost, maar ook Proximus, Stora Enso of Katoen Natie… steeds meer klanten, ongeacht hun sector, vertrouwen hun duurzame verlichtingsprojecten toe aan onze teams. En met een goede reden. Als referentie in de relighting van bedrijven in België, is het onze ambitie om binnen 7 jaar een oppervlakte van 8100000 m2 uit te rusten met ledverlichting, wat overeenkomt met het oppervlak van 3000 olympische zwembaden. Om dit te bereiken, bieden we onze klanten ook financieringsmogelijkheden aan voor hun project. Een ‘as a service’-oplossing die tot doel heeft de energierenovatie van hun gebouwen te vergemakkelijken en de overgang naar koolstofarme gebouwen te versnellen.

51 %
energiebesparing per jaar
170000
oppervlakte van het bpost relighting project
4 jaar
terugverdientijd
51 %
energiebesparing per jaar
170000
oppervlakte van het bpost relighting project
4 jaar
terugverdientijd
Contact

Meer informatie over de relighting-oplossingen van EQUANS ?

Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans voorziet zorgcampus Sint-Jozef van alle technieken

Sint-Jozef is een gloednieuwe zorgcampus in Ekeren. Het gaat om een multifunctionele zorginstelling die onder meer een internaat, klaslokalen en diverse therapie- en buitenruimtes huisvest. Voor de studie en installatie van de technieken deed hoofdaannemer Van Roey een beroep op Equans. Dat er voor alle technieken en bijhorende expertise één aanspreekpunt was, bleek hier een groot voordeel. Komende zomer neemt de buitengewone onderwijsinstelling Sint-Jozef zijn intrek op de gloednieuwe campus in Ekeren. De nood aan een nieuw gebouwencomplex kwam er niet zomaar.Leerlingen van de buitengewone basisschool Het Sas en de buitengewone middelbare school De Tjalk zullen in Sint-Jozef les krijgen in klaslokalen die volledig op maat van hun behoeften zijn ontworpen. Dankzij de zorginstelling Heder, die onder andere een revalidatiecentrum met zwembad omvat, een ganglabo, een internaat, een gespecialiseerd kinderdagverblijf, een centrum voor dagopvang en een hotel, biedt zorgcampus Sint-Jozef een allesomvattend zorgaanbod op een toplocatie.
Nieuws

Digitalisatie in de betonindustrie

State-of-the-art aansturing voor mengers, vulgroepen en/of betontransport, geautomatiseerde aanvoer… Equans is een belangrijke speler op gebied van automatisering van bulkhandeling en procescontrole van menginstallaties in de betonindustrie. Het Process Solutions team heeft de zomermaanden van 2022 hard gewerkt aan het upgraden en uitbreiden van betoncentrales voor klanten zoals Marmorith, Ergon, Ronveaux en Norré-Behaegel. Projecten die de klanten liefst tijdens de verlofperiode inplannen, zodat medewerkers zo weinig mogelijk of helemaal geen last hebben van stilstand en onbeschikbare infrastructuur. Zo kreeg het Process Solutions team van Equans de pittige uitdaging om in die zomermaanden maar liefst vier complexe projecten af te werken. 
Nieuws

De afvalverbrandingsinstallatie van InBW: een uitdagende opdracht!

Equans renoveert in recordtempo de stoomketel en de apparatuur voor rookgasbehandeling in de afvalverbrandingsinstallatie (AVI) van Virginal. Het resultaat: veiligere installaties met een hoger rendement.Afvalverbrandingsinstallaties zijn in essentie grote fabrieken die warmte en elektriciteit opwekken door het verbranden van huishoudelijk afval. Een voorbeeld van productie van hernieuwbare energie. De AVI van de intercommunale InBW, gelegen tussen Nijvel en Brussel (in Virginal), is een van de vier installaties in het Waals Gewest. Ze is gebouwd medio jaren negentig en kon dus wel een grondige opknapbeurt gebruiken. Als partner van verscheidene AVI’s (niet alleen in België, maar ook in onze buurlanden Frankrijk en Nederland) verving Equans een groot deel van de oven-stoomketel van productielijn 1. We vernieuwden ook de installaties om de rookgassen van lijnen 1 en 2 te behandelen en de afzuiginstallatie en transportbanden voor de bijproducten van de AVI (sintels, assen en rookzuiveringsresten). Het doel? De levensduur van de apparatuur verlengen, de prestaties verbeteren en ervoor zorgen dat Waals-Brabant autonoom kan blijven voor het verwerken van huishoudelijk afval.