Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jaarlijkse daling van het energieverbruik met 15,5% bij CHR Sambre et Meuse

03 maart 2021

Via een Energieprestatiecontract (EPC), doet EQUANS het jaarlijkse energieverbruik van het ziekenhuis dalen met 15,5%.

Het CHR Sambre et Meuse (CHRSM), in Namen, telt meer dan 400 bedden. 250 artsen en 1500 medewerkers moeten elke dag het comfort en de veiligheid van hun patiënten garanderen. Zijn jaarlijkse elektriciteitsverbruik komt overeen met dat van meer dan 2000 gezinnen. Het ziekenhuis wilde dan ook een strategie ontwikkelen om de energieprestaties van zijn installaties te verbeteren. Dat is nu gebeurd. Dankzij de werken die EQUANS heeft uitgevoerd in het kader van het Energieprestatiecontract (EPC) dat in samenwerking met Renowatt is afgesloten, zal het CHRSM zijn verbruik met 15,5% per jaar verminderen.

Een globale oplossing

Dankzij de werken die werden uitgevoerd in tal van zorginstellingen, waaronder ziekenhuiscomplexen zoals Chirec in Brussel en AZ Sint-Maarten in Mechelen, beschikt EQUANS over een unieke ervaring in de zorgsector. Wanneer het CHRSM in 2017 een beroep doet op EQUANS voor een algemene energieaudit, stelden zij een geïntegreerde oplossing voor aan het ziekenhuis met tal van voordelen, nl. een EPC.

salle hopital namur
tuyauterie

Wat is een EPC?

Een EPC is een contract waarbij EQUANS zich ertoe verbindt de energie-efficiëntie van één of meer gebouwen te verbeteren. Concreet nemen wij het project van A tot Z voor onze rekening: van de energieaudit, over de uitvoering van de werkzaamheden tot het onderhoud van de apparatuur gedurende 10 jaar. De kosten van de werken worden gecompenseerd door de gerealiseerde besparingen. Dat betekent dat EQUANS garant staat voor deze besparingen. Indien we er niet in slagen onze doelstellingen te bereiken, zal het ziekenhuis schadeloos gesteld worden.

Een besparing van 300 000 euro per jaar

Op het programma: een verbeterde warmtekrachtkoppeling, installatie van zonnepanelen op de gevel en de daken, modernisering van de verwarmingsruimte, installatie van ledverlichting, optimalisering van het waterdistributiesysteem, installatie van een intelligent verlichtingssysteem voor het ok, enz. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Dankzij de expertise van EQUANS zal het CHRSM dankzij de uitgevoerde maatregelen gedurende 10 jaar 300 000 euro per jaar kunnen besparen.

machinerie
installateur toit chr namur

Naar een geslaagde energietransitie

En het werkt! Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, zijn de eerste energiebesparingen al zichtbaar op een scherm in de inkomhal van het ziekenhuis. Op lange termijn zal dit project resulteren in een jaarlijkse besparing van 1100 ton CO2-uitstoot, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 550 personenauto’s die op diesel rijden. Met dergelijke resultaten zet het CHRSM zich resoluut in voor koolstofneutraliteit. Het is het eerste ziekenhuis in de provincie Namen dat op deze schaal werkzaamheden uitvoert in het kader van een Energieprestatiecontract (EPC).

- 1100 t CO2
Een vermindering van 1100 ton CO2 per jaar
300000
Een jaarlijkse besparing van 300 000 euro.
15.5 %
Een energiebesparing van 15,5% per jaar.
- 1100 t CO2
Een vermindering van 1100 ton CO2 per jaar
300000
Een jaarlijkse besparing van 300 000 euro.
15.5 %
Een energiebesparing van 15,5% per jaar.
Contact

Wilt u meer weten over de energiediensten van EQUANS in de sector van de gezondheidszorg?

Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans draagt bij aan het nieuwe gebouwencomplex The Wings

Nieuws

Koeltechnieken in de voedselindustrie

Garantir la bonne gestion climatique dans votre production