Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Intelligente infrastructuur voor duurzame mobiliteit in Namen

25 MAART 2020

EQUANS wil steden helpen in hun grote uitdaging om stedelijke verkeersopstoppingen tegen te gaan via de implementatie van duurzame mobiliteitsoplossingen.

Verkeer vlotter laten verlopen, CO2-uitstoot beperken en verkeersveiligheid verbeteren zijn grote uitdagingen voor onze steden en gemeenten. Dankzij zijn technische expertise in de infrastructuursector is EQUANS in staat om een reeks intelligente en complete mobiliteitsoplossingen te bieden die bijdragen aan de verbetering van de mobiliteit in steden.

Een betere mobiliteit dankzij dynamisch beheer

In Namen was EQUANS betrokken bij het ontwerp en de implementatie van een geïntegreerd systeem voor het beheer van vervoersgegevens, ook wel Intelligent Transport System (ITS) genoemd. Het gaat over een complete oplossing die de stad Namen in staat stelt om de mobiliteit op stedelijke schaal dynamisch te beheren. Dankzij dat systeem krijgen de gebruikers die van en naar Namen reizen in real time nauwkeurige informatie over de toestand van het verkeer, waarbij ook de verschillende vervoerswijzes worden geïntegreerd. Zo is de stad Namen dus in staat om het gedrag van haar gebruikers te sturen en de beste multimodale bereikbaarheid aan te bieden. EQUANS en zijn partners ENGIE Tractebel en Macq in Namen hebben hun krachten gebundeld om een oplossing op maat te ontwerpen die rekening houdt met de specifieke kenmerken van de stad.

homme installant panneau solaire
écran de surveillance mobile

Intelligente infrastructuur voor een duurzame mobiliteit

Het in Namen geïnstalleerde ITS verloopt in 3 fasen: het verzamelen van informatie over het verkeer en het milieu; de verwerking van de gegevens en het geïntegreerde beheer ervan; de verspreiding van de informatie naar de gebruikers en de beheerders. Naast de uitvoeringsstudie en het projectmanagement was EQUANS verantwoordelijk voor de levering en installatie van de apparatuur op het terrein. Enerzijds informatiesensoren zoals CCTV-camera’s, ANPR-camera’s, parkeersensoren, luchtkwaliteitssensoren; anderzijds bestemmingsborden voor gebruikers zoals informatiepanelen en displays. EQUANS heeft ook het glasvezelcommunicatienetwerk geïnstalleerd, wat de interface met verschillende apparatuur mogelijk maakt. Het gecentraliseerde beheersysteem voor de verzamelde gegevens werd door Macq ontwikkeld. Onze zusterentiteit ENGIE Tractebel stond in voor het opstellen van mobiliteitsscenario’s.

Een geïntegreerd systeem met verschillende voordelen

Dit geïntegreerde systeem zal het mogelijk maken om het verkeer naar het stadscentrum vlotter te maken, het multimodale vervoer te bevorderen en onrechtstreeks ook de luchtkwaliteit in Namen te verbeteren. Bovendien kunnen gebruikers dankzij een app en een website de snelste en meest geschikte route naar hun bestemming en de bezetting van de parkeergarages raadplegen.

installation caméra surveillance
shéma infrastructures intelligentes

Sensoren op het terrein:
01. CCTV-camera’s
02. ANPR-camera’s
03. Parkingsensoren
04. Luchtkwaliteitsensoren

Gegevensverwerking:
05. Draadloos communicatienetwerk
06. Centralisatie en verwerking van de gegevens in real-time

Informatieverspreidingssystemen:
07. Dynamische informatieborden (DIB)
08. Informatiezuilen voor de reizigers
09. Mobiele app

257
Parkingsensoren
17
CCTV-camera’s
47
ANPR camera’s
6
Luchtkwaliteitsensoren
21
Dynamische informatieborden (DIB)
60
Informatiezuilen voor de reizigers
257
Parkingsensoren
17
CCTV-camera’s
47
ANPR camera’s
6
Luchtkwaliteitsensoren
21
Dynamische informatieborden (DIB)
60
Informatiezuilen voor de reizigers
Contact

Wenst u meer informatie over onze mobiliteitsoplossingen?

Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans draagt bij aan het nieuwe gebouwencomplex The Wings