Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Inductiebuiging: Productie van 422 gebogen bochten voor hydrogeen pijpleiding voor energiebevoorrading autoproducent

30 oktober 2020

EQUANS is met de productie van gebogen buizen gestart die bestemd zijn voor een nieuwe gaspijpleiding in Duitsland. Op termijn zal de pijpleiding waterstof transporteren.

Overschakelen naar groene energie is een grote uitdaging voor de industrie, namelijk voor de autosector in Duitsland. In Wolfsburg, waar één van de grote Duitse autofabrikanten gevestigd is, worden energiecentrales omgebouwd om van kolen naar gas over te schakelen op korte termijn en later naar waterstof. Om deze energiecentrales te bevoorraden, zal EQUANS ten opdracht van netwerkbedrijf Gasunie, gebogen bochten produceren via inductief buigen. Gasunie is gespecialiseerd in het beheren en onderhouden van de infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van gas in Nederland en Noord-Duitsland.

Overgang van steenkool naar aardgas

De Duitse autofabrikant bouwt zijn energiecentrales om in Wolfsburg en schakelt zo over van kolen naar gas. De nieuwe gaspijpleiding zal de productiefaciliteit van de autofabrikant bevoorraden. In dat opzicht zal EQUANS in opdracht van Gasunie, inductief gebogen bochten voorzien van H2-klare buizen die bruikbaar zijn voor gas en in de toekomst kunnen worden geconverteerd naar waterstof.

Coude de tuyauterie pour le gaz
Cintrage à chaud d'un tube

Expertise in inductief buigen

EQUANS is gestart met de fabricage en coating van 422 bochten van 16 inch diameter voor deze pijpleiding in Duitsland. De bochten worden in onze werkplaats van Grimbergen gemaakt, waaruit elk jaar duizenden bochten verlaten voor projecten wereldwijd. EQUANS is al sinds bijna 50 jaar gespecialiseerd in warm gebogen buizen en leidingen voor gas-of oliepijpleidingen, hernieuwbare energie, grote infrastructuurwerken enz. De 422 bochten zullen via inductief buigen geproduceerd worden, een productieproces dat onze experts van de werkplaats van Grimbergen ontwikkeld hebben om hoogwaardige pijpbochten te produceren. Het inductief buigen heeft heel wat voordelen, namelijk op vlak van flexibiliteit – buighoek en buigradius – en buignauwkeurigheid. EQUANS beschikt in Grimbergen over drie inductie productielijnen en een groot aantal las-, snij- en boormachines met de nieuwste technologie die ons in staat stellen om de volledige prefabricage van complexe leidingsystemen onder hogedruk aan te bieden.

Vermindering van CO2 uitstoot

Voor de autofabriek, zal de overgang van de energiecentrales van steenkool naar aardgas de uitstoot van kooldioxide duurzaam verminderen. Dit project past dan ook in de strategie van EQUANS die bedrijven wenst te begeleiden in hun koolstofarme transitie, door hen te helpen hun energieverbruik te verminderen, hun installaties efficiënter te maken en hun CO₂-uitstoot zoveel mogelijk terug te dringen.

Installation d'un tube cintré
422
Bochten
16 inch
Diameter
11,3- 14.2 mm
Wanddikte
5 D
R= 3D & 5D
422
Bochten
16 inch
Diameter
11,3- 14.2 mm
Wanddikte
5 D
R= 3D & 5D
Contact

Wenst u meer informatie over onze expertise op het vlak van inductief buigen?

Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans voorziet zorgcampus Sint-Jozef van alle technieken

Sint-Jozef is een gloednieuwe zorgcampus in Ekeren. Het gaat om een multifunctionele zorginstelling die onder meer een internaat, klaslokalen en diverse therapie- en buitenruimtes huisvest. Voor de studie en installatie van de technieken deed hoofdaannemer Van Roey een beroep op Equans. Dat er voor alle technieken en bijhorende expertise één aanspreekpunt was, bleek hier een groot voordeel. Komende zomer neemt de buitengewone onderwijsinstelling Sint-Jozef zijn intrek op de gloednieuwe campus in Ekeren. De nood aan een nieuw gebouwencomplex kwam er niet zomaar.Leerlingen van de buitengewone basisschool Het Sas en de buitengewone middelbare school De Tjalk zullen in Sint-Jozef les krijgen in klaslokalen die volledig op maat van hun behoeften zijn ontworpen. Dankzij de zorginstelling Heder, die onder andere een revalidatiecentrum met zwembad omvat, een ganglabo, een internaat, een gespecialiseerd kinderdagverblijf, een centrum voor dagopvang en een hotel, biedt zorgcampus Sint-Jozef een allesomvattend zorgaanbod op een toplocatie.
Nieuws

Digitalisatie in de betonindustrie

State-of-the-art aansturing voor mengers, vulgroepen en/of betontransport, geautomatiseerde aanvoer… Equans is een belangrijke speler op gebied van automatisering van bulkhandeling en procescontrole van menginstallaties in de betonindustrie. Het Process Solutions team heeft de zomermaanden van 2022 hard gewerkt aan het upgraden en uitbreiden van betoncentrales voor klanten zoals Marmorith, Ergon, Ronveaux en Norré-Behaegel. Projecten die de klanten liefst tijdens de verlofperiode inplannen, zodat medewerkers zo weinig mogelijk of helemaal geen last hebben van stilstand en onbeschikbare infrastructuur. Zo kreeg het Process Solutions team van Equans de pittige uitdaging om in die zomermaanden maar liefst vier complexe projecten af te werken. 
Nieuws

De afvalverbrandingsinstallatie van InBW: een uitdagende opdracht!

Equans renoveert in recordtempo de stoomketel en de apparatuur voor rookgasbehandeling in de afvalverbrandingsinstallatie (AVI) van Virginal. Het resultaat: veiligere installaties met een hoger rendement.Afvalverbrandingsinstallaties zijn in essentie grote fabrieken die warmte en elektriciteit opwekken door het verbranden van huishoudelijk afval. Een voorbeeld van productie van hernieuwbare energie. De AVI van de intercommunale InBW, gelegen tussen Nijvel en Brussel (in Virginal), is een van de vier installaties in het Waals Gewest. Ze is gebouwd medio jaren negentig en kon dus wel een grondige opknapbeurt gebruiken. Als partner van verscheidene AVI’s (niet alleen in België, maar ook in onze buurlanden Frankrijk en Nederland) verving Equans een groot deel van de oven-stoomketel van productielijn 1. We vernieuwden ook de installaties om de rookgassen van lijnen 1 en 2 te behandelen en de afzuiginstallatie en transportbanden voor de bijproducten van de AVI (sintels, assen en rookzuiveringsresten). Het doel? De levensduur van de apparatuur verlengen, de prestaties verbeteren en ervoor zorgen dat Waals-Brabant autonoom kan blijven voor het verwerken van huishoudelijk afval.