EQUANS helpt elektrische en HVAC-installaties te plaatsen in het grootste ziekenhuis in Wallonië.
Luchtbehandeling, verwarming, airconditioning, noodgeneratoren, branddetectie of lichtbeheer … EQUANS stelt zijn multitechnische expertise al vele jaren ten dienste van de gezondheidszorg. Na projecten bij Chirec Delta, het Jules Bordet Instituut en AZ Sint-Maarten werken onze teams nu mee aan de bouw van het grootste privéziekenhuis in Wallonië: het GHdC.
Een 'superziekenhuis'
Het 156.000 m² grote Grand Hôpital de Charleroi (GHdC) ligt op de site van Viviers in Gilly en telt 23 operatiezalen, 32 eenheden voor intensieve zorg, 986 bedden, 10 kamers voor slachtoffers van brandwonden en een heliport. Het ziekenhuis, dat zich situeert op het terrein van een voormalige kolenmijn, wil patiënten maximaal comfort bieden in een aangename en veilige omgeving. EQUANS en zijn partners (EEG, VMA, Cegelec en Close), die hun krachten bundelden in tijdelijke verenigingen, staan in voor de installatie van de elektrische en HVAC-uitrusting voor de hele site.


Gigantisch vermogen
Een gigantisch gebouw vraagt om een gigantisch vermogen. Voor verwarming en koeling zal de structuur worden voorzien van twee condensatieketels (met een totaal vermogen van 9500 kW), twee stoomketels (met een totaal vermogen van 5000 kW) en twee warmte-krachtkoppelingseenheden (met een totaal vermogen van 780 kW). Drie koelmachines (chillers) met een totaal vermogen van 9999 kW en twee warmtepompen (samen goed voor 500 kW) maken het plaatje compleet. Deze installaties komen in een reusachtige machinekamer vlak naast het ziekenhuis. De ventilatie wordt dan weer verzekerd door een honderdtal luchtbehandelingskasten in de technische ruimten van het gebouw, goed voor een totaal debiet van 1.200.000 m³/uur.
Complete elektrische oplossing
En wat met de elektrische installaties? Ook dat bouwproject is indrukwekkend! In een notendop: 1300 km aan gestructureerde koperbekabeling en 12 km aan glasvezel, 2325 badgelezers voor toegangscontrole, 6300 toestellen om verpleegkundigen op te roepen, bijna 10.400 rookmelders en 3 noodgeneratoren van 1500 kVA om de continuïteit van de diensten in alle omstandigheden te garanderen. De verlichting zal worden geregeld via het KNX-protocol. Dat biedt veel flexibiliteit bij de bediening van de lampen en maakt aanzienlijke energiebesparingen mogelijk.


Kritieke apparatuur onder controle
De werken startten eind 2021. De teams van EQUANS focussen op de zogenaamde ‘fabriek’ en ‘hotfloor’ gebouwen, waar de meest kritische medische activiteiten zijn ondergebracht (zoals de operatiekamers en intensive care). In deze technisch intensieve sector is elk detail belangrijk. Absoluutfilters voor de luchtzuivering, een systeem met positieve of negatieve druk om besmettingen in en buiten de operatiezalen te voorkomen… Niets werd aan het toeval overgelaten om de veiligheid van de patiënten en het ziekenhuispersoneel te garanderen. Bij een stroomstoring nemen de UPS-systemen het ter plaatse bijvoorbeeld over, met een eco-stand rendement van 99%.
BIM-procedure en 3D-modellering
Het hele project wordt uitgevoerd in het kader van een BIM-procedure (Building Information Modeling), die dankzij de 3D-modellering een globaal beeld schept van alle technieken. Het nieuwe ziekenhuis zal zijn uitgerust met de modernste voorzieningen en technologieën en meer dan 100 verschillende beroepen samenbrengen. Het verenigt de voormalige ziekenhuissites van Sainte-Thérèse, Saint-Joseph, Notre-Dame, Reine Fabiola en IMTR, en zou op 7 juni 2024 de deuren moeten openen. Tegen die tijd zullen onze teams klaar zijn met de omgeving en de parking, zodat de eerste patiënten in de best mogelijke omstandigheden kunnen worden opgevangen.
