Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Equans draagt bij aan het nieuwe gebouwencomplex The Wings

In het internationale kantoordistrict van Brussels Airport wordt momenteel het project The Wings gebouwd: een opmerkelijke ontwikkeling met een indrukwekkend bouwprojectgericht op duurzaamheid en verdeeld over vier vleugels of ‘kwadranten’. Het project heeft de drievoudige certificering BREEAM Excellent****, WELL Gold én DGNB Gold gekregen. Een primeur voor België. Equans is - in samenwerking met EDA - verantwoordelijk voor een belangrijk deel van het elektriciteitsverhaal. De ontwerpfase ging van start in juni 2022, de finale oplevering van het volledige project staat gepland in juni 2023.

Bouwheer Ghelamco wil met The Wings werk en welzijn in evenwicht brengen voor de gebruikers. Getuige daarvan het omvangrijke programma: kantoorruimtes, een hotel, een fitnesscentrum, restaurants en coworkingspaces, goed voor een totaaloppervlakte van ruim 50.000 m² bovengronds aangevuld met 40.000 m² ondergronds.

Ernst and Young Belgium zal neerstrijken in The Wings en er zijn nieuwe hoofdkwartier in onderbrengen dat een businesscenter, een bedrijfsrestaurant en een parking met 600 plaatsen omvat. Daarnaast omvat het bouwprogramma onder meer een luxehotel met 250 kamers en een internationale coworkingspace voor expats. Een groot atrium en een gemeenschappelijk auditorium vormen de kern van het complex. 

Eerste gecertificeerde CO2-neutrale kantorencomplex

Ghelamco ambieert met The Wings het eerste gecertificeerde CO2- en energie neutrale kantorencomplex in België. Zo zal het gebouw zelf de energie opwekken die nodig is voor alle interne activiteiten en voorzieningen. Fossiele brandstoffen komen er niet meer aan te pas. Maar liefst 420.000 liter regenwater wordt opgevangen in het kader van sanitair hergebruik en tuinonderhoud. Intensieve groendaken en twee grote wadi’s fungeren daarbij als buffer. Deze en nog andere ingrepen leveren het project een drievoudige certificering op: BREEAM Excellent****, WELL Gold en DGNB Gold. Deze certificeringen belonen intelligente en duurzame infrastructuren. De werknemers en bezoekers profiteren van comfort dat gepaard gaat met baanbrekende prestaties.

Van elektriciteit tot sprinklers en verlichting

Equans staat in voor het gedeelte elektriciteit. Het Equans-team is verantwoordelijk voor het ontwerp van alle borden, het noodstroomsysteem en de verlichting met intelligente sturing. Voorts neemt Equans de praktische uitvoering in 1 wing en het hotelgedeelte voor zijn rekening.

Vanuit de hoofdverdeelborden omvat het project de volgende taken voor Equans: de installatie van borden, het plaatsen van kabelbanen en stopcontacten, het trekken van voedingskabels naar de verschillende lokalen en de aansluiting van de verschillende elementen die gevoed moeten worden.

Branddetectie en sprinklersysteem

Naast het gedeelte elektriciteit is ook de afdeling Fire Protection van Equans bezig met dit indrukwekkende project. Op vlak van veiligheid voldoet het gebouw aan alle normen en standaarden. Het team neemt de uitwerking van het sprinklersysteem voor zijn rekening en ook toegangscontrole, videofonie, branddetectie en noodverlichting behoren tot het takenpakket.

Branddetectie is voorzien in vloeren, ruimtes en valse plafonds met behulp van verschillende technieken zoals detectoren en aspiratie met het atrium als meest complexe ruimte omwille van de hoogte en de grote glazen koepel.

Het sprinklersysteem is uitgerust met een elektropomp die gevoed wordt door een noodaggregaat van Equans bij stroomuitval. Het systeem is verdeeld in vier zones, met één controlepost per wing. Die controleposten bestaan uit een overwaakte terugslagklep die een alarm activeert zodat de gebruiker weet in welke wing de sprinklers geactiveerd zijn. Het alarmsysteem is gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem en het branddetectiesysteem. Een leuk detail: op verschillende niveaus zijn de sprinklerleidingen niet in standaard rood uitgevoerd maar in RAL-kleuren aangepast aan de inrichting van de eindklant.

Toegangscontrole en videofonie

Daarnaast is het volledige complex uitgerust met toegangscontrole en videofonie. De complexiteit van de werking gaat schuil in de integratie van meerdere systemen die de verschillende huurders wensen. Deze systemen moeten op een veilige manier samenwerken maar tegelijkertijd moeten ze ook de gegevens van de verschillende huurders en de bouwheer met de nodige privacy behandelen en afschermen.

Jouw technische partner voor een toekomstbestendig gebouw

Het gebouw van de toekomst is flexibel en veelzijdig maar stelt bovenal het welzijn en de ontwikkeling van de gebruikers centraal. Als vastgoedontwikkelaar of -beheerder word je voortdurend geconfronteerd met de uitdagingen van vandaag én morgen. Equans is dé technische partner bij uitstek om jouw ambities tot een goed einde te brengen. Dankzij ons multidisciplinaire aanbod bieden we een compleet gamma aan oplossingen voor performante en energiezuinige gebouwen die comfortabel, verbonden, veilig en duurzaam zijn.

Contact

Meer weten over onze oplossingen voor de vastgoedsector?