Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EQUANS bouwt het grootste drijvend zonnepanelenpark van België

08 september 2020

EQUANS – Solar Technics heeft het grootste drijvend PV project van België gebouwd in opdracht van Floating PV NV, met als aandeelhouders LRM, EDF Luminus, Sibelco en Group Machiels.

EQUANS wil zowel bedrijven als overheden begeleiden in hun koolstofarme transitie, door hen te helpen hun energieverbruik te verminderen, hun installaties efficiënter te maken en hun CO₂-uitstoot zoveel mogelijk terug te dringen. EQUANS gaat steeds op zoek naar de meest innovatieve, efficiënte en op maat gemaakte oplossingen voor zijn klanten. In opdracht van Floating PV heeft EQUANS een drijvend zonnepanelenpark gerealiseerd op de site van Sibelco in Dessel, een wereldwijde producent van materiaaloplossingen.

Drijvende zonnepanelen: een primeur

De drijvende zonnepanelen zijn geïnstalleerd  in Dessel, op een meer naast één van de productiesites van zandontginningsbedrijf Sibelco, dat ook de zonne-energie ter plaatse zal verbruiken. De 17 256 zonnepanelen nemen 5 hectare in van het 70 hectare grote meer. Dit is het eerste project in België dat op grote schaal gebruik maakt van drijvende zonnepanelen. Met een capaciteit van 7,04 MWp zal het zonnepanelenpark naar schatting een totale stroomproductie van 6300 MWh per jaar leveren, wat overeenkomt met het verbruik van 1550 gezinnen. Ook voor EQUANS – Solar Technics is de installatie van het drijvend zonnepark een primeur.

panneaux solaires
panneaux solaires

Technologie en innovaties die het algemene rendement van de panelen verhogen

Een drijvend zonnepark kent vele uitdagingen. Naast de kennis over de plaatselijke meteorologische omstandigheden, de impact op het wateroppervlak en de berekening van wind- en golfkrachten die op het zonnepark terecht komen, moet ook kennis en interpretatie over de bodemtoestand (diepte en samenstelling) in kaart gebracht worden. Op basis van deze studies wordt de cruciale verankeringsstrategie uitgewerkt met type ankers, type aanmeertouwen en optimale verdeling van de trekkrachten over het zonnepark.  EQUANS – Solar Technics heeft op basis van deze uitgebreide voorstudies een technologiekeuze voorgesteld met een Oost-West-opstelling van de zonnepanelen en aangepaste materialen. Bovendien werden meteen ook innovatieve elementen ingebouwd zoals het actief koelingssysteem dat het rendement van het zonnepark moet verhogen. Ook werd op vraag van de klant een studietraject opgezet om het effect van bifaciale zonnepanelen te meten op water als onderdeel van het innovatiepakket.

Realisatie van het drijvend zonneproject in een recordtempo

Ten slotte is de bouw van een drijvend zonnepark een enorme logistieke uitdaging. Alles moet tegelijk op de site aangeleverd worden en in één keer aan land geassembleerd. De bouwperiode nam daardoor slechts 4 weken in beslag, terwijl alle voorstudies en logistieke voorbereiding in de 5 voorafgaande maanden zijn gecoördineerd door het ENGIE Project Team.  Dankzij deze brede technische knowhow en het sterke Project management kon dit drijvend zonneproject in een recordtempo gerealiseerd worden. Maar ook dankzij een geslaagde samenwerking tussen de verschillende betrokkenen. Dit is niet de eerste samenwerking tussen EQUANS en LRM, de grootste aandeelhouder van Floating PV. In 2019 werd de bouw van het grootste onshore zonnepark van de Benelux voltooid, het Kristal Solar Park in Lommel met een capaciteit van 99,48MWp. Net als voor dit park stopt ook bij het Floating PV project de opdracht van EQUANS niet bij de installatie van de zonnepanelen, maar zorgt het ook voor het onderhoud ervan gedurende de volgende jaren.

panneaux solaires
panneaux solaires

Duurzame en efficiënte installaties

Zonne-energie is een uitstekende manier om de CO2-voetafdruk te verbeteren, en bovendien wordt de opgewekte energie door Sibelco gebruikt voor de ontginning van zand, een grondstof om glas van zonnepanelen te produceren. Zo is de duurzaamheidscirkel helemaal rond: nieuwe zonnepanelen creëren met behulp van zonne-energie. Dit project past volledig in de strategie van EQUANS. We wensen onze klanten te begeleiden in hun transitie om koolstofneutraal te worden door hen te helpen hun verbruik te verminderen en hun bedrijf of installaties efficiënter te maken.

17256
zonnepanelen
7.04 MWp
Capaciteit van het zonnepanelenpark
6300 MWh/jaar
Capaciteit van het zonnepanelenpark
1550
Geschatte totale stroomproductie komt overeen met het verbruik van 1550 gezinnen.
17256
zonnepanelen
7.04 MWp
Capaciteit van het zonnepanelenpark
6300 MWh/jaar
Capaciteit van het zonnepanelenpark
1550
Geschatte totale stroomproductie komt overeen met het verbruik van 1550 gezinnen.
Contact

Wilt u meer weten over onze PV oplossingen?

Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans draagt bij aan het nieuwe gebouwencomplex The Wings