Voor veel steden en gemeenten is het onderhoud en de uitbating van sport- en recreatiecentra een stevige uitdaging. EQUANS kan hen helpen aan een duurzame infrastructuur met energiezuinige technieken, én ontzorgt uitbaters door de exploitatie van het gebouw op zich te nemen. Een mooi voorbeeld is het nieuwe intergemeentelijke zwembad in Aartselaar, dat begin 2022 de eerste bezoekers zal ontvangen.
Omdat het voormalige zwembad op het sportterrein van Aartselaar stilaan aan vervanging toe was, besloten de gemeenten Aartselaar, Hemiksem en Niel werk te maken van een nieuw intergemeentelijk zwembad. Het gebouw kreeg de naam DOK~3, wat verwijst naar het plaatselijke dialect voor ‘zwembad’. De afdeling Water Process, actief binnen de business unit “Infra” van Equans, nam de leiding van het globale project. Met Projectmanager Caroline Vandijck in the lead namen zij de volledige coördinatie van dit prachtige project op zich alsook de uitvoering van alle technieken: waterbehandeling, elektrische installaties, sanitair en HVAC. De collega’s van Smart Buildings namen de gebouw technieken voor hun rekening. Ook zal EQUANS deze installaties de komende 2 jaar onderhouden en exploiteren. Strabag nam het bouwkundige luik binnen het consortium voor zijn rekening en Tractebel Engie zorgde voor het ontwerp, de stabiliteitsstudie, de BIM-coördinatie en de veiligheid. Aangezien het om een Design & Build ging, werd ook LD-Architecten betrokken bij het project.
15% energiezuiniger dan vereist
Het nieuwe zwembad is niet alleen esthetisch indrukwekkend, ook staan de gebruikte technieken volledig in het teken van energiebesparing. Zo zijn de ventilatoren uitgerust met frequentieregelaars, waardoor het luchtdebiet geregeld wordt volgens de behoefte op elk moment. Daarnaast worden er warmterecuperatoren toegepast op de extractielucht. De warmteopwekking gebeurt aan de hand van condensatieketels, en er is vloerverwarming voorzien in de kleedkamers, cafetaria en inkomhal. Op het dak werd voor 100kWpiek aan panelen geplaatst (286stuks van 375W). In totaal is Dok~3, door de verschillende energie-efficiënte installaties, maar liefst 15% energiezuiniger dan de wettelijke BEN-eis in 2019, toen het project van start ging.


Regenwater als zwembadwater
Via ultra-filtratie en omgekeerde osmose kan tot 70% van het afvalwater gerecupereerd worden, waarbij het voornamelijk gaat om spoelwater van de zandfilters. Maar opvallend aan DOK~3 is dat de installatie ook ingezet kan worden om regenwater te behandelen. Dit laat toe om ook hemelwater als zwembadwater te gebruiken, wat vrij ongezien is bij zwembaden. Daardoor moet er maar een fractie van de hoeveelheid spoelwater als leidingwater worden toegevoegd aan het waterbehandelingssysteem.
Doordachte details
Ook over de praktische details in het ontwerp werd er goed nagedacht. Zo ging er veel aandacht uit naar de faciliteiten voor rolstoelgebruikers, werken de lockers op basis van pincodes in plaats van kleingeld en zijn er speciale aantikwanden voorzien voor zwemwedstrijden. Ook werd gekozen voor zoutelektrolyse voor de chemische zuivering van het water, wat veiliger is om te vervoeren dan chloor. Zo is DOK~3 een volledig futureproof gebouw, waar zwemmers uit Aartselaar, Hemiksem en Niel nog vele jaren terecht zullen kunnen.
