Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Eerste elektrische laadstations voor een emissievrij openbaar vervoer in Vlaanderen

11 mei 2021

In opdracht van ABB plaatst EQUANS in Leuven, Antwerpen en Gent laadinfrastructuur voor elektrische bussen van De Lijn.

De Vlaamse regering wil tegen 2025 het openbaar vervoer in de stadskernen volledig emissievrij maken, en tegen 2035 zelfs in heel Vlaanderen. Met proefprojecten voor elektrisch openbaar vervoer in Leuven, Antwerpen en Gent bereidt De Lijn zich voor op de overstap naar een volledig elektrische bussenvloot in Vlaanderen. Na Leuven, start De Lijn nu met de eerste elektrische bussen in Antwerpen. De nieuwe e-bussen worden ingezet op het traject van lijn 17 (UZA-Centraal Station-Brouwersvliet). Dit project is het tweede van drie proefprojecten van De Lijn dat van start gaat. Deze e-bussen tanken elektriciteit via de laadinfrastructuur die EQUANS, als onderaannemer van het technologiebedrijf ABB, heeft geplaatst.

Laadinfrastructuur voor snel- en traagladen van e-bussen

EQUANS plaatste de laadinfrastructuur voor de e-bussen van De Lijn op verschillende locaties in Leuven en Antwerpen. Dat zijn zowel snel- als traagladers. Zo rustte EQUANS bushaltes uit met snellaadinfrastructuur en stelplaatsen van De Lijn met traaglaadinfrastructuur. De elektrische bussen zullen overdag opladen aan de snelladers – of pantograafladers – aan de bushaltes, terwijl de chauffeur pauze heeft. ’s Nachts zullen ze met de traagladers opgeladen worden in de stelplaatsen. De Lijn wil met deze proefprojecten de verschillende manieren van laden testen en ze opnemen in het opleidingstraject voor de buschauffeurs.

Bus sous station de recharge
Bras de station de recharge

Installatie van laadinfrastructuur

Als onderaannemer van ABB is EQUANS verantwoordelijk voor de installatiewerken van de laadinfrastructuur en de noodzakelijke leveringen (betoncabines, LS-borden, kabelwerken, …) om de laadinfrastructuur te voeden. In Leuven werden al 2 snellaad pantograaf “laadarmen” van 300 kW aan een bushalte geplaatst en 6 traagladers van 50 kW-100 kW in een stelplaats van De Lijn. In Antwerpen werden recent 3 pantograafladers van 300 kW geplaatst en 7 traagladers van 50 kW-150 kW. EQUANS heeft al 2050 kW laadvermogen geïnstalleerd. In totaal zal EQUANS voor de proefprojecten 1 MW laadvermogen installeren.

Vlotter verkeer en minder CO2

EQUANS wil steden en gemeenten helpen in hun grote uitdaging om de CO2-uitstoot te beperken, verkeer vlotter te laten verlopen en verkeersveiligheid te verbeteren. Dit project past volledig in de strategie van EQUANS, die dankzij zijn technische expertise in de infrastructuursector mobiliteitsoplossingen kan bieden die bijdragen aan het verminderen van de CO2 uitstoot en aan een betere mobiliteit in steden.

installation de la station de recharge
2050 kW
Geïnstalleerd laadvermogen
25
Pantograafladers geplaatst in Leuven en Antwerpen
13
Traagladers geplasstst in Leuven en Antwerpen
2050 kW
Geïnstalleerd laadvermogen
25
Pantograafladers geplaatst in Leuven en Antwerpen
13
Traagladers geplasstst in Leuven en Antwerpen
Contact

Wenst u meer informatie over onze oplossingen voor emissievrij openbaar vervoer?

Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans draagt bij aan het nieuwe gebouwencomplex The Wings

Nieuws

Koeltechnieken in de voedselindustrie

Garantir la bonne gestion climatique dans votre production