Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Een intelligent systeem dat het elektriciteitsverbruik van de openbare verlichting in Brussel tegen 2035 met 20% zal verlagen

16 maart 2021

EQUANS installeert en ontwikkelt een geconnecteerde oplossing om de openbare verlichting en de veiligheid van de Brusselaars te verbeteren.

Defecte, kapotte of verkeerd ingeschakelde verlichting… Om de kleinste afwijking in de openbare verlichting in Brussel op te sporen, kan je niet zomaar op het oplettende oog van de buurtbewoners vertrouwen. Zo dacht ook Sibelga, de distributienetbeheerder van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, erover. Na een openbare aanbesteding in 2019, heeft Sibelga een beroep gedaan op EQUANS om een “Intelligent Street Lighting”-systeem te installeren. Dat systeem moet de kwaliteit van de verlichting van de hoofdstad garanderen en tegelijkertijd het verbruik verminderen.

Effectief en duurzaam beheer

Sibelga werkt al sinds enkele jaren aan het verminderen van het verbruik van openbare verlichting in Brussel. Op dit moment heeft de netbeheerder bijna 6000 ledverlichtingsarmaturen geïnstalleerd in de straten en parken van de hoofdstad. Zo wordt er heel wat bespaard. Ja, maar een ledlamp is niet zoals een conventionele lamp die je gewoon moet vervangen zodra hij begint te flikkeren. Een ledlamp bestaat uit een set diodes. Sommigen kunnen werken, anderen niet. Dankzij het door EQUANS opgezette systeem kan Sibelga nu de kleinste storing op afstand detecteren, terwijl de openbare verlichting optimaal en in realtime wordt beheerd.

Ouvrier travaillant sur une installation d'éclairage public
Système d'éclairage public

Hoe werkt het?

Tegen eind 2023 zou Brussel 20 000 armaturen aangesloten moeten hebben, d.w.z. 25% van het verlichtingspark van Sibelga. Deze zullen worden aangesloten op een beheersplatform voor openbare verlichting. Dat platform, speciaal ontworpen door onze teams voor Sibelga, zal het mogelijk maken om de straatverlichting in de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te regelen. Een park blijft open tot 20 uur? Geen probleem. Het personeel van Sibelga zal de verlichting bij sluitingstijd kunnen uitschakelen, terwijl de lichten in de straat ertegenover blijven branden, als dat nodig is. Het platform maakt het ook mogelijk om de intensiteit van de verlichting afzonderlijk aan te passen (dimmen) aan het tijdstip van de dag, het verkeer of de functie van een specifieke rijstrook. Een echt pluspunt voor het milieu. Een ander groot voordeel: het systeem zal in staat zijn om elke defecte lamp of technische storing te identificeren.

Een open, verbonden platform

De werkzaamheden zijn begonnen en naar verwachting zullen tegen eind 2021 12 000 armaturen op het systeem zijn aangesloten. In het kader van dit contract zijn onze teams verantwoordelijk voor de levering, de installatie en de configuratie van alle apparatuur, inclusief de verlichtingstoestel-controller (een klein doosje die informatie verzamelt waarmee elk verlichtingstoestel zal worden uitgerust). De kern van deze oplossing is natuurlijk het IT-platform (Central Management Software) omdat het ons in staat stelt om alles vanop afstand te controleren. De software is volledig ontwikkeld door de teams van EQUANS op basis van een oplossing die in de luchthavensector wordt gebruikt. Wat is er bijzonder aan? Het is niet alleen compatibel met de bestaande toepassingen van Sibelga, maar ook met de verschillende technologieën die door de fabrikanten van apparatuur worden gebruikt. Dat garandeert onze klant volledige onafhankelijkheid van zijn leveranciers.

Technicien travaillant sur une installation
20 %
vermindering van het elektriciteitsverbruik tegen 2035
4000
ton vermindering van CO2-emissie per jaar
20000
aan te sluiten armaturen tegen eind 2023
25 %
van het Brusselse verlichtingspark zal in 2023 op afstand worden bediend
20 %
vermindering van het elektriciteitsverbruik tegen 2035
4000
ton vermindering van CO2-emissie per jaar
20000
aan te sluiten armaturen tegen eind 2023
25 %
van het Brusselse verlichtingspark zal in 2023 op afstand worden bediend
Contact

Meer informatie over de oplossingen van EQUANS voor het beheer van uw verlichting?

Nieuws

Zie ook

Nieuws

Equans draagt bij aan het nieuwe gebouwencomplex The Wings

Nieuws

Koeltechnieken in de voedselindustrie

Garantir la bonne gestion climatique dans votre production