EQUANS installeerde op de landbouwgrond van de familie Gooiker in Voorst het grootste particuliere zonnepark van Nederland met 117 416 zonnepanelen. Met de opbrengst van deze indrukwekkende zonneakker worden de komende 20 jaar 12 000 gezinnen van hernieuwbare energie voorzien.
De familie Gooiker zocht naar een alternatief om het areaal landbouwgrond van 38 ha rond hun boerderij te exploiteren. Zo kwamen ze bij EQUANS informeren hoe we hen technisch konden ondersteunen om op een rendabele manier een zonneakker uit te bouwen. Een project dat opnieuw gealigneerd is met de strategie van EQUANS die zijn klanten wenst te helpen bij hun koolstofarme transitie. Naast het ontwikkelen van onze eigen zonneparken hebben we ons de voorbije jaren opgewerkt tot een flexibele partner om zonnesystemen op maat te ontwikkelen. Ongeacht of het gaat om particuliere zonnedaken of om grote zonneparken bij bedrijven, energiecoöperaties of particuliere initiatieven. En zo komt het dat, in de plaats van maïs een zonnepark uit de grond schoot dat jaarlijks 43 GWh zal produceren.
Kwaliteit op de lange termijn
Duurzaamheid was voor de familie Gooiker een cruciaal begrip, en niet alleen in hun keuze voor groene energie. Om hun investering gedurende minstens 20 jaar te laten renderen, moest elk onderdeel van de installatie de langetermijntoets kunnen doorstaan. Dat betekent onder meer dat de constructie die EQUANS bouwde bijvoorbeeld bestand is tegen de veranderende klimatologische omstandigheden, zoals hogere windsnelheden. Terwijl een zonnepaneel een bui met hagelbollen van 2,4 cm moet kunnen doorstaan, koos EQUANS voor een oplossing die extremere omstandigheden kon trotseren.


EPC contract
Als EPC-contractor nam EQUANS alle werkzaamheden op het zonnepark voor zijn rekening, terwijl het bedrijf ENGIE I&M voor de connectie met de netbeheerder zorgde. Omdat bodemstudies hadden uitgewezen dat de ondergrond op bepaalde plaatsen onstabiel is, werden de palen voor de constructie 2,5 tot meer dan 3 meter diep geheid. Tijdens de werken zorgden verder alleen de strenge veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de coronapandemie voor vertraging. Dankzij een uitstekende lente en zomer konden de teams van EQUANS de opbouw van de site echter na amper negen maanden, op tijd, afronden.
Indrukwekkend zonnesysteem van 117.416 zonnepanelen
Het indrukwekkende zonnesysteem werd op het distributienet aangesloten. 226 omvormers zorgen ervoor dat de gelijkstroom die de 117 416 zonnepanelen produceren, omgezet wordt naar wisselstroom. Verspreid over de site hebben de teams van EQUANS verder 15 transformatiestations gebouwd om de stroom op te schalen van 600 V naar 33 kV. Daarna gaat de energie via een klantonderstation naar het net. Aangezien de netbeheerder in Voorst geen vrije capaciteit meer had, moest daarvoor naast de nabijgelegen A1 een ondergrondse leiding van anderhalve kilometer geboord worden, onder de IJssel door, tot aan het dichtstbijzijnde onderstation van Enexis.


Gegarandeerde productie
Bij de inplanting van de constructie met de zonnepanelen moesten de teams van EQUANS rekening houden met de schaduw die de bomen en heggen op het terrein veroorzaken. Ook de wensen van de eigenaar, om het uitzicht vanuit zijn woning te vrijwaren, en het onderhoudsgemak waren belangrijke aandachtspunten. Om die reden, zijn er telkens acht zonnepanelen boven elkaar gemonteerd op een constructie die 12 graden helt en maximaal 2,25 meter hoog staat. Tussenin zijn gangen voorzien om de installatie toegankelijk te maken.
Exploitatie en onderhoud voor 20 jaar
De exploitatie en het onderhoud zijn de komende 20 jaar eveneens aan EQUANS toegewezen. Dankzij cctv-camera’s kunnen we de site vanop afstand in de gaten houden. Een monitoringsysteem zorgt er daarnaast voor dat EQUANS in realtime op de hoogte blijft van de energieproductie. Dit laat toe om snel te kunnen ingrijpen als er toch iets fout loopt. Ten slotte werden er ook schapen ingeschakeld om het grasland onder de zonnepanelen te beheren. De dieren zorgen ervoor dat de landbouwfunctie van de site voor een groot deel wordt bewaard maar ook dat de biodiversiteit hier de komende jaren een boost zal krijgen.
