Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Van veld naar fabriek en terug: EQUANS ontwikkelt samenwerkingsplatform voor Pfeifer & Langen

Boeren, chauffeurs, planners, loonwerkers, ... Allemaal vervullen ze een belangrijke rol bij de dagelijkse suikerproductie van fabrikant Pfeifer & Langen. Bovendien zijn ze afhankelijk van elkaar om die rol zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Vanaf nu kunnen alle betrokken partijen via een gemeenschappelijk cloudplatform, ontwikkeld door EQUANS, optimaal samenwerken. Met dank aan een volledige digitale datastroom van het veld tot in de fabriek, en terug.

In 2019 schakelde Pfeifer & Langen de hulp in van EQUANS om de verschillende stakeholders binnen het productieproces van de suikerfabrikant beter op elkaar af te stemmen. Marcel Grondelaers, business development manager bij EQUANS: “De klant wist heel goed wat de knelpunten waren, maar niet wat de oplossing was. Wij hebben dan ons Logistics Management System voorgesteld: een totaaloplossing die toelaat om informatie vlot en live uit te wisselen tussen alle betrokken partijen. Zo kunnen de boeren hun velden intekenen om de oppervlakten, geschatte opbrengsten, juiste ligplaats en aan- en afvoerwegen te bepalen. De productieafdeling kan op haar beurt continu de voorraad, aanvoer en kwaliteit van de suikerbieten inzien. Chauffeurs worden dan weer nauwkeurig opgevolgd om het juiste ritme te krijgen in het laden en lossen. Die digitale datastroom leidt uiteindelijk tot een betere samenwerking en een optimaal logistiek resultaat.

Geen papier meer nodig

 

Om zo min mogelijk met papier te werken, verloopt de communicatie nu via tablets en smartphones. Bestuurders van rooi- en laadmachines vernemen via de tablet naar welk veld ze moeten, welke taak er daar van hen verwacht wordt en welke weg ze moeten volgen. Chauffeurs krijgen elk een smartphone met Smart-ID waarmee ze vanuit hun vrachtwagen zich kunnen identificeren en kunnen communiceren met diegene die de vrachtwagen moet laden. Ook bevat het toestel informatie over de lading, die ze snel kunnen tonen bij douanecontroles. Grondelaers: “De smartphone identificeert zichzelf, waardoor controles geautomatiseerd worden. Files kunnen vermeden worden en het levert ook een aanzienlijke besparing in kilometers op. In het geval van Pfeifer & Langen denken we dan bijvoorbeeld aan combinatievrachten. Na het lossen in de fabrieken kunnen chauffeurs halt houden bij naburige boeren om daar pulp van de bieten te leveren, dat als dierenvoeding dient. De transportfirma’s kunnen hen via het LMS portal immers nauwkeurig opvolgen en sturen.

Voordelig voor de hele keten

 

Bij Pfeifer & Langen zijn zelfs de meest kritische medewerkers en oudere vrachtwagenchauffeurs, die aanvankelijk sceptisch stonden tegenover de nieuwe manier van werken, intussen overtuigd van de voordelen die het samenwerkingsplatform te bieden heeft. Grondelaers: “Dat hoeft niet te verwonderen, want elke schakel in de keten heeft er baat bij. Doen er zich onverwachte problemen voor, dan moet iedereen daar immers van op de hoogte zijn. Stel dat een fabriek door omstandigheden maar 20.000 in plaats van 30.000 ton kan verwerken: met het gemak van één druk op de knop weet iedereen meteen welke gevolgen dat heeft voor zijn of haar taak in de supply chain.

Na succes verder uitgerold

 

De opdracht voor Pfeifer & Langen richtte zich aanvankelijk op één fabriek in Duitsland, maar werd na een geslaagd traject verder uitgerold op 4 andere Duitse sites van de suikerfabrikant: “Eens de noden bepaald zijn en het platform is uitgewerkt, is het eenvoudig uit te breiden naar de toekomst toe. Dat maakt het zo interessant voor klanten met een groot aantal sites. We zorgen er natuurlijk ook voor dat onze cloudoplossing volledig geïntegreerd is met de bestaande back-endsystemen, zoals SAP, maar ook met het eigen klantenportaal en de fabriekssystemen van onze opdrachtgever. Alles is erop gericht om via één enkel platform de efficiëntie te verbeteren”, zegt Grondelaers.

Contacteer onze experten

Heeft u een vraag over ons aanbod, wenst u meer informatie of zoekt u een aanspreekpunt? Stuur ons uw vraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Contacteer ons vandaag nog voor meer info. Samen bekijken we wat we voor uw automatiseringsproject van bulkgoederen kunnen betekenen.

Slechts één bestand.
5 MB limiet.
Toegestane types: txt, rtf, pdf, doc, docx, odt, ppt, pptx, odp, xls, xlsx, ods.